Hoppa till huvudinnehållet

Så gör Angelica Alm för att nå miljonmålet

Intervju med Shareville-användaren Angelica Alm

Nordnetbloggaren Angelica Alm har som mål att spara ihop den första miljonen inom tio år. Hennes blogg har rönt stort intresse då hon ”utan ekonomiskt intresse i bagaget” gått från i stort sett ingenting för några år sedan till att redan vara en god väg på mot att nå sitt mål.

Både Aftonbladet TV och sparprogrammet P1 Plånboken har tidigare intervjuat Angelica för att ge sin syn på sparande och på hur man ska lyckas dra ned sina kostnader. Att spara handlar dock inte bara om att minska sina utgifter. En viktig del är att få pengarna att växa och ”låta pengarna jobba åt dig”, som Angelica uttrycker det.

Det är något som Angelica verkligen lyckats med. Portföljen som hon delar med sig av på Shareville har stigit 70 procent på tre års tid. Stockholmsbörsen (OMXSPI) har under motsvarande period stigit 57 procent. Utöver en god avkastning har Angelica med sin aktie- och fondportfölj även visat en stor grad av riskmedvetenhet.

I en intervju delar hon här med sig av sina bästa tips för att fler ska lyckas med sitt sparande.

Du är på god väg att lyckas med att nå ditt mål om att spara ihop till den första miljonen. Vad är dina tips till en person som, likt dig, vill skapa en bättre privatekonomi och tryggare framtid?

-Det snabbaste och lättaste sättet att få mer pengar över är att se över sina kostnader. Jag försöker alltid att tänka ”investering” även i vardagen. Med andra ord: lägga pengar på det som gör skillnad långsiktigt och spara in på det som ger kortsiktig tillfredsställelse eller njutning.

-I ett längre perspektiv är det förstås också viktigt att öka sina inkomster. Det kan vara så enkelt som att läsa en artikel om löneförhandling eller att ta sig an det där extra projektet. Det viktigaste är inte hur mycket pengar vi börjar stoppa undan utan att vi gör det.

Vad är din investeringsfilosofi på börsen?

-Jag tillämpar en klassisk ”köp och behåll”-strategi. Jag älskar REA både privat och i mina investeringar. Det gör att det ibland kan gå väldigt långt mellan köpen. Min utgångspunkt är att inte ha för stor del konjunkturkänsliga bolag i portföljen. Oftast väljer jag att investera i tryggare företag som behövs i både bra och dåliga tider. Fortum är ett sådant exempel.

-Min passiva strategi gör även att jag inte behöver ägna så mycket tid på att följa börsutvecklingen. Jag låter tiden göra jobbet.

Du har flera investmentbolag i din portfölj. Kan du berätta varför?

Investmentbolag är mitt substitut till fonder. Precis som en fond ger de en bra riskspridning över flera företag som experter har valt ut. Investmentbolagen ger ofta även en bra utdelning. Jag tycker om tanken på att jag får en lön för arbetet som mina pengar gör.

Du har själv inte någon ekonomisk utbildning. Vad skulle du ge för råd till personer som vill börja spara i aktier och fonder men känner att de inte har tillräckligt med kunskap?

-Jag tror att det framförallt handlar om tre saker:

  1. Se till att ha tillräckligt stora drömmar för att ha tålamod att skjuta belöningen på framtiden.
  2. Våga prova. Många tror att man måste ha studerat ekonomi i flera år för att bli en duktig investerare.
  3. Lär av dina misstag. Alla människor gör dem vid något tillfälle. Vinnarna är de som lär sig något av dem.

-Men det allra viktigaste är att man börjar placera sina sparpengar över huvudtaget. Räntan på bankkonton är idag i stort sett noll. Om man istället lyckas uppnå en årlig avkastning om fem procent har man, tack vare den fantastiska ”ränta-på-ränta-effekten”, efter tio år ökat värdet på sina besparingar med 63 procent mer än om man inte placerat pengarna alls.

Hur använder du Shareville i ditt beslutsfattande?

-För mig är det ett sätt att hämta inspiration. Oftast söker jag upp människor som har samma innehav som mig. Sedan tittar jag på hur våra portföljer skiljer sig åt, och om personen har några intressanta aktier som jag missat. Det är extra imponerande att se personer som presterar bra och samtidigt har en bra riskspridning.

Stort tack för att du tog dig tid Angelica, och lycka till med dina mål.

Om du vill följa Angelica Alms sparande på Shareville kan du göra det här. Du kan även följa henne på Twitter.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Ny på Shareville? Här kan du se en film om hur det fungerar:

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-01 10:08

Hej! planerar för ett gymnasiearbete om privatsparande i aktier och fonder. Har ni några tips på vilka frågor jag borde lyfta fram i min frågeställning? vad kan vara intressant att inrikta mig på och vad skulle jag kunna undersöka?

Mvh anonym

Anonym
Anonym
2014-12-01 10:15

Angelica har även skrivit ett intressant och inspirerande inlägg om investeringar som gästbloggare på vår blogg, läs gärna inlägget här för ytterligare inspiration:

http://minimalisterna.se/gastminimalister-berattar-angelica-alm/