Det står risk på agendan den här händelserika veckan. Comey ska vittna, britterna rösta och osäkerheten om FED:s räntebeslut börjar växa. Det och hur en investerare ska agera på Trumps klimatbeslut i veckans krönika.
1 Vi kan väl rösta om saken?
Källor: OECD och TradingEconomicsDet är knappt ett år sedan det small. Britterna lämnar EU – på midsommarafton därtill. Det får man väl ändå säga var lite ohyfsat? För det måste ha blivit ett och annat svenskt firande som handlade om politik eller kanske om förlorade sparpengar. Två samtalsämnen som går lika bra ihop med sill och nubbe som pjäxor passar i öknen.
Det visade sig dock att uttrycket köp till sillen och sälj till kräftorna höll pall. Det blev en börsmåndag att minnas men sedan följde snabbt fallande räntor och så en börsvändning som måste jämställas med när det svenska herrlandslaget i fotboll vände 0-4 mot Tyskland i Berlin för några år sedan.
Jag undrar om det inte hände något med oss de där sommardagarna. En känsla av att vara oövervinnerliga kom över oss. Inte ens den värsta överraskning alla förståsigpåare (undertecknad inkluderad) kunde hitta på spelade någon roll. Börsen skulle upp. Det var en rörelse som satts igång redan i februari. När det här hindrets forcerats var det som om all vår rädsla försvann när börsen sakta tog vår hand någonstans mellan Dover och Calais. För att saxa ur en sångtext som avslöjar min ålder.
Looks as if Trump reflation trade just fake news. Wall St banks have lost 4% this week, have erased nearly all post-election outperformance. pic.twitter.com/Xh7BhL8v0I
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) June 3, 2017
Sedan kom Trump och börsen steg då med. Vi fick lära oss ett nytt ord – reflation eller som det blev i folkmun en Trumptrade. Tanken att extra stora stimulanser, ni vet lika amerikanska som en redig hamburgare, skulle skicka upp inte bara den amerikanska ekonomin utan hela världen i en högre tillväxtbana – långt ovanför all den där betongblöta deflationen som vi segat oss runt i de senaste åren.
Och så miraklet. Det fungerade. Vi lossnade faktiskt ur börsoron som hängt i till och från ända sedan oljan vek nedåt 2014. Som sagt, oövervinnerliga. Det vill säga till dess en annan av alla aforismer träder in – när det blir dags för verkligheten att knacka på. Är det nu? Det vet jag inte men tillräckligt många klockor ringer för att jag ska ta av mig pjäxorna och titta ut över vad den här sommaren har att bjuda på i politisk väg
Veckans krönika tar en tur genom ett Europa som går till val.
Usla rakt över – både Labour & Tory driver antiliberal protektionism. Britternas val är mellan bottenskrapet i lådan https://t.co/fgOSE06787
— Gottodix (@Gottodix) June 2, 2017
Än en gång härjar våldet på Europas gator. Det tredje dådet på kort tid i Storbritannien var en påminnelse om att allt i livet inte mäts i avkastning. Nu är britterna kända för att inte tappa fattningen och de verkar de inte gjort den här gången heller. Det är bara att gratulera ett land som sträcker på sig och går vidare även efter sådana här prövningar.
En annan brittisk egenskap är klarspråk i media. Det är dock inte alltid Economist spyr galla över hela det politiska spektrumet. Den här gången var det dock ingen av kandidaterna som föll den liberala tidskriften i smaken. Det samma gäller för övrigt brittiska företagare, som sitter fast mellan Corbyns vänsterpolitik och Mays hot om en hård Brexit.
Hur är det då, har verkligheten hört av sig? Ja, delvis måste svaret bli. Det är absolut ingen ekonomi i kris som går till val men britterna har ändå haft ett svagt ekonomiskt år bakom sig. Siffra för siffra har faktiskt det mesta gått fel. Exempelvis förväntas tillväxten bromsa in båda i år och nästa år. Det är landet ensamt i G7-gruppen. Den som satte pengar på Londonbörsen har det senaste fått stå ut med en lägre avkastning och en försvagad valuta.
För den här krönikans läsare är förstås hur valet påverkar oss den stora frågan. Svaret verkar vara att det trots allt är en konservativ seger inprisad. Om Theresa May inte vinner lär det bli en ny dipp för pundet. Skulle ett annat resultat slå mot börsen? Ja, högst sannolik för det finns inget realistiskt alternativ att britterna skulle ändra sig om att lämna EU. Så det handlar mer om hur utträdet ska genomföras.
Min egen reflektion är en annan – Brexit har så här långt närmast exakt prickat hur politik brukar spelas ut på börsen. Det skramlar och låter men inledningsvis blir effekten ändå inte så stor. Sedan glöms den bort och när man tittar tillbaka är det tvärtom så att den trots allt hade en hel del effekt.
En annan omröstning i veckan är det franska parlamentsvalet. Här är marknadens oro redan lugnad och det handlar mer att avgöra om det blir en stark eller svag regering. Faktum är att veckans verkliga rysare, åtminstone för den som inte tror på en skräll i Storbritannien, är en rad lokala val i Italien. Frågan alla ställer sig är om italienarna svänger vidare mot populistiska femstjärnerörelsen och därmed närmar sig en omröstning om EU.
Former @FBI Director James Comey gets ready to break is silence. @AriMelber begins a special report now on @MSNBC. #ThePoint pic.twitter.com/TUX4W7clYg
— MSNBC (@MSNBC) June 4, 2017
Till listan av tunga politiska händelser hör också att James Comey på torsdag ska vittna inför kongressen. Spelet inkluderar frågan om Trump kommer försöka förhindra vittnesmålet eller inte. Lite sandlådenivå med andra ord men i andra änden ligger ju diverse politska och juridiska hot.
Teoretiskt och långt borta, så det kanske inte verkar så upphetsande. Under ytan ligger dock frågan jag inledde med – ska vi vara så glada som vi är? Svaret kan mycket väl bli “javisst!” men det kan också hända att när den här veckan sammanfattas är Frankrike lika rörigt som någonsin, britternas plan för Brexit ifrågasatt och Italien är en ny risk att diskutera. Tror jag det? Nej, och det gör inte marknaden heller. Är det möjligt? Ja.
#Italy is the new problem child in the Eurozone. While default probabilities for Germany and France keep shrinking, Italy's has risen. pic.twitter.com/BB7xl7YVzg
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) June 1, 2017
För det som verkligen står på spel och som spelar roll är om politisk risk åter ska in i marknadens prissättning. Oavsett relevansen på sikt är politik en faktor som kan kasta om aktiekurser rätt ordentligt. Det var något vi lärde oss perioden före den där trevliga förra sommaren. Om nu någon minns det.
2 Vad händer med räntorna?
Osminkad ser konjunkturen inte lika vital ut som när tron fanns på Trumpstimulanser men den verkar överleva. https://t.co/AksnWyGyig via @FT
— Gottodix (@Gottodix) June 3, 2017
Ett annat garnnystan av sammanvävd logik och galenskap att reda ut är om börsen är nöjd för att den är stimulerad eller glad för att ekonomin går bättre. I USA har de dåliga nyheterna haglat den senaste tiden. FED:s beslutsunderlag – Beige Book – visade att ekonomin i många delar av landet växer allt långsammare, fredagens jobbsiffra var svag och både för bilförsäljning och billån blinkar det varningslampor. Arbetslösheten har visserligen fallit vidare men lönerna vill inte ta fart.
Källa: TradingEconomicsDet här har tagit bort två starka motorer ur världsekonomin – dollarn och de amerikanska räntorna. Nu har en diskussion kommit igång om huruvida FED kommer att klara att hålla sitt höjningsschema för året. Det är ingen vågad gissning att det är tveksamheten inför realismen i deras räntebana som har eldat på börsen den sista tiden. Omvänt gäller att om ränteökningarna ändå håller takten framöver, så har marknaden rusat före i sina aktievärderingar.
Spring boom fuels hiring at European factories as #ECB looks on https://t.co/ALaqjeJBzZ via @Skolimowski pic.twitter.com/ET30yBd7GY
— Forward Guidance (@ecoeurope) June 1, 2017
Det är inte förrän nästa vecka vi får veta hur FED resonerar men redan i veckan träffas ECB. Kommer det något nytt om framtiden för bankens stimulanser då? Det är som vanligt tyskarnas önskemål och det är inte alldeles omöjligt att de får åtminstone språkbruket med sig. För är det någonstans det går ordentligt bra just nu så är det i Europa. Finland växer i den snabbaste takten sedan 2011 och överallt i eurozonen anställs det i högre takt än på mycket länge.
3 Värde i en butik nära dig
Värdeinvesterare är årets förlorare. Ingen revansch i sikte utom kanske på tillväxtmarknaderna är tipset. https://t.co/J5Js8mgcmN via @FT
— Gottodix (@Gottodix) June 3, 2017
Den stora bilden just nu är annars att spararna fortsätter lägga pengarna i madrassen eller om de här modiga köpa tillväxtaktier för dem. Värdeinvesterare? Nej, det är inte på modet för närvarande. Det enda spelet i stan, som de stora pojkarna formulerar sig, är att ligga lång framtiden. Gärna inom teknik, helst med konsumentprägel och alldeles klart i en nisch du med hjälp av storleken på ditt nätverk ska bli närmast monopolist inom. Det här har fått multiplarna på den här typen av bolag att rulla iväg alldeles. Situationen påminner faktiskt inte så lite om det som kallades Nifty Fifty på sjuttiotalet. Bolagen som du kunde köpa till vilket pris som helst och som skulle stiga i all evighet.
Källa: StockPiperI veckan släpper många småspararens favorit Clas Ohlson sitt bokslut. Det blir en på många sätt spännande rapport att läsa. En vinkel är att specialisterna på vardagens små problem på många sätt fungerar som HM. I båda fallen har värderingen och strategin för befintliga butiker löpande ifrågasatts. Nu har Clas Ohlson lyckats bättre än HM under en period. Det blir ändå spännande att se hur bolaget levererar efter en period med något mindre het dollar. Strategiskt är det nya minibutikerna ett intressant komplement.
Sommaren 2013 ägde fonder 5,6% av #CellaVision. Idag är siffran uppe på 24,8%. Ägare/flöden är verkligen en intressant kompl. analysmetod.
— Petter Hedborg (@PCG_H) June 2, 2017
Fast kanske tycker du tiden är rätt för tillväxtaktier men suckar över att det alltid är så dyra. En möjlig metod för den kunnige är att hoppa in i bolagen när fonderna kommit in i ägarlistorna men innan de vuxit sig alltför stora. Det verkar nämligen finnas ett fenomen att det tar tid för den här gruppen köpare att nå de positioner de vill ha.
4 Trump, Paris och klimatet för investeringar
Om man vill prata med Usa vem ringer man? 21 stater behåller klimatmålen. https://t.co/ZebdIHglUd
— Gottodix (@Gottodix) June 2, 2017
För min del tillhör tycker det är alldeles bedrövligt att delar av USA fortfarande diskuterar klimatfrågan snarare än agerar. Nåja riktigt stilla står det väl inte, vissa som Donald Trump har förvisso gjort en hel del dåligt. Andra som amerikanska delstater och många bolag gör å andra sidan mycket bra. Det är en åsikt. Min åsikt, som säkert färgar av sig på mitt tänkande på olika sätt. Precis som andra sätt att se på saken leder vidare till andra slutsatser.
Den här krönikan handlar dock om investeringar och i den branschen är det värdefullt att se världen för vad den är och inte minst förstå vilken värld andra ser. Cynisk vet jag inte om man måste vara men lite krass hjälper nog. Så frågan är får den amerikanska energipolitiken med mer kol och olja någon effekt för oss investerare? Det tittar jag på i veckans fördjupning. Förutom några rader här hittar du en film ovan och vill du läsa hela inlägget i lugn och ro hittar du det på min egen blogg här.
Despite Paris accord exit, companies expect little change https://t.co/ftY43Yez9V pic.twitter.com/kjZYTDoZdL
— WSJ Graphics (@WSJGraphics) June 2, 2017
Det uppenbara är att nu blir det betydligt svårare att förhandla fram ett nytt handelsavtal mellan EU och USA. Det hade ju kommit en del signaler om att Trump ändå var intresserad av att i någon form närma sig Europa igen. Redan med Merkels utspel efter att ha träffat Trump häromveckan verkar det onekligen som att amerikanerna utövar The art of no deal.
Det får förstås effekt på ekonomin om än ganska svårmätta sådana. Mer tydligt blir det i branscher som kemi, stål och förstås inom råvaror. Det har redan väckts krav på att Europa ska agera för att jämna ut vad som ses som orättvis amerikansk miljödumping. Med ett redan pågående gräl om USA:s underskott i handelsbalansen blir det här ett steg närmare en era av stegrande handelshinder. Förhoppningsvis för det exportberoende Sverige är det fortfarande långt borta men risken är svår att blunda helt för.
The Arctic is now expected to be ice-free by 2040 https://t.co/GWDSAzq9ka #climate pic.twitter.com/2ADQig6vFS
— World Economic Forum (@wef) June 2, 2017
Å andra sidan har samarbetet mellan EU och Kina fått en kick uppåt av händelseförloppet. Det var ingen slump att ett stort utspel om ökat tyskt samarbete med Peking inom handel och klimat kom i nära anslutning till Trumps utspel. Den som verkligen vill se möjligheten i problem kan faktiskt se fram emot att det snart går att ta den norra sjövägen till Shanghai.
En näraliggande tanke är förstås att en satsning på kol och olja slår mot förnybar energi. Det stämmer men bara i begränsad utsträckning. Det långsiktiga skiftet pågår och efterfrågan på förnybar energi drivs mer av den omställning som sker runtom i världen inklusive faktiskt i stor utsträckning i USA.
This is what the demise of oil looks like https://t.co/SLOrcT5hgk pic.twitter.com/zeAO4H2ahN
— Bloomberg (@business) May 31, 2017
Det är istället en uppenbar att prispressen inom traditionella energislag som olja eskalerar. USA:s produktionsökningar är i snabb takt på väg att täcka neddragningarna inom OPEC och i Ryssland. Prognoser är alltid svårt särskilt om framtiden – brukar det heta. Det går dock inte att ta miste på att när USA storsatsar på kol och olja får det effekter. Mer långtgående än vad man kanske spontant tänker på.
Källa: Fed St LouisOm trycket nedåt på oljepriset består blir det svårt för inflationen att lyfta. Centralbankerna säger gärna att de tittar på den underliggande inflationen. Riksbanken är till och med på väg att justera sitt mått i den riktningen. Samtidigt vet de att inflationsförväntningarna påverkas även av kortsiktiga faktorer.
När det då redan är många som är nervösa för att höja räntor för tidigt, så finns det utrymme för en överraskande effekt. Det är inte alls otroligt att avhoppet från Parisavtalet tillsammans med den övriga amerikanska energipolitiken driver ned oljepriserna. De i sin tur kan mycket väl stimulera ekonomin men hålla nere inflationsförväntningarna och med dem räntorna. Plötsligt och rätt krasst kan det mycket väl vara så att hela den riktning USA är på väg mot eldar på börstrenden ett tag till. Bakvänd är den, världen.
5 Kan du behålla en hemlighet?
Getinge gjorde ganska rätt redan 1928 – det skiljer nästan 90 års produktutveckling mellan produkterna. @GetingeGlobal pic.twitter.com/DbI70isi7K
— Murgata (@MurgataER) June 1, 2017
Det här var en tweet som roade mig. Getinges produkter fungerar likadant och lika bra idag som för åttio år sedan. Det är svårt att klaga på den kontinuiteten. Imponerande och kanske en företagstyp vi talar om för lite. De som inte överraskar. Getingen verkar ha haft andra sätt än nya patent att hålla konkurrenter borta.
Chinese bad debt is starting to look attractive to foreign money https://t.co/E5sZ5uMAip @LJucca pic.twitter.com/KdoySkqyoa
— ReutersBreakingviews (@Breakingviews) June 1, 2017
Ofta är en bra affärsmodell och erfarenhet att genomföra den det som krävs. Det kom jag att tänka på när jag läste den här nyheten. Kinesiska bolag och banker behöver göra sig av med dåliga lån och säljer dem billigt. Det har vi ju några svenska bolag som är duktiga på. Kanske kan en möjlighet öppna sig för Intrum Justitia. Inte genom att göra något nytt utan genom att göra precis det de alltid gör. Köpa skulder billigt och samla in mer än den tidigare långivare var möjligt. Konsten att göra allt som man brukar kan man väl sammanfatta.
Gardell i hemliga möten – Johanssons sorti kan gå snabbt, skriver SvD Näringslivs nyhetschef @JanAlmgren (Premium) https://t.co/nDQ5la5xSu pic.twitter.com/X0h0LlgdzG
— SvD Näringsliv (@SvDNaringsliv) June 3, 2017
Slutligen. Här är en fråga att fundera på. Hur hemligt är egentligen något när en stor tidning skriver att det är hemliga möten.
/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken.
Missa inte: ”Gillade du det här inlägget? Glöm då inte att prenumerera på Nordnets nyhetsbrev där du varje måndagmorgon får uppdateringar inför börsveckan.
Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:
- Läsarfrågor och mer om vår egen portfölj hittar du på Sparskolan. Där skrev jag senast om att jag “Minskar nog en favorit veckan som kommer”
- På Sparskolan hittar du även 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond.
- Analyser och fler krönikor hittar du på min blogg Molekylär Ekonomi. Som det här inlägget om att “Måste bör eller vill du äga utländska aktier eller räcker svenska börsen?”.
- På min YouTube-kanal hittar du vlogginlägg i olika ämnen. Senast var “3 snabba om Trump, klimatet & dina investeringar” (som du även hittar i veckans fördjupning ovan).
- I Värdepappret är mina inlägg gratis även för icke-prenumeranter. Senast skrev jag om “Relativ värdeinvestering – finns det?”
- Jag finns också här på Facebook och på Twitter @gottodix kan följa min löpande nyhetsbevakning
Om du gillar mitt bloggande och vloggande finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!
Hela portföljen ser lite överköpt ut. Samtidigt tog momentum tag i börsen veckan som gick. Här är planen för veckan📈https://t.co/Fb0uT5LYWk pic.twitter.com/RxpFsiQh1J
— Gottodix (@Gottodix) June 4, 2017
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.