Hoppa till huvudinnehållet

Reversion to the mean – ett instrument för den långsiktige?

Ett koncept som ofta är missförstått, men som över tid alltid är högst påtagligt är begreppet “reversion to the mean”. På svenska betyder det ungefär “återgång till medelvärdet”. Konceptet är grundläggande inom ekonomisk teori för hur konkurrens fungerar och fungerar på följande vis.

Antag att ett företag eller en bransch har hög lönsamhet. Detta tycker investerare och entreprenörer är intressant, så de ger sig in och konkurrerar i branschen. Det leder till att konkurrensen ökar och lönsamheten minskar. Till slut blir lönsamheten så låg att några aktörer slås ut. Ingen vill då investera i branschen vilket så småningom leder till att lönsamheten åter stiger då färre bolag delar på kakan. Om ekonomin växer blir kakan dessutom större.

Plötsligt är lönsamheten hög igen vilket leder till att nya investerare dras som flugor till grillat kött och så småningom ökar konkurrensen igen, och så håller det på… Lönsamheten dras mot ett medelvärde av kapitalkostnaden både uppifrån (från hög lönsamhet mot sämre) och nedifrån (från låg lönsamhet mot bättre).

Warren Buffett har myntat begreppet “moats”, eller “ekonomiska vallgravar”. Det är egenskaper hos företag som gör att de undviker att hamna i återgången mot medelvärdet. I vissa bolag och branscher gör vallgravarna sig gällande, men de flesta bolag och branscher saknar vallgravar och då gäller det att hela tiden göra saker lite bättre än konkurrenterna för att klara sig i den mördande konkurrensen.

Exemplet råvaruindustrin

I månadens nummer av Värdepappret tar vi oss en titt på en bransch inom råvaruindustrin som i hög grad är påverkad av reversion to the mean. Råvaror är en “commodity” där det för köparen inte finns några väsentliga faktorer som spelar roll förutom pris. Det innebär att nya aktörer lätt kan ta sig in på marknaden om de bara har kapital.

Inom råvaruindustrin pågår reversion to the mean hela tiden, men cyklerna är mycket utdragna. Orsaken till de utdragna cyklerna är tillgångarnas natur, nämligen att det går ganska fort att öppna och få igång en gruva men det tar emot att stänga igen den.

Om råvarupriserna är låga kommer volymerna som produceras att minska varefter aktörer stänger igen. De flesta aktörer väntar så länge som möjligt med att bomma igen verksamheten och vissa producerar till och med trots att de går med förlust för att det finns fasta kostnader som räntor som måste täckas. Av detta skäl är utförsbacken lång, vilket vi t.ex. har sett i stålindustrin där en majoritet av Kinas stålbolag går med förlust men fortsätter att producera för fulla muggar.

Så småningom överstiger åter efterfrågan utbudet vilket innebär högre priser. De aktörer som har överlevt den segdragna nedgången kan i detta skede skörda frukterna av sitt arbete. När priserna sedan blir tillräckligt höga dras åter aktörer till marknaden för att fylla på med nytt utbud, men det tar ett tag att få igång ny verksamhet (prospektera och starta gruva, borrhål eller vad det må vara). Därför kan priset stiga ett tag innan utbudet kommer ikapp efterfrågan.

Om man som investerare har tålamod att vänta in en uppgång i en bransch som nu verkar iskall, men där reversion to the mean väntar, kan det bli en lyckad investering. Det är svårt att tajma vändningen, men det är möjligt att hitta tecken på om man är närmare botten än toppen. Vi tittar närmare på dynamiken i en bransch inom råvaruindustrin och hos några bolag i branschen i nästa nummer av Värdepappret som släpps den 30 september. Du hittar oss på www.vardepappret.se.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-09-19 18:59

Intressant artikel, tack.
Jag noterar frågetecknet i rubriken och tillhandahåller en länk till en annan intressant artikel: http://aswathdamodaran.blogspot.se/2016/08/mean-reversion-gravitational-super.html.
“History repeats itself (until it doesn’t)!” 😉

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-09-21 23:00

Tack för intressant länk! 🙂