Hoppa till huvudinnehållet

REP-avdrag?

Låt oss säga att du står i charkdisken på din lokala ICA-butik. Det finns en fin bit skinka mitt framför ögonen på dig, uppfödd på ekologiskt foder och utan tillsatser, med alla de djurskyddsregler vi har i Sverige. Den är förstås lite dyrare, men du vet ju vad du får. Bredvid ligger några andra skinkbitar. Där står det inget pris. Expediten skakar beklagande på huvudet, hon vet faktiskt inte vad det kostar. Eller vad det är som ligger där. Tidigare samma dag var det nämligen någon som blandade gammal skinka som skulle kastas med ny. Hon ler och säger att det är möjligt att du har tur och får en fin bit skinka. Eftersom du gillar chansen att göra ett gott köp (det kanske går att se eller lukta sig till vilka som är dåliga och vilka som är bra?) frågar du igen: “Hur mycket kostar den då?” Nu börjar hon bli irriterad, så hon höjer rösten lite: “Jag VET inte vad den kostar, men den är säkert billigare än den finare biten!””Men den kan vara dyrare?” frågar du och börjar känna dig alltmer dum. Nu suckar hon högt och spänner ögonen i dig. “Ja, den kan vara dyrare. Eller så är den billigare. Jag vet faktiskt inte. Ska du ha någon skinka eller?”

Vad hade du köpt?

Förvirrande prissättning

Ur ett privatekonomiskt perspektiv är det så här jag upplever rådgivningen från banker, pensionsinstitut och liknande. Jag har ingen aning om vad det kostar att förvalta mina pengar varje år, sett till avgifter från fonder och andra kostnader. Att fråga en rådgivare vad tjänsten kommer att kosta fram till pensionen är förstås omöjligt att svara på. Att det finns duktiga, kompetenta människor som investerar med hjärtat (men förhoppningsvis även hjärnan) för att ge sina kunder maximal avkastning betvivlar jag inte en sekund, men det finns också en sida där de bästa produkterna kanske är de med lägst kostnader och där kunden står för hela risken men rådgivaren för större delen av besluten efter att du bestämt din riskprofil. Jag skulle önska att det fanns andra sätt för alla duktiga, kompetenta rådgivare att tjäna pengar baserat på prestation, men då likt en duktig advokat eller en duktig hantverkare: genom konsultarvode där valen inte är baserade på provision eller en intäkter till banken, utan på kundnöjdhet och produkt.

Andra branscher

Hade jag mött en plattsättare som även ägde en kakelfirma och envisades med att jag skulle överlåta valet av kakel till honom skulle jag säkert dra öronen åt mig. Om jag ska göra om mitt badrum där hemma tittar jag på två saker: pris och kvalité. Priset består som bekant av en fast summa, bestämd i förväg. Kvalitén kan jag kontrollera genom att kontakta tidigare kunder eller googla företaget, samt kontrollera att denne har våtrumsbehörighet. När jag väl har bestämt mig kan jag utnyttja ROT-avdraget på expert-tjänsten jag anlitar.

Tänk om…

Tänk om det fungerade på samma sätt inom privatekonomiska frågor? Vi betalar en årssumma eller engångssumma till en expert på området Rådgivning, Ekonomi och Pension som sedan väljer den allra bästa lösningen för vårt behov? Som grädde på moset: ett REP-avdrag* på det, ROT’s och RUT’s okända syster. Självklart skulle människor även här försöka få ut mer pengar av oss, men då skulle vi åtminstone veta kostnaden på “skinkan”.

Om du fick välja modell, hur skulle du vilja få ekonomisk rådgivning?

Som vanligt kan du följa mig dagligen på twitter!

* P H Börjesson tar upp begreppet i boken “Så här får du ett rikt liv som pensionär…”

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-03-09 15:35

Vilken rådgivning erbjuder nordnet?

Hälsningar,
Marcus

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-10 14:12

Hej Marcus, På Nordnet erbjuder vi ingen direkt rådgivning i form av vilka värdepapper du ska köpa men vi har verktyg som gör det lättare för dig att själv hitta rätt. Investeringsguiden är en kostnadsfri investeringsvägledning där du får svara på ett antal frågor bland annat om hur villig du är att ta risker, så plockar vi fram de fonder som passar just din risknivå. Du kan se vår topplista för fonder i Nordnet topp 30 och dagens vinnare och förlorare på aktiemarknaden. Se även Experterna och utmanarna samt våra analystjänster. Istället för att lita på rådgivare kommer Nordnet erbjuda… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-10 15:08

Hej Angelica! Bra skrivet som vanligt!
Jag är nybliven sparare och har skrapat ihop de första 10.000:-. Just nu månadssparar jag i 3 olika fonder. Jag är nyfiken på aktiemarknaden. Hur mycket ska man ha sparat ihop innan det är lönt att göra en investering?
Med vänlig hälsning, MEE

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-10 20:19

Kul att du gillar inläggen MittEgetEverest! Jag tycker att det beror på vilken investeringsprofil du har. Jag har ju en långsiktig strategi där jag planerar att behålla mina aktier under en lång tid, då kan det vara “värt” att ta ett procentuellt högre courtage, (poster på 5000 ungefär). För traders och de med kortare spann mellan köp och sälj skulle jag definitivt röra mig med större belopp. Generellt brukar jag också lovorda att pröva sig fram i början med mindre poster, att göra misstag är bäst med en post på 5000 jämfört med 100.000. Ju fler köp-och-sälj-beslut du tar, desto… Läs mer »