Regeringen ger nytt hopp till oss flytträttsentusiaster

Plötsligt händer det. Regeringen presenterar ett förslag om enklare, effektivare och billigare flytträtt. Promemorian som presenterades på onsdagen innehåller bland annat:

  • Förslag om vilka avgifter bolagen får ta ut i samband med flytt
  • Förslag om att endast avgifter som ska täcka de administrativa konstaderna får tas ut
  • Förslag om att ändringarna ska gälla retroaktivt, på alla försäkringar teckade efter 2007

Rakt igenom bra – även om jag naturligtvis tycker att förbättringarna även ska gälla för försäkringar tecknade före 2007…

Större möjlighet slå ihop flera försäkringar

Dessutom föreslår regeringen flera förbättringar när det gäller att slå ihop försäkringar, något som idag bara är möjligt då den mottagande försäkringen är nyöppnad. Man vill också lätta på det gällande förbudet att flytta pensionssparande som är under utbetalning.

Detta mer flexibla förhållningssätt skulle avsevärt förenkla för den majoritet individer som idag har pensionssparande utspritt hos flera olika aktörer.

Bra!

Allt börjar med insikt

Jag kan inte nog understryka hur positiv jag är till dessa förslag. Samtliga bidrar ju till att sänka kostnaderna för individen – och än viktigare – de gör det enklare och mer effektivt.

Som ni vet dras vi med en stor okunskap och ett omfattande ointresse när det kommer till pensionsfrågor. Min  övertygelse är att det grundar sig i dagens komplexa system, som gör det nära omöjligt att förstå vad man har och vad man behöver göra.

Just därför är detta så bra.

Nu ska regeringens promemoria ut på remiss. Jag ser fram emot att ta medverka i den debatt som lär följa.

/Eva Trouin

 

Mer info:

Nordnet om flytt av pension

En effektivare flytträtt av försäkringssparande

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-08-18 19:53

Inte en dag för sent! 🙂

Anonym
Anonym
2017-08-21 23:22

Otroligt att man inte kan bestämma att flytträtt gäller alla försäkringar, även tecknat före 2007. Känns som man skiter i oss lite äldre, som skulle behöva samla ihop våra försäkringar, urdåligt agerande!

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2017-08-24 09:08

Hej Pär!

Jag håller med dig helt och hållet. Varför göra skillnad?

Vänliga hälsningar,
Eva