Hoppa till huvudinnehållet

Rapportkommentar – “mini-Getinge” med luft under vingarna

Rapportperioden är över för första kvartalet och vi går nu in i sista månaden i det andra kvartalet. Det har kommit några rapporter som fångat vårt intresse lite extra, som vi ännu inte kommenterat. Här kommer några korta rader om våra intryck av Stille som kom med sin rapport för ett par veckor sedan.

Först lite kort om vår syn på Stille som analyserades i februarinumret i år. Nedan sammanfattas några av de viktigaste punkterna från vår analys.

  • Hög avkastning på eget och totalt kapital trots låg skuldsättning
  • Balansräkningen är urstark med en nettokassa på runt 3o MSEK
  • Marknadsledare inom två nischer som växer och är konjunkturokänsliga
  • Bolaget har en trolig vallgrav i båda produktområdena
  • Stille handlas till PE på circa 10 och till cirka 10 gånger kassaflödet vilket inte får anses vara dyrt vid beaktande av bolagets kvalitéer

Stilles rapport för första kvartalet var stark och de fortsätter att prestera mycket bra. Försäljningen ökade med 34 % jämfört med samma kvartal föregående år. Köpet av Arcomas bord påverkade positivt men än så länge ganska modest då bolaget förvärvades i slutet av januari. Till största delen växte bolaget organiskt både vad gäller bord och instrument. Det kan konstateras, om man läser lite noggrannare att det är främst segmentet bord som driver tillväxten och det är också där som bolaget verkar satsa mest. Rörelseresultatet blev 4,4 MSEK, vilket var en viss besvikelse då det är på samma nivå som föregående trots kraftigt ökad försäljning. Dock döljer framtida kostnader för integrationen av Arcomas bord det egentliga rörelseresultatet som var 6,4 MSEK.  Detta innebär en ökning med 45 % jämfört med föregående år och en rörelsemarginal om 21 % vilket är klart godkänt. Bolagets viktiga bruttomarginal var stabil och administrationskostnaderna minskade något jämfört med föregående år. Stille har en viss skalbarhet i verksamheten då administrationskostnaderna är ganska trögrörliga i jämförelse med försäljningen medan försäljningskostnaderna mer följer försäljningen.

Det kan konstateras att Stille har riktigt bra momentum i verksamheten och man bör kunna göra ett rörelseresultat om 22-25 MSEK för året. Eftersom man inte betalar någon skatt, på grund av tidigare underskott, så blir vinsten per aktie i intervallet 4,5-5,0 kr.

Börsvärdet ligger idag på 300 MSEK. Till detta kommer en nettokassa på runt 30 MSEK. EV är runt 270 MSEK och därmed EV/EBIT på ca 10. Stille känns inte särskilt dyrt om man beaktar de kvalitéer som finns punktade ovan. Tittar vi på P/E talet så ligger det runt 15 vid beaktande av en skatt på 22%. Inte särskilt dyrt det heller. Då ska man också beakta att bolaget har potential att förvärva bolag och tillföra ytterligare 1-2 kr i vinst per aktie utan att överbelåna verksamheten.

Nedan finns vårt estimat för 2017 samt tidigare års historik. Vi kan konstatera att bolaget antagligen hamnar något högre än vårt estimat om inte verksamheten stöter på större problem under året.

Stille förvärvade i början av året Arcomas operationsbord i USA och det kan bli den första byggstenen av många. Vi förväntar oss att Stille kommer att fortsätta att förvärva både mindre och lite större bolag kommande år. Majoritetsägaren Julander och VD Jern känner till varandra tidigare via deras arbete i Medcap där Julander var styrelseordförande och Jern ansvarade för investeringar. Jern lär vara handplockad av huvudägaren och hans bakgrund gör att tillväxt via förvärv, utöver organisk tillväxt, känns mycket trolig. Ett strategiskt förvärv kommande 12 månader som dels bidrar till tillväxt och dels breddar produktportföljen hade varit grädden på moset i detta intressanta case. Stille har stigit en bit över vår högsta köpkurs om 48 kr men vi får anledning att se över köpkursen om bolaget fortsätter att utvecklas så bra som de gör för tillfället. Aktien ligger kvar på vår bevakningslista tills vidare.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville.

”Gillar du det här inlägget? Glöm då inte att prenumerera på Nordnets nyhetsbrev där du varje måndagmorgon får uppdateringar inför börsveckan.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer