Hoppa till huvudinnehållet

Pengar påverkar vår hjärna

Jag har tidigare här på bloggen skrivit om att hur vår hjärna fungerar påverkar hur vi hanterar pengar. Jag har t.ex. beskrivit olika tankefällor som vi alla faller i då och då och hur det påverkar på ekonomi.

Men det finns en till tvist på ämnet. Nämligen att pengar påverkar också vår hjärna på olika sätt. I morgon kommer jag berätta mer om detta i Plånboken i P1 som sänds kl 10.20, men jag ger ett litet smakprov till er som läser bloggen redan nu.

Pengar påverkar oss faktiskt på flera sätt och jag kommer återkomma till detta ämne igen i bloggen. Det jag kommer ta upp idag är hur pengastress påverkas oss.

Att lida av pengastress betyder att du känner dig stressad över din ekonomi. Det behöver inte betyda att du har lite pengar. Utan du kan även drabbas av det om du har pengar, men de räcker inte till den livsstil du lever för tillfället. Och forskning visar att pengastress påverka hjärnans funktioner.

Låt mig förklara hur.

Vår hjärna har en begränsad kapacitet till att klara av att hantera saker och uppgifter vi står inför att lösa i vår vardag. Vi kan inte göra eller tänka på hur mycket som helst samtidigt, eller hur länge som helst. Hjärnan behöver vila emellanåt och den har vissa begränsningar. Kanske har du själv erfaret detta när du kör bil och letar parkeringsplats och ska hålla igång ett samtal samtidigt. Det går inte så bra. Och ibland när vi letar parkering, eller håller på att fickparkera kan vi till och med känna att vi behöver skruva ned volymen på radion lite – hjärnan måste ha sin lugn och ro och fokusera så vi inte backar in i bilen bakom :).

Detta kallas i forskarvärlden för cognitive load, eller kognitiv belastning. Det forskare ser är att pengastress blir en kognitiv belastning som påverkar andra av hjärnans funktioner som är viktiga för att hålla fokus och att lösa problem. Så precis som att hålla igång en konversation medan du fickparkerar är en belastning som gör det svårt för dig att lösa uppgiften, är pengastress en kognitiv belastning som tar energi från hjärnan. Det gör den trött och gör det blir svårt för hjärnan att fokusera på annat som behöver lösas.

Att inte ha tillräckligt med pengar betyder att du hela tiden behöver tänka på vad du gör och vilka val du tar. Och att behöva tänka på pengar hela tiden tar kraft från hjärnan, kraft den annars skulle kunna lägga på annat – den får liksom aldrig vila.

Om det vill sig riktigt illa kan pengastress leda till andra negativa konsekvenser som depression. I somras skrev jag en debattartikel i Aftonbladet på ämnet som fick mycket uppmärksamhet.

Jag vet att många som läser den här bloggen förmodligen har bra koll på sin ekonomi. Men även för oss som kanske sparar aktivt i aktier och gör budget inför en månad, så kan det vara värt att tänka på hur kraftfullt pengar är, så kraftfullt att det till och med kan påverka vår hälsa.

 

Hälsningar,

Elin Helander

Kognitionsvetare

 

 

Elin Helander
Hjärnkoll på pengar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-09-01 10:34

Eller för att omformulera det hela: om du har pengar behöver du inte tänka på dem.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-10-22 22:19

Precis!