Hoppa till huvudinnehållet

Din pengamaskin

Drömmen om Perpetuum mobile har gäckat mänskligheten under en lång tid. Maskinen som går av sig själv utan att vi tillsätter något bränsle, vars energi är så koncentrerad att den helt utan spill kan driva maskinen vidare i oändlighet. Många försök har gjorts, men än så länge har man inte varit i närheten av en lösning, iallafall om man inte använder naturliga resurser som planeters rörelser eller vågkraft.

Ändå finns det en maskin som kan drivas under en mycket lång tid utan speciellt mycket stimulans utifrån, maskiner som kräver lite tid av oss för att fortsätta att växa och ge oss glädje under många år framöver, oavsett våra mål i livet och oavsett vilken utbildning vi har: pengamaskinen. Pengamaskinen är ett system som ofta kräver en del energi för att starta upp, men som sedan löper på och genererar pengar till sin skapare under en mycket lång tid. Om man återinvesterar sina pengar växer maskinen med åren till en riktig högavkastare som kräver minimalt med underhåll. För någon som är uppväxt som mig där jag blivit lärd att tid=pengar verkar detta vara en utopi. Eller?

Robert Kiyosaki har berättat hur han och hans vän kom på en genial idé när de var i nioårsåldern. Med noggrant konstruerade gjutformar gjorde de skinande mynt på garageuppfarten av gamla kapsyler. En genial idé s0m skulle ta dem riktigt långt i livet. Det gick utmärkt ända tills Roberts pappa kom på dem och hade en kort men allvarlig genomgång av rätt och fel och det där med förfalskning av valuta. Långt senare har samme man gjort en ny pengamaskin som ger honom inkomster till synes i oändlighet utan att det kräver mycket energi i löpande underhåll (och som är helt laglig). Robert har valt att investera främst i fastigheter, men det finns många exempel på mer eller mindre passiva inkomster som kan fungera som en pengamaskin. Här nedan har jag skrivit ner några självklara pengamaskiner och så några mindre självklara. Har du fler förslag på hur man skapar en pengamaskin? Låt mig få veta! Antingen här i kommentarfältet eller följ mig på Twitter här.

 

Exempel på din framtida pengamaskin:

– Fastigheter. Att äga en hyresfastighet kan under rätt betingelser generera riktigt mycket pengar till väldigt lite arbete. Speciellt om du lejer bort underhåll och drift. Fördelar: jämn efterfrågan om du har din fastighet i ett populärt område, riktig högavkastare med tiden och vid låga räntor. Nackdelar: hyresreglering i storstäder kan dra ner vinsten. Stora kostnader när något går snett. Kräver generellt högt startkapital och hyresgäster kan ställa till problem både på inkomstsidan och utgifter.

– Aktie – och fondmarknaden. Aktier med hög direktavkastning genererar inkomst i form av utdelning varje år. Fördelar: låg startkostnad. En 100-lapp så är du igång med ditt fondsparande, dessutom finns det mycket böcker om ämnet för både noviser och experter. Du kan sköta din tillgång vart som helst i världen. Nackdelar: vid en kort till medelkort tidshorisont kan risken tidvis vara hög. Företaget kan gå i konkurs vilket gör att du kan förlora 100% av insatt kapital.

– Skriv en bok. När boken väl har kommit ut på marknaden får du en liten slant varje gång någon köper  den och till och med när de lånar din bok på biblioteket. Fördelar: man får skapa en unik produkt som lever kvar länge och berör. Du kan skapa din maskin från soffan. Nackdelar: otroligt svårt att få sin bok utgiven. Ännu svårare att tjäna de-stora-pengarna i Sverige.

– Skriv en sång. I filmen “About a boy” lever Hugh Grant på royalties från en julsång som hans pappa en gång skrivit. Fördelar och nackdelar: se “Skriv en bok”

– Uppfinn något som någon annan behöver. Sedan säljer du licensen till de som behöver och får på så sätt in regelbunden inkomst. Fördelar: kan inbringa mycket pengar och behöver inte vara bunden till en kund. Nackdelar: Förmodligen kommer du hela tiden behöva utveckla produkten för att stå dig i konkurrensen.

 – Köp en tuggummiautomat. Eller ett fotografibås. Eller en liten åkattraktion som drar runt förtjusta barn i ett köpcentrum. Oavsett vilket kräver de inte att du är fysiskt på plats. Fördelar: minimalt med underhåll. Nackdelar: kräver en hel del maskiner för att gå med vinst. Inte speciellt framtidssäkert.

Bygg ett garage/hyr ut en parkeringsplats. Låt sedan människor med ömtåliga sportbilar hyra in sig. I skärgården finns det alltid människor som behöver bilplats medan de är på sina sommarställen ute på öarna. Fördelar: Inbringar mer pengar än man kan tro. Om du redan har marken och efterfrågan kräver det ganska lite kapital. Nackdelar: att köpa mark för att göra parkeringsplatser är sällan lönsamt.

Köp en tvättomat. På senare år har det ploppat upp gör-det-själv- tvättomater för bilar som svampar ur jorden. Du lägger i pengar, får en pollett och kan sedan tvätta din bil med schampo, vax och gud vet vad under en viss tid. Fördelar: kräver minimalt med underhåll och smutsiga bilar lär aldrig vara en bristvara… Nackdelar: stor konkurrens, maskinen måste ligga centralt för att vara populär. Relativt stor risk för skadegörelse.

Internet. Får för enkelhetens skull ett samlingsnamn för allt som rör skapandet av sociala medier, internethandel (så länge du kan delegera bort en del) etc. Den här gruppen tror jag har en ännu större framtid än vad vi sett hittills, men konkurrensen kommer också vara enorm.

Det finns inget facit för hur en pengamaskin ska se ut och kanske kommer de bästa passiva inkomsterna från helt andra investeringar än de som nedtecknats här. Vill du ha en egen pengamaskin är dock idag ett utmärkt tillfälle att börja, oavsett om du bara har 100:- att börja med eller en miljon.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-06-23 17:39

Intressant inlägg 🙂 En av mina absoluta favoritböcker är Cashflow Quadrant av Kiyosaki. Den handlar om fyra grundläggande sätt att tjäna sina pengar; anställd, småföretagare, businessägare samt investerare. Det är hos de två sistnämnda alternativen som möjligheten finns att bygga sin “pengamaskin”. Det är mycket ens tankegångar som avgör hur man tjänar sina pengar… Han tar även upp AMP och AMT som innebär att man ska försöka dra fördel av andra människors pengar och andra människors tid. Vad jag vill ha sagt med det är nog att med rätt tankegångar och med rätt kontakter så kan man nog bygga upp… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-06-23 20:42

Tack Patrik! Har du spelat cashflow-spelet och isådantfall, vad tyckte du? Jag tror också att nätverkande kommer ha allt större betydelse för framtida succéer.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-06-23 23:06

Ja, Cashflow the eGame och Cashflow the Webgame brukar jag spela ganska regelbundet. Jag tycker det är riktigt bra spel där man kan prova lite olika strategier för att lyckas (eller misslyckas) att ta sig ur ekorrhjulet.

Anonym
Anonym
2013-06-24 08:49

Jag tyckte den här boken var grymt inspirerande och fick mig att ta tag i mitt privata sparande. På lång sikt och med lite tur kanske jag har fått igång en egen liten pengamaskin 🙂
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186047159

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-06-24 21:31

Härligt att du läst boken Fru Minimalist! Jag tycker det är en bra bok för att komma igång med att nå sina drömmar: lättläst och inspirerande. Du verkar vara målmedveten så tur kommer du nog inte behöva så mycket av 😉 Kul att du läser och kommenterar!