Party like it’s 1999 – är börsen övervärderad eller inte?

I veckan noterades det amerikanska bolaget Snap som driver appen Snapchat. Första dagen på börsen steg aktien med 44 % och i fredags steg aktien ytterligare 11 %. I ett par års tid har strategin “teckna och sälj” varit populär, för det finns nästan alltid någon att sälja aktier sina aktier till, naturligtvis till ett högre pris. Vad bolagen som tecknas egentligen gör och hur sannolikt det är att de lyckas är inte lika noga, utan det är guld och gröna skogar i en avlägsen framtid som säljer.

Hur kan man köpa aktier utan att veta priset och vad de är värda?

Inför noteringen av Snap ställde Nordnets konkurrent som börjar på A en fråga på Twitter om kunderna skulle teckna aktien. Priset på aktien var då ännu inte känt. I vår mening är det en ganska svår fråga att svara på om priset ännu inte var känt, men det är symptomatiskt för stämningen på börsen just nu, för kunderna hade inga problem att ha en åsikt om en aktie vars pris man inte har en aning om. Pris spelar ingen roll när det ändå finns någon som kan betala ännu mer i morgon.

Diverse småbolag haussas friskt på Twitter, Börssnack och andra forum och riskviljan är uppenbarligen enorm just nu. Även andra faktorer som samtalsämnen vid kaffeautomaten indikerar att intresset för börsen nu är väldigt stort.

Shiller-P/E (börsvärde i förhållande till tioårsvinster) har bara varit lika högt 1929 och under IT-yran tidigare.

Bild: Gurufocus

Samtidigt kan man handla stora kvalitetsbolag till ganska attraktiva värderingar. Swedbank och Nordea handlas till 6 % direktavkastning i linje med spelbolaget Betsson som samtidigt växer så det knakar. Även Swedish Match delar ut 6 % av börsvärdet. Andra bolag som Hemfosa, Skanska, H&M, Holmen, Axfood med flera handlas kring 3-4 % direktavkastning vilket inte är direkt ansträngt, även om det inte heller är något direkt fynd.

Sammantaget påminner nuläget på börsen ganska mycket om läget under IT-bubblan, där de gamla tråkiga bolagen har rimliga eller låga värderingar medan bolagen som symboliserar framtiden når oanade höjder.

Vad ska man göra då om man tycker marknaden ser dyr ut?

Vi tycker marknaden generellt sett ser ganska dyr ut och det är även ganska enkelt att konstatera att riskviljan är hög, åtminstone i delar av marknaden. Som motvikt kommer ofta det låga ränteläget upp och att det inte finns några alternativ. Vi i Värdepappret är inga förespråkare av tajming. Även om börsen kanske är dyr nu kan den bli ännu dyrare. När börsen sedan, en vacker dag, sjunker och blir billigare gäller det omvända och det kan alltid bli ännu billigare.

Så hur ska man göra? Vi har ett ganska enkelt förhållningssätt, nämligen att vi köper aktier så länge vi ser att de ser köpvärda ut utan att tumma på priset. Det är lätt att dras med i de allt högre värderingarna och undermedvetet acceptera allt högre värderingar som det normala, men man får försöka se bortom det.

Vår skribent Kenny skrev på Aktiefokus om hur värdeinvesteringens fader Benjamin Graham som var med om kraschen 1929 hade sett på börsen i januari 2017. Via fem relativt objektiva kriterier kan man konstatera att börsen åtminstone inte är undervärderad, men det är svårt att säga om den verkligen är övervärderad. Läs mer i det inlägget för att få en bild om läget nu. Grahams strategi var hur som helst att fokusera på priset istället för på tajmingen. Om bolaget i fråga ser rimligt värderat ut kan man strunta i hur börsen överlag ser ut.

Det vi försöker tänka på i dessa tider av hausse är att det är viktigare än på länge att fokusera på nedsidan i investeringar. Bolag med fantastisk uppsida kan gå bra på kort sikt men om riskviljan minskar och det kapitalflöde som bolagen behöver stryps är det plötsligt de tråkiga och mer defensiva aktierna som är de som klarar sig bäst. En stark balansräkning är guld värd i tider av pessimism. Där är vi absolut inte nu, utan nu är det optimal kapitalstruktur som är i ropet, men allt går i cykler och det är dumt att inte förbereda sig på att det någon gång kommer sämre tider igen. Åtminstone mentalt, om man inte tror att man kommer hinna först till livbåtarna när skeppet sjunker.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-03-05 20:43

Ett riktigt bra inlägg! Intressant att läsa om Graham och hur han sannolikt skulle funderat idag.

Sen måste jag bara säga att Holmen, det är ett riktigt fint bolag det. Bästa balansräkningen jag vet.

http://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/holmen-av-ett-flertal-aldre-personer.html?m=0