Hoppa till huvudinnehållet

Utdelningarna och OMXS30 – detta är bra att ha kolla på

Årets utdelningssäsong kommer bli annorlunda. Några bolag har redan ställt in och fler kommer göra det. Dessutom medför utdelningarna ytterligare fall på OMXS30 indexet. Här samlar jag bra info att känna till inför den kommande utdelningstiden. Inlägget uppdateras löpande.

Utdelningskalendern för OMXS30

OBS! Ouppdaterad, flera av bolagen har dragit tillbaka utdelning och fler kommer rimligtvis göra det framöver!

Denna bild kan vara bra att ha nära tillhands kommande veckor. Bilden är sorterad på datum för X-dag på OMXS30 aktierna och hur mycket det påverkar OMXS30 indexet negativt.

Från vänster i tabellen hittar du samtliga aktier i OMXS30 indexet. Du ser även vilken vikt i OMXS30 indexet varje aktie har.
Nästa kolumn visar direktavkastningen på nästkommande utdelning. Observera att vissa företag har delårsutdelning, det gör att denna direktavkastning är lägre än vad den är om du mäter på helårsbasis. Jag vill se hur mycket index kommer påverka negativ kommande veckor. Du ser även hur mycket utdelning som kommer trilla in och när x-dag är framöver.
Det är bara ordinarie utdelning som påverkar OMXS30 indexet, bonusutdelning påverkar således inte. Nu är det bara Tele2 som har en bonusutdelning då Volvo dragit tillbaka sin.

De två sista kolumnerna är mest intressanta. Räknat på vilken direktavkastning en aktie har och hur stor vikt den påverkar OMXS30 indexet så har jag räknat fram hur många index punkter i OMXS30 som utdelningen påverkar negativt och hur många procent det är.

På torsdag och fredag denna vecka är det några stora utdelare som har X-dag. Även 1 april är det ett bra gäng utdelare.

På det stora hela så är det dock inte enormt stora utdelningsdagar, inte som det har varit tidigare år iaf. Delvis beror detta på att banker som utgör en stor vikt har sänkt och nu dessutom inte lämnat klart besked om när de ska dela ut. Både Swedbank och SEB har när jag skriver detta meddelat att de skjuter fram sin årsstämma och därmed även beslutet om utdelning.
Lagen säger att senast 6 månader efter räkenskapsåret så måste bolagsstämman ha ägt rum. Detta gör att de flesta bolag (Exkl. H&M, de har brutet räkenskapsår) i listan ovan har fram tills 30 juni innan de behöver hålla stämma.

Det finns en överhängande risk de kommande dagarna att fler bolag väljer att skjuta på årsstämman och därmed även utdelning som en följ av covid-19 spridningen.

Finwire skrev en artikel om bolagen som slopar utdelningen.

Speciellt utdelningsår

Covid-19 hänger över börsåret 2020 och det har redan varit några bolag som dragit tillbaka utdelningen. SEB och Swedbank har som sagt inte beslutat ännu vad utdelningen blir, men det lutar mot tillbakadragen eller ännu mer sänkt.
Nasdaq delade på twitter hur eventuella tillbakadragna utdelningar påverkar. Terminskontraktet på OMXS30 kommer den kommande tiden att ha ett lägre värde än själva indexet. Detta är för att i derivatet är utdelningen redan “justerad” och påverkar därmed inte terminen.

OMXS30 index och terminen

OMXS30 är index som många använder för att referera hur “Stockholmsbörsen” går. Det mäter de 30st mest omsatta aktierna, vilket i praktiken är ungefär de 30 största bolagen.

Det som alla refererar till är indexet, den vägda sammanslagningen av dessa 30 bolag. Terminskontrakt är ett värdepapper som ger dig exponeringen mot det indexet. Terminskontrakt har en begränsad löptid och det förfaller den tredje fredagen varje månad.

Om du som investerare vill ha hela korgen av dessa 30 mest omsatta bolag så är det praktiskt enklast att köpa ett terminskontrakt. Du kan köpa terminskontrakt som förfaller längre fram i tiden. Men i praktiken är det mest handel i det kontrakt som förfaller närmast i tiden. (Ex. Nu i slutet av mars är aprilkontraktet närmast lösen). Ju längre bort i tiden som förfall är, desto mer tidsvärde behöver man betala för.

Här handlar man OMXS30 terminen hos Nordnet.

Här kan du läsa mer om terminen hos Nasdaq.

Terminen justeras för utdelningar

Terminspriset justeras för utdelningar, då det bara följer prissättningen på dessa 30 underliggande aktier i indexet. Som du kan se av bilden ovan så skiljer sig terminspriset och det underliggande indexet ganska mycket under utdelningstider. Det är justeringen för alla utdelningar som förväntas trilla in kommande månad.

Som du kan se så sker det varje år under utdelningstiden, övrig tid så har terminspriset och indexet i praktiken samma värde.

Det finns även små skillnader du notera vid andra tillfällen, det är kort och gott för att terminen har andra handelstider än indexet vilket gör att små skillnader uppstår. Terminen börjar handlas 08.30 och stänger ca 17.55.

Mini-future justeras för utdelning

Om du handlar Mini-future kontrakt med OMXS30 som underliggande så justeras det för utdelningen (Samma gäller om du har aktier som underliggande).
Observera att OMXS30 Mini-future inte följer terminen, utan de justeras varje dag som utdelningen trillar in. Den praktiska effekt blir att Stop-loss och Finansieringsnivå kommer justeras ner.

I bilden ovan ser du 6 exempel på mini-future med olika Stop loss nivå. Högre hävstång ger en snävare Stop loss. OMXS30 kommer att falla när utdelningar trillar in, men så kommer även Stop loss nivån.
Har du Mini-future som ligger nära Stop loss nivå så är det extra viktigt att ha koll på datumen där utdelning trillar in.

Här kan du handla Mini-future hos Nordnet.

Bull/Bear följer OMXS30 terminen

Certifikaten har som bekant en daglig hävstång. Här får du rörelsen i terminen. Framöver kommer det vara dagar när OMXS30 indexet faller på grund av att utdelning skiftas ut men terminen stiger då den redan har justerat för utdelningar. Då ska du kolla på terminen för att få korrekt uppfattning om vilken utveckling ditt Bull eller Bear certifikat ger.

Optioner, kolla på terminen

För dig som handlar med OMXS30 optioner så gäller det att ha koll på terminen. Optionerna har likt terminen justerats ner redan nu. Om du använder terminen som riktvärde så vet du var at-the-money är på optionerna just nu. Då skillnaden mellan OMXS30 indexet och terminen är 7 punkter så är också skillnaden i premien på optioner ungefär samma mot at-the-money jämfört vad indexet handlas idag.

Här är optionerna som förfaller i april.

Vill du lära dig mer om detta så kolla gärna in Så funkar handel med optioner.

Lycka till med handeln i utdelningstiderna!

Avslutningsvis, vad är dina tankar kring indragen utdelning? I dessa tider när cash är den tillgång som alla skriker mest efter, är det vettigt att företagen betalar ut utdelning? Eller är det självklart att företagen ska ersätta aktieägarna för risken de tagit hela det tidigare året?
Hur ställer du dig i frågan, dela gärna dina tankar nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-23 09:44

Jag har minfuture long i Telia. Vid utdelningen, får jag då nån direkt penga utdelning?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-23 09:57

Hej Lennart,
Nej, alla börshandlade produkter justeras för utdelning.
Så du får ingen, och går inte heller miste om någon. Utan de följer bara prisrörelsen i aktien.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-23 16:57

Brukar inte emittenterna simulera skatt på utdelningen? Om Telias utdelning är 2:11 kr, då borde finansieringsnivån sänkas med 2:11 kr men så vitt jag kommer ihåg simulerar de mellan 15 och 30 pct skatt på minilongs. Finansieringsnivån sänks då bara med mellan 1,79 och 1,48. Lennart luras då på mellen 0.32 och 0.64 öre per warrant beroende på emittent om inte jag minns fel.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-24 08:21

Skulle vara kronor i stället för öre i sista meningen i kommentaren ovan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:29

Oj, vågar inte svara exakt hur de gör. Det låter aningen långsökt, men jag vågar inte ge ett definitivt svar. Oavsett så får vi väl se om det blir några utdelningar överhuvudtaget i år. Det är fortsatt många bolag som kommer ändra/dra tillbaka sin aktieutdelning.

Anonym
Anonym
2020-03-23 10:10

Byggt min årliga inkomst på utdelningar. 🙁 Blir väl knapert i år då. Får sälja av o äta gröt. Har ingen annan inkomstkälla.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:30

Hej Mats,
Ajdå. Det var tråkigt och höra.
Det får bli en påminnelse om att riskspridning även är bra när det kommer till olika inkomstkällor. Hoppas du klarar dig väl när allt har lagt sig till slut.

Anonym
Anonym
2020-03-24 22:50

Redan inaktuellt schema. Handelsbanken sköt upp sin utdelning tills vidare idag. SKF halverar sin och HM´s är ju borta sen länge.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:11

Yes. Det kommer säkert bli ännu mer inaktuellt.
Många bolag som kommer skjuta på/ställa in/sänka utdelningen.

Anonym
Anonym
2021-04-26 09:21

Hur förhåller sig den här terminen till Omx30 gi som ligger högre? (Där är ju utdelningarna med) varför kan man inte investera i det indexet?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-04-29 14:21

Terminen är exklusive utdelningar kan man säga. Den prisjusteras efter de ordinarie utdelningar som bolagen föreslår och därmed varken påverkas positivt eller negativt av de.
Om det dyker upp stora extra utdelningar så kan det påverka terminen negativt.