Hoppa till huvudinnehållet

Om förvärvsmultiplar som värderingsmetod

Det finns många sätt att värdera ett bolag på. I teorin är det summan av alla kassaflöden diskonterade till nuvärde som är ett bolags rättmätiga värde men i det hantverk som investeringar är gestaltar sig detta ofta i många förenklade nyckeltal så som:

  • P/E, pris i förhållande till vinst
  • P/B, pris i förhållande till bokfört eget kapital
  • P/S, pris i förhållande till försäljning

Investeringar är som nämndes ett hantverk. Det krävs både teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet för att lyckas. Precis som snickaren måste man veta i vilka situationer man ska plocka fram vilka verktyg.

Ett av mina personliga verktyg som jag använder när det passar är värdering genom att betrakta förvärvsmultiplar. Vad är andra aktörer beredda att betala för ett bolag? Detta är ett område där det går att hitta en del värden som inte är uppenbara för marknaden.

Värdering med förvärvsmultiplar

Låt oss börja med grundorsaken till att förvärvsmultiplar är intressanta. Som nämndes i början är det egentligen en DCF-kalkyl som ger bolagets korrekta värde. Det gäller dock även för andra köpare. Säg att det finns en annan potentiell köpare som också gör en DCF men som kommer fram till ett högre värde. Så är faktiskt ofta fallet och förklaringen är att ett större bolag ofta kan inkorporera ett mindre bolag och ta fram synergieffekter.

Det är enklast att förstå i mycket små bolag som har en hög andel administrativa kostnader (overhead). Om förvärvaren är mycket större än det förvärvade bolaget kommer befintlig overhead i det stora bolaget att kunna hantera all administration åt det lilla bolaget och därmed gör det lilla bolaget större vinster inom skalet för det stora bolaget.

En marknad där detta har varit tydligt se senaste 5-10 åren är bland mindre banker såväl i USA som i Europadär konsolideringen har gått fort. Ett annat exempel där konsolideringen verkar vara på gång i Sverige är elnätsbranschen.

Exempel från den svenska elnätsbranschen

Svenska elnätsföretag är reglerade monopol och det finns inte så många företag på börsen. Det enda renodlade företaget är i princip Elverket Vallentuna, som just nu har ett uppköpsbud på sig från pensions- och infrastrukturfondägda Ellevio som bland annat har elnätet i Stockholm. Häromveckan kom ett bud på Elverket på 610 MSEK eller 94,25 kr per aktie. Jämfört med årsvinsten som de senaste åren har legat omkring 3 kr är P/E-talet ungefär 30. 2016 gjorde dock bolaget en rekordvinst på ca 6 kronor per aktie vilket innebär P/E 15.

Vi tror inte att nivån från 2016 är hållbar även om Elverket Vallentuna säkert kan tjäna mer än 3 kr per aktie framöver som självständigt bolag. Men Ellevio som köpare ser uppenbarligen något mer i Elverket Vallentuna och är beredda att betala en premie.

När man betraktar förvärvsmultiplar är det ofta skuldfritt pris i förhållande till försäljning (EV/S) eller pris i förhållande till bokfört värde, alternativt skuldfritt pris i förhållande till rörelseresultat (EV/EBIT) som är intressant. Bokfört resultat är inte så intressant eftersom kapitalstruktur och rörelsekostnader är en del som man tar hänsyn till i värderingen.

För elnät finns det andra relevanta nyckeltal också men P/S duger ganska bra. Så här har de offentliggjorda förvärven i elnätsbranschen sett ut de senaste åren.

Källa: egen analys.

Vi kan notera att Ellevio är på hugget och har gjort två förvärv på kort tid, utöver förvärvet av Fortums elnätsverksamhet som bytte namn till Ellevio. Förvärvsmultiplarna skiljer sig en del och köpet av Nynäshamn Energi från Kraftringen sticker ut som väldigt billigt vilket gör att man kan fundera på varför. En närmare granskning av Kraftringens situation kanske kan ge ledtrådar där för den intresserade.

Annars ligger förvärvsmultiplar inom elnätsbranschen omkring 5-10 x försäljningen. En given försäljningsvolym borde typiskt sett ge ungefär samma marginal för olika bolag, något förenklat.

När Elverket Vallentuna köps ut från börsen finns bara två svenska elnätsföretag kvar på börsen inom koncerner med blandad verksamhet. Det är Skånska Energi på First North och Dala Energi på Alternativa listan. Dessa bolag kan man ta sig en titt på och se vad de borde värderas till med förvärvsmultipelmetoden. Vi har skrivit lite om bolagen i Värdepappret tidigare men har inte tagit någon position i något av bolagen.

Slutord

Förvärvsmultipelvärdering är en av många metoder för att värdera ett bolag. Ofta är det lämpligt att använda sig av flera metoder och se om man kommer fram till ungefär likartade resultat, men det som kan skilja denna metod från andra är att man får se vad en annan köpare är beredd att betala. Ett bolag kan vara värt (mycket) mer för en annan köpare som tar kontroll över bolaget och det kan vara värt att ta hänsyn till även om det är tveksamt att räkna med att ett bolag kommer att bli uppköpt.

I senaste numret av Värdepappret som släpptes i fredags värderade vi kärnteknikbolaget Studsvik med en annan metod; summan av delarna. Det finns även i den metoden paralleller med förvärvsmultipelvärdering eftersom det ofta finns delar som drar ned värdet på helheten men om de delarna försvinner kan värdet på kvarvarande delar öka eller synliggöras. Men det är en annan historia, kika in på Värdepappret så kan du läsa den analysen.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-06 12:53

En tacksamhetsskuld är för att dela informationen, fortsätt att göra fantastisk … Jag är verkligen glad över att undersöka din webbplats. stor tillgång
https://tgt11.com/product.html/empress-effects-zoia