Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

#Sparpodden 91 – Oj, vad hände med börsen under semestern?

Rekordhög aktivitet under en julimånad

Sommaren 2015 har bjudit på den högsta aktiviteten någonsin i Nordnets historia under en julimånad. Antalet affärer bland de nordiska spararna var rekordhögt, över 40 procent fler än förra året. Men vad beror det på?

I detta avsnitt av #sparpodden, som jag och vår kommunikationschef Johan Tidestad har kidnappat i väntan på vår nya sparekonom, guidar vi dig igenom om vad som skett under börsens två första intensiva sommarmånader. (Här kan du även se mig kommentera den turbulenta sommarbörsen i Nyheterna på TV4.)

Börsfall i Kina och analys av Roger Janssons kursraket

Gäst i avsnittet är även Nordnets förvaltningsexpert Roger Jansson som diskuterar turbulensen kring Greklands framtid i eurosamarbetet, rapportsäsongen, Fingerprint Cards och det plötsliga börsraset i Kina. Han bjuder även på en analys av ett av Shareville-portföljens kärninnehav som nästan dubblerat sitt värde på börsen senaste året.

Kursutvecklingen för ett av Roger Janssons kärninnehav på Shareville som analyseras i Sparpodden.

Jakten på Nordnets nya sparekonom

Andra teman som behandlas i detta sparpodden-avsnitt är fondstatistiken för juli, hur hur man på bästa sätt sparar till barn och hur det går för oss i jakten på vår nya sparekonom.

#Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt av Sparpodden? Lämna gärna kommentarar här eller ställ frågor till oss på Twitter.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

(I den delen av avsnittet där vi diskuterar courtage smög det in sig ett litet fel. Vårt minicourtage i Norden är 1 kr och i USA, Kanada och Tyskland är det 9 kr, dvs inte 29 kr som felaktigt anges i Sparpodden)

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-08-05 15:33

Ni undrade vad som händer med Nordic Cinema Group. Ratos sålde av NCG: http://ratos.se/Pressrum/Pressmeddelanden/2015/Ratos-saljer-Nordic-Cinema-Group—exitvinst-cirka-900-Mkr/

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-08-05 16:04

Tack för informationen Per, det hade vi missat ! 🙂

Anonym
Anonym
2015-08-05 16:35

Activision Blizzard, var ett bra val 🙂

Anonym
Anonym
2015-08-06 07:51

Får tacka för att ni håller Sparpodden vid liv, även om inte Gunter och Jan finns där längre så är det fortfarande en av veckans höjdpunkter med en perfekt avgränsning inom den finansiella sektorn att ha en podd om!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-08-06 09:16

Hej Pontus, Kul att höra! Kom gärna med förslag här om saker som du vill att vi tar upp i podden.

Anonym
Anonym
2015-08-09 00:42

Tack för ett riktigt bra avsnitt! Här är några förslag på saker ni kanske kan prata om i ett kommande avsnitt: *Räntefonder, vad är skillnad på lång eller kort och vad är det som styr avkastningen på de olika. När vill man äga vilken. ( Tror inte Jan och Günther grottat ner sig så mycket i dessa i tidigare avsnitt) *Om man vill starta en aktieklubb, hur gör man, vad bör man tänka på, vad är det för regler/lagar som gäller när man äger en gemensam portfölj. *Inom vilken bransch har nordnets kunder högst andel förlust affärer. (Alltså inom vilken… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-08-11 09:10

Hallå Börsgruppen, kul att ni lyssnar och tack för feedback! Bra frågor, vi tar med oss med dem.

Hälsningar / Vikarie-Johan

Anonym
Anonym
2015-08-10 19:49

Bra att ni fortsätter i väntan på ny sparekonom! Bra om ni kunde förklara vad är EFT. Kanske jag missat det avsnittet där det förklarats. Andra bra grejer som vore kul höra om är: -mer om era tankar om Shareville, tex risken för att personer kör “pump and dump” -lite mer om hur ni tänkt med er mobilapp -kul statistik tex hur placerar tjejer vs killar,säsongsstatistik genom åren på olika typer av aktier -kanske några reportage från några olika sorters aktieklubbar -prata igen om valutaeffekter på aktieinvesteringar -gäster från små vs stora fondförvaltare Sen prata gärna om någon aktie i… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-08-11 09:15

Hej Eken, tack för att du lyssnar och för dina kommentarer! Vi kommer i morgon ha en globalförvaltare som gäst i studion och snacka ett par aktuella aktier. Tar med oss dina andra tips.

Poddhälsningar / Vikarie-Johan

Anonym
Anonym
2015-08-11 08:46

Hej,

kul att ni fortsätter med podden. Jag undrar om det är köpläge i Apple nu? Funderar på att gå in, men vet inte om det är rätt läge nu, eller om jag ska vänta?

//Lisa.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-08-11 09:18

Hej Lisa, och tack för att du lyssnar! Har fått frågan om Apple och aktier i samma läge från flera håll, vi kommer att beröra det ämnet i morgondagens podd.

Sparhälsningar / Johan