Hoppa till huvudinnehållet

Obligationer förtjänar en plats i alla portföljer

Detta inlägg är marknadsföring.

En vanlig missuppfattning är att obligationer idag är en dålig komponent i en diversifierad portfölj. Anledningen som ofta lyfts fram är att räntor på obligationer är låga och därför kommer att stiga vilket i förlängningen leder till att priserna på dem faller.

Obligationsräntor reflekterar marknadens ränteförväntningar. Den långa räntan är till exempel summan av den förväntade genomsnittliga korta räntan och en riskpremie. Förväntad avkastning på en obligationsinvestering som ägs med konstant duration är därför en funktion av hur korta räntor utvecklas relativt marknadens förväntningar under ens placeringshorisont.

Långa räntor runt om i världen är idag (1) positiva och (2) högre än korta räntor enligt nedan.

Det innebär att långa räntor antingen reflekterar (a) att korta räntor ska stiga från dagens nivåer eller (b) en hög riskpremie eller mer sannolikt (c) någon kombination av (a) och (b). Om korta räntor stiger i linje med dagens förväntningar kommer överavkastningen på en obligation som betalar lång ränta relativt avkastningen hos ett penningmarknadsinstrument som betalar kort ränta att motsvaras av storleken på riskpremien. Om världsekonomin utvecklas på ett annat sätt kommer överavkastningen att avvika från den förväntade.

Ett möjligt framtidscenario är att världsekonomin under, säg kommande årtionde utvecklas sämre än vad som idag ligger i korten och att korta räntor därmed inte stiger lika mycket som marknadsaktörer förväntar sig. Så var till exempel fallet i Japan mellan 1997 och 2007 då centralbanken bibehöll en nollräntepolitik längre än väntat i syfte att stödja landets svaga ekonomi. Under tiden fångade en investerare i japanska obligationer en riskpremie på cirka 2.3 procent per år över en kontinuerligt rullad placering i den japanska penningmarknaden till en mycket låg risk enligt nedan.

Japan är ett extremt exempel. Låt oss hoppas att framtiden bjuder på ett ljusare scenario. Men låt oss inte satsa alla våra pengar på det. Trots ett överflöd av information har kapitalmarknader visat sig vara extremt svåra att förutsäga. Det bästa och billigaste sättet att hantera den oförutsägbarheten är genom att allokera kapital mellan tillgångar som tenderar att prestera som bäst vid olika tillfällen. Obligationer med hög kreditkvalitet har historiskt varit en av de pålitligaste försäkringarna mot oförutsedda prisfall i aktiemarknaden. Det gör dem till en unik byggsten som bör vara en del av allas portföljer.

Trevlig helg!

/Anders

Anders Wallace, CFAPartner
Kvantare, egenföretagare & lärare. Är med och bygger appen Opti.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-13 13:07

Tips på fonder som innehar obligationer med hög kreditkvalitet?