Hoppa till huvudinnehållet

Nyhetsblippar: kostar aktier för mycket just nu?

Grekland känns redan som förra veckan, även om det oroar en aning. Nu är det värderingarna alla pratar om. För dyrt? Eller går världen helt enkelt plötsligt precis så bra att kurserna studsar tillbaka upp. Det och framtidens sparande är några av blipparna på min nyhetsradar.

Grexit, eller Brexit

Det är skillnad på teori och praktik. Det har professorn i spelteori tillika Greklands finansminister Gianis Varoufakis fått erfara de senaste veckorna. Alternativen i det här spelet handlade mitt förra inlägg här på Nordnetbloggen om ”Grexit: ska man köpa, sälja eller sitta still i båten” (länk).

Nu rullar händelserna på. Förutsättningarna är bra beskrivna av Economist i artikeln ”Greece and the euro: Down but not yet out” (länk). Både långivare och Grekland tjänar på en överenskommelse och dessutom, båda förlorar mindre på att ta den andres erbjudande än att krascha processen helt. Så nog finns förutsättningarna.

Parterna står inte heller särskilt långt ifrån varandra, i teorin, vilket framgår av “Deal or no deal: A breakdown of the latest Greece proposals” (länk Financial Times).Man är överens om hur mycket som måste sparas och rätt många detaljer om hur.

Nu kokar det ned till hur långt grekerna får gå i sin vilja att höja skatter istället för att sänka pensioner och andra kostnader. IMF oroar sig nämligen för att högre skatter inte ger så mycket som grekerna hoppas, eftersom det kan minska tillväxten.

När man läser det nyligen läckta senaste förslaget från långivarna ”Leaked: Creditors’ bailout plan for Greece sent to eurogroup” (länk) slås man av detaljeringen i kraven. Det är moms på det istället för det, på avlägsna öar som idag har skattelättnader för att klara sig och så vidare. Den som är satt i skuld är icke fri, som Göran Persson konstaterade. Läsningen ger onekligen en viss sympati för grekerna.

Bilden nyanseras dock i ett inlägg från Economist ”Forgive and remember” (länk). Forskningen visar att skuldavskrivning fungerar men bara i länder med god ekonomisk hushållning. Vad ska man säga om det? Hej paradox!

Rejält i skuggan av grekerna har britterna börjat förhandla om hur de vill förändra EU. Det gick bra tyckte premiärministern ”David Cameron: EU reform bid getting ‘a good response’” (länk BBC). Det lär vara svårt att kolla den uppgiften, för ingen av övriga vid det mötet lär ha lyssnat särskilt noga. Om Storbritannien faktiskt lämnar EU kan det ta ett tag att fixa – ”British exit from EU could take 10 years, study says” (länk Financial Times). Fast vägen dit är lång som den framgår av den här träffsäkra skämtteckningen från Economist (länk).

… helt enkelt bara exit

Men i ärlighetens namn har både marknad och media redan lämnat Grekland bakom sig. Den stora snackisen just nu är istället om och var det finns en bubbla i värderingarna av olika tillgångar. Det hela tog extra fart när Carl Icahn ännu en gång twittrade (länk) att det tyckte han alldeles bestämt. Nu säger han ungefär detta halvårsvis, så helt självklart är det är värt att stiga upp ur sängen för, är det inte.  Däremot säger det väl mer att marknaden är så pass nervös att den faktiskt reagerar på ett twitter från en enskild investerare.

Svar på tal dröjde dock inte. Ett av de rappare formulerade kom från Valuewalk (länk). De pekar bland annat på att bakåtblickande tolvmånaders p/e-tal faktiskt inte ligger i närheten av historiskt problematiska nivåer. Det trots att lägre räntor ändå skulle kunna rättfärdiga något högre värderingar.

Liknande slutsatser kommer Barclays (länk till sammanfattning av Bloombergs) till i sin senaste outlook-rapport. Barclays tror visserligen bara på 4 procent upp i USA resten av året men räknar åt andra sidan med att dollarn når paritet med euron, så för en svensk är USA ändå intressant. Barclays lyfter istället fram Europa och tillväxtmarknader samt branscherna finans, sällanköpsvaror och råvaror.

Tillväxtmarknader är dock, tillsammans med högavkastande obligationer, ett av de hetaste ämnena i tidningarna just nu. Problemet är att det här är högst räntekänsliga områden. Lite längre bak i tidningen hittade man i veckan de här två artiklarna, båda från Financial Times, OECD warns over pension scheme solvency as low rates bite (länk) och ”Hunt for returns forces funds into EM debt” (länk).

Bristen på, upplevt, säker avkastning har tvingat försäkringsbolag och andra förvaltare av riktigt stora belopp att ta risker för att klara sina åtaganden. Stiger räntorna på statspapper blir det en dubbel effekt – dels blir förstahandsvalet mer attraktivt igen, dels slår själva räntehöjningen på alla räntebärande tillgångar. Här kan det definitivt finnas något att oro sig för. Det var för övrigt bokstäverna S och H i akronymen ”CRASH, boom eller bang på börsen” (länk).

I den andra vågskålen ligger dock att räntebanan från senaste FED-mötet fortfarande inte skrämmer – ”The ‘dots’ signal rate hikes are coming this year” (länk Business Insider). Lägg till det en imponerande mängd starka konjunktursignaler. Lönekostnaderna i USA stiger snabbare än väntat (länk Wall Street Journal), liksom förtroendet i byggbranschen (länk Wall Street Journal) och konsumentförtroendet (länk Reuters). Till och med den svaga BNP-ökningen första kvartalet är nu uppreviderad och bortglömd (länk Economist). För övrigt ser det riktigt bra ut i Europa också. Enligt Markit (länk) var inköpschefsindex för euroområdet på den högsta nivån på över fyra år. Vilken Greklandsoro undrar man då?

I den här miljön är det ärligt talat svårt att se det riktiga raset i närtid. Faktum är att Economist (länk) till och med i ett temanummer blåst faran över för finanskrisen. Den här gången är väl bäst att tillägga. I Kina ser det däremot dystrare ut. Till en början verkar alla vara överens om att det är en bubbla (länk till Financial Times). Just den här gången steg staten in och lugnade marknaden men det sägs ju att för eller senare kommer verkligheten och knackar på.

Källa: Business Insider

Tyvärr skulle en reaktion på börsen bara vara just början. ”China’s economy is hitting a wall — and it’s going to affect everyone” (länk Business Insider). Med sjunkande bnp-tillväxt och skulder som kommer behöva minska lär inte Kina importera kapital i den takt som Europas allt äldre befolkning skulle behöva. Det är inte säkert att Thomas Pikettys påstående att avkastningen på kapital är större än bnp-tillväxten kommer att gälla framöver.

Källa: Business Insider

Du sköna nya ekonomi

Fast innan dysterheten lägrar sig så kanske teknikutvecklingen behöver komma med i bilden. Ett område som är glödhett är sharing economy – som ju Shareville är en del av. Funderar du på en ny BMW? Varför äga den själv? Flera bilmärken är inne på att man kan dela – ”Carmakers launch peer-to-peer vehicle sharing” (länk Financial Times). Bloomberg ett läsvärt inlägg för alla som känner att de missat det här tåget ”The Sharing Economy” (länk).

För övrigt är det nog många som får tänka om utvecklingstakten inom alla digitalisering just nu. För egen del hade jag t.ex. ingen aning om att 42 procent av allt smink i Kina säljs via nätet (länk Wall Street Journal). Ska man tro artikeln är jag dock inte ensam att bli överrumplad, det verkar även de europeiska exportörerna ha blivit. Apple verkar däremot ha fattat galoppen och bolaget säljer nu mer till Kina och dess närområde än till USA. Med den expansionen är det lätt att räkna med att den här talande bilden från CNBC (länk) bjuder på ett lyft till snart.

Framtidens sparande är i styckvisa aktier

Financial Times hade ett intressant inlägg i veckan om investeringsstrategier – ”Interactive graphic: time tests different strategies” (länk). Jag har kommenterat det på min egen blogg i inlägget ”Smart beta? Ja, på kort sikt” (länk). Det data visar är dels att den som tror på historien och är riktigt långsiktig, och med det avses årtionden, enbart bör äga aktier. Andra tillgångsslag kan periodvis gå lika bra som aktier och värderingen av exempelvis råvaror rör sig ofta i motsatt riktning mot aktier. En kvalitet för den som vill minska sin risk. Problemet är att de perioder när ekonomin, och därmed aktiemarknaden, går bra så finns det inget annat som hänger med.

Räntor, råvaror och liknande är intressanta komplement men i första hand för den som vill spekulera i att marknaden går ned. Poängen är att det, exempelvis i pensionssparandet, inte är att spekulera att som ung äga aktier. Det är det däremot att chansa på en att tajma en nedgång genom att äga alternativa tillgångar. Vår portfölj flyttar tillgångarna för att maximera avkastningen men då är jag också en nördigt intresserad investerare.

Det är ju lite konstigt om jag delar strategi med någon som är helt ointresserad av ekonomins utveckling och köper dyra blandfonder bara för att få en trygg och bra pension. Ni vet, någon av de många som Björn Wahlros tycker är idioter (länk till Affärsvärlden). Det har han kanske rätt i. Det första rådet till de drabbade av denna dumhet är nog att byta bank. För forskningen visar entydigt att billigare är bättre när det kommer till förvaltning (länk).

Artikeln i Financial Times visar dock att det finns ett annat intressant alternativ. Billig indexförvaltning har nämligen sina brister, som jag skriver om i ”I snitt slår apan indexfonden” (länk). De senaste femton åren har det gått bättre för investerare som köpt och behållit aktier utifrån någon samman­hållen tanke. Det kallas för smart beta och hit räknas exempelvis de populära värde­investeringarna (länk till definition). Det fina är att den som köper slumpvis hur som helst inte presterar sämre än de lika slumpstyrda indexfonderna. Här kommer vi till vad jag tror är framtidens sparande. Köp själv och ofta små aktieposter, behåll dem sedan länge.

Nätbankerna gör, som Nordnets nya prismodell (länk), det helt rimligt att på riktigt spara i aktier istället för i fonder. Det kan nog bli ett abrupt uppvaknande för branschen. Fast även nätbankerna får se upp för Google har sedan länge i sina vildvuxna planer att lägga in aktiehandel direkt i sökmotorn.

Här är min sparade krona

Det är lite vemodigt att poddosfärens mest dynamiska duo delar på sig och flyttar hemifrån. För min del tänker jag absolut inte missa finalen av #sparpodden live från Almedalen (länk). Ett stående och uppskattat inslag i podden har varit den maniska jakten på varje #sparadkrona. I god Lennart Hyland stil har hela Sverige engagerat sig och kommit med förslag. Så… lagom till finalen kommer här mitt bidrag. Mitt förslag är att spara semesterdagar. När du tar ut dem är värdet uppskrivet med lönehöjningarna. Slår bankräntan med råge.

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här.eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s. en mästare på framtidens sparande är Aktienovisens vars veckoköp du kan följa på hans blogg (länk) eller via inläggen på Shareville (länk).

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-06-26 10:29

Tack för ett bra inlägg Gottodix!

I sommar plockar jag ut gamla semesterdagar. Precis som du skriver, bättre ränta än banken.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-06-26 16:03

Tack!

Gillar din serie här på bloggen. Vore kul med din vinkling på förhandlingar, spelet och känsloreaktionerna, som nu senast Grekland.

Anonym
Anonym
2015-06-26 10:54

Menar du att spara semesterdagar på hög eller för att få ut pengarna när man slutar? Många företag har ju max antal dagar man får ta med sig från år till år. Det måste man isf kolla upp innan. Om det är för att få ut pengarna; det är vidrig skatt på engångsutbetalningar. Fick ut mina dagar i pengar nu i våras när jag slutade och då drogs det >50% i skatt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-06-26 15:58

Detaljerna i planen beror ju lite på omständigheterna 🙂 För en småbarnsförälder kan det ju t.ex. vara ett alternativ att ta ut dagarna med låg ersättning istället för semester när det går. Marginalskatten kan ju vara ett problem men faktum är att när jag bytt jobb under ett år har jag faktiskt haft möjligheten att ta semester utan lön för att kompensera för att jag inte sparat ihop tillräckligt med dagar hos den nya arbetsgivaren. Är du verkligen en @gunthermarder så kan man ju ta semester när man slutar och om det är ok för nya arbetsgivaren börja jobba direkt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-06-27 10:46

Subert inlägg! Sinnesjukt ambitiöst måste jag säga! 🙂 När det kommer till semesterdagarna så är det ju skönt att vara student och få privilegiet jobba hela sommaren istället och inte behöva bry sig om semester dagar 😉

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-06-27 21:51

Studentlivet…. ah, härliga tider 🙂