Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en nyemission?

I semestertider dagarna innan löning så är det kanske inte bara jag som har slut på pengar i plånboken. Tydligen är det dyrt att vara ledig. För oss privatpersoner är det svårt att göra någonting annat än att vänta på att lönen eller pensionen eller andra pengar trillar ner i plånboken, men för bolag finns det en annan möjlighet när det behövs pengar: Nyemission.

En nyemission är när bolaget ger ut nya aktier på marknaden. Antingen köper de som redan är ägare av aktier på sig av de nya aktierna eller så nappar nya ägare på erbjudandet, eller så blir det en blandning av bägge. Poängen är i alla fall att bolaget får in nya pengar när de nya aktierna säljs, vilket är bra för bolaget. Det låter kanske inte lika bra för aktieägarna att antalet aktier ökar, vilket ju gör att aktierna man redan äger sjunker i värde (skulle du äga 1 aktie i ett bolag som har 10 aktier så äger du ju 10%, har bolaget istället 50 aktier och du fortfarande bara äger 1 så är det mindre än 10% du äger, hur många procent det är ska jag inte ge mig på eftersom jag aldrig gillat matte). Men då får man ha i åtanke att bolaget förmodligen har en tanke med nyemissionen, den kanske rentav är nödvändig för att få nytt kapital som behövs, kanske för att rädda företaget från att gå under. Då har man nog hellre aktier som är lite mindre värda i ett bolag som har fått in nya pengar än aktier som inte är värda någonting i ett bolag som inte har några pengar kvar.

Med andra ord så är det bättre att vara ett bolag än en människa när pengarna börjar ta slut. Å andra sidan så äger man sig själv som människa istället för att ett antal aktieägare styr över en, vilket också kan ha sina fördelar.

Med vänliga hälsningar, Marcus Raihle

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer