Hoppa till huvudinnehållet

Tre nyckeltal att hålla koll på

Nyckeltal är ett smidigt sätt att få snabbkoll på vad en aktie är värd och ifall det är något du vill stoppa i portföljen. I detta klipp så tittar vi närmare på de vanligaste nyckeltalen du bör känna till.

Bra nyckeltal

Det finns en uppsjö av nyckeltal som man kan kolla på, men vi kommer i detta klipp reda ut de vanligaste och väldigt användbara.
Vi kommer här fokusera på 3 kategorier av nyckeltal, Vinstmått, kursnivåmått och utdelningsmått.

Varför vi använder nyckeltal är för att få ner ett företags siffror till praktiskt jämförbara verktyg. Här tar vi Volvo som exempel och du ser senaste 5års historik. Hur vi ska tolka siffrorna är vad vi som aktieinvesterare är ute efter och med hjälp av nyckeltalen kan vi göra just detta.

Exempel på Vinstmått

Vinstmått använder vi för att se hur duktig ett företag är på att tjäna pengar, högsta syftet aktiebolag har är just att vara vinstdrivande. Här får vi ett betyg på hur bra det går för just detta bolag att skapa vinst.
Vanligast är att kolla på Vinst/Eget kapital, detta säger enkelt förklarat hur stor vinst som görs i förhållande till aktieägarnas pengar – Eget kapital. Ju högre vinst och mindre eget kapital som hålls i bolaget ger alltså ett bättre resultat. Detta kallas också för räntabilitet emellanåt samt på engelska för Return on Equity.
Om bolaget inte lyckas skapa vinst med aktieägarnas pengar så är det lika bra att dela ut de istället för att behålla kvar i bolaget.

Alternativ är att kolla på Vinst mot Totalt kapital eller Vinst mot Sysselsatt kapital, dessa finns för att försöka ge en ännu mer konkret bild. Men Vinst/ Eget kapital är ett gott nog nyckeltal

Exempel på Kursnivåmått

En aktie och ett bolag är två skilda saker. Bolaget är de fundamentala värden som utgör företaget. Aktien är ett värdepapper som motsvarar en ägarandel på företaget. Kursnivåmått hjälper dig förstå om det är ett rimligt pris du betalar för aktien just nu i förhållande till värdet på bolaget du får.

Det kanske vanligaste nyckeltalet av alla är P/E-talet, på svenska heter det Pris per aktie / Vinst per aktie. Det säger enkelt förklarat hur mycket du betalar för senaste årsvinsten. Ju lägre pris och ju högre vinst ger ett lägre P/E-tal och är att betrakta som “billigare” enligt detta nyckeltal.
Ett högre pris, ger alltså ett högre P/E-tal och är att betrakta som “dyrare”, det kan det vara värt att betala dyrt om du nu har en starkt tilltro på att vinsten kommer stiga framtida år. Haken är att det finns en högre förväntan och om bolaget levererar högre vinst, men inte tillräckligt hög framöver så kan kursutvecklingen ändå bli negativ. Högre P/E-tal är alltså att betrakta som mer riskfyllda investeringar, det må finnas en större kurspotential men också en större förslutsrisk.

Stora stabila företag, som Volvo exempelvis, handlas ofta kring 10-20 i P/E-tal vilket är att betrakta som “lägre”. Det är ju osannolikt att dessa bolag dubblar sitt värde inom en kort tid, samtidigt som det är osannolikt att värdet halveras inom snar framtid – alltså att betrakta som “säkrare”.

P/S-tal & P/B-tal

När ett bolag gör förlust så blir P/E-talet negativt och oanvändbart, då finns P/S-tal och P/B-tal som alternativ. Men samma princip, höga P/S och P/B-tal är “dyrt” men med en högre förväntan om framtida utveckling och lägre är att betrakta som “billigare” och marknaden har ofta lägre förväntan på större förändring i försäljning eller vinst.

PEG-tal (P/E-tal/growth)

Det här nyckeltalet fungerar som ett komplement till P/E-talet, som här divideras med vinsttillväxten. Ett bolag som har en hög vinsttillväxt ska vi stå beredda att betala ett högre P/E-tal för. Ju lägre PEG-tal, desto attraktivare bolag. MEN! Om talet understiger 1 bör du ifrågasätta antaganden om vinsttillväxten. En bra värdering hamnar mellan 1-1,5 och 2 eller högre är dyrt.

Exempel på Utdelningsmått

Utdelningsmått är till för att se hur “generösa” aktier är, om de ger en utdelning eller inte. Utdelningen är när bolaget delar med sig av vinsten till aktieägarna genom att skifta ut pengar.
Direktavkastning är ett mått på hur mycket aktien kostar i förhållande till hur mycket utdelning du får, om en aktie kostar 100 kr och du får utdelning på 5 kr så är direktavkastningen på 5%, lite slarvigt skulle man kunna säga att du till detta pris får 5% ränta på denna investering.

Ju högre direktavkastning ju mer “ränta” får du för närvarande, dock får man ha i baktanken att utdelning är pengar som lämnar företagets konto till aktieägarnas konto. Att dela ut för mycket kommer leda till att bolaget får svårt att förnya och förbättra sig för framtiden.
Ett sätt att hålla koll på om företaget har “råd” att dela ut så mycket som de gör är genom att kolla på Utdelningsandel, alltså hur mycket av vinsten som ett bolag delar ut. Om det ligger på höga 80-90% av årsvinsten så finns det stor risk för att utdelningen behöver sänkas framöver.

Sen vill man som aktieägare veta att utdelningen trillar in på kontot och att den stiger framöver, där är Utdelningstillväxt ett bra mått att kolla på. Hur väl företaget har höjt utdelningen historiskt.

Komplement – Soliditet

Det här nyckeltalet mäter bolagets förmögenhet. Genom att dividera eget kapital med totalt kapital får vi fram hur stor del av företags tillgångar som är finansierat med eget kapital. Soliditeten brukar normalt vara mellan ca 30-40 procent. Anledningen till att bolag tar lån för att finansiera sina tillgångar är att det finns bättre möjligheter till hög avkastning på det egna kapitalet via andra investeringar än att finansiera hela sin verksamhet med eget kapital.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-02-06 16:19

Hej! Jag är ganska ny på detta och uppskattar dessa videos starkt men lite svårt att förstå.
Hur räknar jag ut dessa saker? Ta t.ex PS tal

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-02-07 15:47

Hej,
Välkommen till börsens fantastiska värld.
Många av nyckeltalen PS, PE m.m sätter Priset (P) i relation till Försäljningen (S står för Sales) och Vinsten (E står för Earnings).
Själva beräkningen ser du i bilderna ovan. Du hittar även vad uträkningen är för varje aktie på Nordnets sida. Går till fliken “Om Bolaget”

Anonym
Anonym
2022-11-17 10:45

Tack för en bra informativ artikel! Jag undrar var jag kan hitta medel för bransch och börs till nyckeltalen som visas i presentationen?