Hoppa till huvudinnehållet

Vad är P/B (P/Ek)-talet?

Förkortningen betyder Price/Book value på engelska, Pris/Eget kapital på svenska och mäter hur mycket du betalar för det egna kapitalet i ett företag i förhållande till aktiens pris. Och vad är eget kapital? Det är består av aktiekapital som har stoppats in och tidigare års vinster i företaget. Det är med andra ord aktieägarnas pengar i företaget helt enkelt. För att då kunna se hur mycket en aktie representerar i eget kapital, kan man kika på just P/B-talet och då delar du priset per aktie, med eget kapital.


Hur används P/B (P/Ek)?

Rent teoretiskt är ett lågt P/B-tal attraktivt då det innebär att du får köpa det egna kapitalet billigt. Låt oss kika närmare på ett exempel för att göra det tydligare.

15x21 light-bulb cyan Exempel

P/B, mindre än 1.
Det innebär att du just nu kan köpa företagets eget kapital för mindre än dess faktiska värde. Ett företag med P/B på 0,5 kan liknas med att du betalar 50 öre för något som är värt 1 krona.

P/B, större än 1.
Det innebär det motsatta. Du betalar helt enkelt mer än det faktiska värdet på kapitalet som finns i företaget. Har ett företag P/B 1,5 innebär det att du köper något för 1,50 kronor, men som faktiskt är värt 1 krona. Det finns många anledningar till att företaget är högre värderat än det egna kapitalet, exempelvis att företaget förväntas öka sina vinster i framtiden - som slutligen bokförs som eget kapital.


Detta är en förenklad förklaring till hur P/B-talet används. Och som andra nyckeltal bör du inte stirra dig blind på just P/B-talet. Använd den som en del av din aktieanalys och kombinera med andra nyckeltal för att få en total uppfattning av företaget.


Var hittar jag P/B (P/Ek)-talet?

Hos oss hittar du den under Nyckeldata på nordnet.se och i appen.

1800x900 Vad-är-pbtalet


Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm