Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett P/S-tal?

P/S är en förkortning av Price/Sales, på svenska Aktiepris/Omsättning per aktie. P/S-talet säger hur mycket man betalar för omsättningen per aktie. Omsättningen hittar man i företagets resultaträkning och det är alltså alla pengar som företaget får in från försäljning av sin produkt eller tjänst. Enkelt förklarat säger P/S-talet vad marknaden just nu värderar företagets omsättning till.


Hur används P/S-tal?

Teoretiskt sett vill du ha ett lågt P/S-tal i och med att det antingen innebär att priset på en aktie är låg eller att omsättningen är väldigt hög. Bådadera är att anse som positivt. Dock ska man vara försiktig med att enbart använda P/S-tal; det behöver ofta kompletteras med något vinstmått för att ge en bättre bild av företagets värde.

15x21 light-bulb cyan Exempel

Båda företagen har i det här fallet lika stora skulder.

Företag A
Aktiepris: 80 kr/st
Omsättning: 100 kr/aktie
P/S-tal: 0,8 (80/100)
Samtidigt via ett annat nyckeltal har företaget en vinstmarginal på 4%

Företag B
Aktiepris: 560 kr/st
Omsättning: 100 kr/aktie
P/S-tal: 5,6 (560/100)
Samtidigt via ett annat nyckeltal har företaget en vinstmarginal på 28%


Försök hitta ett lågt P/S-tal i kombination med en stigande aktiekurs. 

Vid en första anblick är Företag B dyrare enligt P/S-talet, men när vi också kollar på vinsten är det motiverat att aktiekursen är mycket högre i Företag B. Därför kan det vara bra att tänka på att inte endast använda p/s-talet, eller något annat nyckeltal ensamt, för att värdera en aktie och ta beslut för dina aktieinvesteringar.


P/S-talet ger en bild av vad marknaden förväntar sig av företaget. Ett högt P/S-tal säger ofta att marknaden förväntar sig en ökande omsättning framöver, vilket är att anse som positivt. Då är man villig att betala lite mer per aktie för den kvalitet man får. Om företaget inte lever upp till förväntningarna är det dock en större risk för kursfall.

En styrka i P/S-talet är att omsättningen redovisas likvärdigt mellan olika företag. Det finns inte mycket utrymme för kreativ bokföring, vilket gör det till ett pålitligt nyckeltal.


Var hittar jag P/S-talet?

I Nordnets app och på nordnet.se hittar du P/S-talet på våra aktiesidor under Om bolaget.

530x290_vad-är-ps-talBra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm