Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett P/E-tal?

Förkortningen P/E står för Price/Earnings, och är ett av de vanligaste nyckeltalen som används vid aktieanalys. Generellt brukar P/E-talet användas för att ta reda på om en aktie handlas dyrt eller billigt. Ett högt P/E-tal innebär ofta att en aktie är dyr, och ett lågt att den är billig. 

4. PE tn


Vad säger ett P/E-tal? 

Ett högt P/E-tal kan indikera att ett bolag handlas till en hög värdering. Det är vanligt på den svenska aktiemarknaden att P/E-talet är någonstans mellan 10 och 15, vilket kan vara en referenspunkt vid aktievärdering. Dock ska man komma att individuella bolag kan variera betydligt från dessa siffror.

Ett högt P/E-tal behöver inte nödvändigtvis vara negativt. Det kan också tyda på att marknaden har stora förväntningar på bolagets framtida tillväxt och prestationer. Speciellt i fall där ett bolag visar på stark tillväxt och konsekvent levererar goda resultat, kan ett högre P/E-tal vara motiverat.

Det är också värt att notera att mindre och nystartade bolag ofta har högre P/E-tal eftersom de kanske inte genererar stora vinster ännu. Investeringar i sådana bolag görs ofta med förhoppningen om framtida vinstökning. Dessa investeringar innebär dock en högre risk; om bolaget inte uppfyller marknadens förväntningar kan det leda till stora nedgångar i aktiekursen.

Något som kan vara bra att tänka på är att inte bara välja aktier utefter P/E-tal, utan att göra en grundligare analys av bolaget och dess verksamhet.

15x21 light-bulb cyan Bra att veta...
P/E-tal är inte är appilicerbart på vissa bolagstyper, exempelvis investment- och fastighetsbolag.
Hur räknar man ut ett P/E-tal? 

För att ta fram P/E-talet tar du ett bolags aktiekurs och delar det med vinst per aktie.  

15x21 light-bulb cyan Exempel: 

Bolaget AB gjorde en vinst på 5 kr per aktier förra året och aktien handlas just nu till 25 kr.

400x100_vad-är-pe-tal

Det vi får fram då är att Bolaget AB har ett P/E-tal på 5. Ett P/E-tal på 5 innebär att det tar fem år för bolaget, med bibehållen vinstnivå, att tjäna in den summa pengar som motsvaras i aktiekursen.  


Du hittar även bolagens P/E-tal i vår app och på nordnet.se på respektive bolags instrumentsida under "Nyckeldata".

542x300 vad-är-pe-tal


Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm