Nya amorteringskraven visst bra för jämlikheten!

Nya amorteringskraven är här!  Som väntat kommer detta att ställa till det för alla med sämre ekonomiska möjligheter – som trots detta måste lägga in en extra växel för att få en plats i det svenska bostadsracet.

   Nyblivna akademiker ska trots höga studieskulder fixa en lägenhet, många i storstadsområdena.  Kapitalinsatsen är ett i princip oöverstigligt mål för många, men de som kan tänka sig att dra in på lyxen de första åren efter studentlivet och lägga allt överskott på bostadssparandet köper sig en biljett att vara med i matchen.

   Givetvis ska man inte glömma inkomsttagare som har svårt att få ihop startkapitalet för att få bolånet. För de flesta hamnar startgränsen på ca 200.000-400.000 kr, vilket kan vara mycket pengar för en ung och/eller en ekonomiskt utsatt person. Amorteringskraven gör naturligtvis inte läget bättre för dessa,  som då inte bara ska tänka på att jobba ihop en stor summa utan även bör ha en inkomst som matchar månadsbeloppet att amortera.

   Ekonomiskt socialistiska anhängare drar givetvis igång en debatt kring detta,  som har varit ivrig både i mina investeringsinriktade kretsar men även bland kompissamtal i allmänhet. Det ska vara jämlikt,  och då ska man inte göra det svårare för de ekonomiskt utsatta. Kraven gynnar väl bara de rika. Osv osv.

   Men jag vill mena att de nya kraven gynnar just de med låg ekonomisk makt,  då kraven satts av Finansinspektionen för att stabilisera den extrema bostadsbubblan. Finanskrisen 2008 berodde på ansvarslös överbelåning på just fastighetsmarknaden,  och att sätta in ett extra skydd på den fronten minskar ju risken för var och en att bli arbetslös. Så på vilket sätt missgynnas utsatta?  Samt om bostadsbubblan äntligen kan stabiliseras (genom att huspriserna kan sänkas pga kraven)  så gör ju detta att det blir betydligt lättare att få ihop insatsen respektive att klara privatekonomin därefter. Därmed ökar kraven den ekonomiska jämlikheten för privatpersoner.

   Tänk om, tänk rätt!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer