Hoppa till huvudinnehållet

Ny bloggare på Nordnetbloggen!

Vill du se hur en fd workoholic ser ut? Det är bara att kolla på profilbilden på denna blogg! Tidigare har jag alltid jobbat hårt och mycket. Tittar jag i backspegeln så har jag i mångt och mycket identifierat mig med min yrkesroll och mitt privatliv har ofta fått stryka på foten. Tilläggas ska att jag oftast har haft jobb jag har trivts väldigt bra med. Dessutom ofta inom områden som intresserat mig och det har därför varit lätt att sudda ut gränserna mellan jobb och intresse. När jag inte jobbade var jag vanligtvis trött, dränerad på energi och osocial. Ridning, umgänge med närmaste vännerna samt trädgårds- och hemmafix var mina energiladdare, där jag hämtade min kraft. För några år sen sa kroppen ifrån och jag fick en möjlighet att reflektera om detta var det liv jag ville leva. Svaret blev självklart ett rungande: Hell no!

Det var startpunken på denna resa. Vad är målet? Vad är mitt ”varför”? Vad behöver jag göra och lära mig? Frågorna var och är många och jag jobbar dagligen med detta. Tidigare lät jag yttre händelser i mångt och mycket styra mina prioriteringar och jag var kass på att säga ”nej”.

Vägen framåt

Nu har jag satt mig i förarsätet i mitt liv och styr det dit jag vill; ett liv i balans. Det som har gjort störst skillnad är att jag inser att min attityd till mig själv, andra, händelser och resultat i mångt och mycket styr hur det går och hur jag mår. I dag gör jag medvetna val som bidrar till att jag lever ett rikare, mer glädjefullt och energirikt liv. Det jag gör, ska jag göra för att jag vill, inte för att jag måste. Visst, ovanstående kan låta väldigt klyschigt, men jag tror att alla personer har möjlighet att förändra den situation de befinner sig i. Vissa kan göra mer, andra kan göra mindre, men alla kan göra något. Mitt mål är att jag ska ha de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna sluta lönearbeta vid 55 års ålder om jag så önskar (är 50 idag så det börjar bli dags att lägga i en högre växel på ekonomifronten om jag ska lyckas).  Att jobba till 65, 67 eller i värsta fall 70 tilltalar mig inte ett dugg.  Dock så krävs det att många delar är på plats för att detta ska gå i lås:

  1. Örnkoll på ekonomin (in- och utflöden, tillgång och skulder)
  2. Optimera intäkterna (tex sälja av sånt jag inte behöver, konsulta i egna företaget) och minska kostnaderna (förhandla bolånen, byta till billigare bil, och bli mer kostnadsmedveten överlag)
  3. Ökad sparkvot, i mitt fall är det avsättningarna till mina investeringar (genom löneväxling, aktieprogram på jobbet samt rena insättningar).
  4. Diversifiera mina investeringar (inte allt på börsen och det som finns på börsen ska vara av olika typer, tex aktier, fonder, räntebevis, konvertibler och preffar)
  5. Skapa rimlig riskjusterad avkastning på kapitalet (kräver kunskap, tid, intresse och diversifiering).

Bakgrund

De senaste 1,5 åren har jag varit krönikör och ambassadör för det kvinnliga investerarnätverket Feminvest. Där (och på andra ställen) möter jag ofta kvinnor med lågt ekonomiskt självförtroende; kvinnor som upplever att det här med ekonomi, pension och investeringar är så svårt att det inte ens är någon idé att försöka. Det stör mig att det är så och jag blir frustrerad och ledsen över att så många ger upp innan de ens har börjat. På senare tid tycker jag mig dock ana ett trendskifte där fler och fler börjar sätta sig in i hur deras ekonomi ser ut och hur de kan påverka den. Det är så himla bra att vi börjar få upp momentum!

Hur hänger det ihop med bloggen? Jo, i bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter inkl. konkreta tips på hur du kan förändra din attityd till sparande, investeringar och pension. Att optimera sin privata ekonomi kan definitivt löna sig. Första året jag jobbade igenom min ekonomi så lyckades jag minska mina kostnader betydligt genom att göra smartare val i vardagen, tex sätta av pengar till investeringar den 25:e varje månad, byta till billigare bil, omförhandla bolån, dra in på inköp som vid närmare eftertanke inte gav mig något, tex kläder samt veckohandla och använda matlåda. Dessutom grottade jag ner mig tjänstepensionsträsket, gjorde en pensionsprognos och kikade på vilka försäkringar som gick att flytta (detta kommer jag att berätta mer om i ett annat inlägg).

Utöver ovanstående så kommer bloggen självklart även att handla om aktier, bolag, fonder och det är oundvikligt att det kommer att dyka upp lite grafer och nyckeltal . Av alla sorters investeringar jag gör så är aktier definitivt det som lockar mest.

Shareville

Självklart hittar du mig även på Shareville där jag har tre portföljer; en långsiktigt och två kvantitativa. De kvantitativa är en Magic Formula (med urval från Börsdata ) och en som baseras på momentum (6-månaders) och P/B. Återkommer senare med mer detaljer kring dem. Jag har valt att vara öppen med varför jag säljer eller köper, så majoriteten av transaktionerna är kommenterade och ibland finns det även en förklarande graf.

https://www.shareville.se/medlemmar/mica/feed

https://borsdata.se/

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-08-28 18:27

Riktigt kul o ha dig med i nordnetbloggen-familjen! 😀
Är övertygad om att du kommer bjuda på mycket bra visdom och tips i vardagen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-28 19:38

Tack för det varma välkomnandet! Tror och hoppas att jag kan bli ett bra komplement på bloggen. 🙂

Anonym
Anonym
2017-08-29 10:14

Ser verkligen fram emot att läsa mer av dig & framförallt nergrottningen i tjänstepensionen. Är ung tjej och tycker att just den delen av pensionen är den svåraste att hantera…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-31 07:55

Ja det där med tjänstepension kan vara lite snårigt, men inte värre än att vi tillsammans reder ut det. 🙂