Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Pensionsfond augusti 2023

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Pensionsfond är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus. Fonden investerar i svenska och globala aktie- och räntefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Vad hände i augusti 2023?

Marknaden

Augusti var en svag månad för aktier och riskaptit över lag. Starkare tillväxt och hög löneutveckling i USA skruvade upp förväntningarna på fler räntehöjningar för den amerikanska centralbanken vilket i sin tur sänkte börshumöret. Inköpschefsindex för både tjänstesektorn och tillverkningssektorn visade på bromsande orderingång. Även kinesisk ekonomin kämpar i motvind trots försök till stimulanser. I denna miljö bli dollarn starkare, vilket förbättrade avkastningen på de utländska aktieinnehaven. Svenska småbolag tillhörde månadens förlorare. Företagsobligationer har haft en god utveckling under månaden med flera lyckade nyemissioner.

Fonden

Fonden avkastade -0,90 procent och index -0,50 procent under månaden. Fondens jämförelseindex är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den negativa avkastningen förklaras av att framför allt svenska aktier haft en svag utveckling under månaden. Relativt index är det främst värdepappersvalet i globala aktier samt allokering mellan tillgångsslagen som har bidragit negativt. Inga större förändringar är gjorda under månaden. Aktieandelen i fonden är cirka 60 procent.

Utsikter

Värderingen för amerikanska obligationer är attraktiv och utgör ett alternativ till amerikanska aktier. Konjunkturutsikterna på längre sikt är negativa då tillväxttakten håller på att avta samtidigt som den amerikanska centralbanken minskar de penningpolitiska stimulanserna. På kort sikt ser vi dock en cyklisk medvind från uppbyggnad av lager. Sammantaget är vi därför nära neutrala mot vårt jämförelseindex i exponering.

Till fonden Nordnet Pensionsfond

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Pensionsfond

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm