Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension december 2022

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar december 2022

Marknaden

Julrallyt uteblev i december där globala aktier hade svagast utveckling med -4,25 procent. Värderat i svenska kronor var avkastningen något svagare -6,5 procent. Det som verkligen fick humöret att tryta var räntebeskedet från den europeiska centralbanken, ECB, där styrräntan höjdes med 50 punkter, men där den bekymmersamma inflationsutvecklingen tvingar till ytterligare höjningar. Även Bank of Japan tog stora kliv åt en stramare riktning där de kommer tillåta deras längre obligationsräntor att stiga upp till 50 punkter mot tidigare 10 punkter. De mest mjuka centralbankerna har nu vänt. Detta fick obligationsräntor att stiga och börser att falla.

Fonden

Fonden avkastade -2,90 procent och index -2,90 procent under månaden. Fondens jämförelseindex är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den negativa avkastningen förklaras av att aktier och i synnerhet globala aktier haft en svag utveckling under månaden. Relativt index har allokering bidragit positivt på grund av övervikt mot små bolag och tillväxtmarknader. Värdepappersvalet i svenska aktier har dock bidragit negativt medan den korta räntedurationen bidragit positivt. Under månaden har inga större förändringar gjorts i fonden. Aktieandelen i fonden är cirka 56 procent.

Utsikter

Värderingen för obligationer ser nu mer attraktiv ut sedan årsskiftet och i synnerhet utgör amerikanska obligationer ett alternativ till aktier. Konjunkturutsikterna är negativa då tillväxttakten håller på att avta samtidigt som den amerikanska centralbanken minskar de penningpolitiska stimulanserna. Sammantaget är vi defensiva och har en undervikt mot svenska aktier och neutral vikt mot globala aktier.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm