Nominering: Världens Sämsta Företag

Värdepappret nominerar världens sämsta företag: Baltia Air Lines. Om någon mot förmodan skulle vilja köpa en aktie i detta bolaget, så är tickern BLTA (ifall ytterligare en varning skulle behövas: aktien handlas nästan aldrig). För en snabb sammanfattning av inlägget, scrolla längst ner.

Vad är det som gör Baltia Air Lines till ett så dåligt företag?

Tja, att flygbranschen inte är den mest attraktiva är ganska allmänt accepterat bland många investerare. Det är en kapitalintensiv, väldigt konkurrensutsatt industri med låga inträdesbarriärer.

Det stora problemet med Baltia Air Lines är nog dock att bolaget, trots sin 27-åriga historik, aldrig har flugit en passagerare. Trots att de ägde en 747-200 i cirka 20 år har de alltså aldrig lyckats transportera en person mellan två punkter mot betalning. Till slut hyrde de in en konsult, som gav den väl avvägda rekommendationen att sälja flygplanet vilket bolaget därför gjorde.

Ett flygbolag utan flygplan, så kan vi ju inte ha det. Därför tecknade bolagets styrelseordförande och CFO ett leasingavtal förra veckan för ett Boeing 767-300:

“Baltia Air Lines President & CFO, Mr. Anthony D. Koulouris stated “I am very happy and pleased with this latest accomplishment as we embark on a new era. As we continue to move forward with my vision and plan of transforming our company, we are also in the process of re-starting the FAA Air Carrier Certification program.” Mr. Koulouris also stated “Our re-structuring and re-branding continues as we strengthen our team as well as our current and new alliances.”

En annan fascinerande detalj är antalet personer som ingår i bolagets “Excecutive Team” (som består av ledningen och styrelsemedlemmarna) – denna grupp uppgår till 119 personer. Du läste rätt. För att hantera det ena flygplanet utan några kunder behövs det alltså 119 personer i toppledningen.

Ifall någon läsare skulle bli avundsjuk och också vilja var del av en exklusiv, utvald grupp så har Baltia Air Lines ett bonusprogram som heter “The Golden Rooster Club”. Bolagets logga innehåller också en tupp, Behöver jag tillägga att tuppar inte kan flyga?

En annan liten detalj i sammanhanget är att Baltia under sin 27-åriga historik aldrig har lyckats få ett flygtillstånd av amerikanska flygmyndigheter. Men de arbetar enligt egen utsago hårt för att bli tilldelade ett sådant tillstånd inom en snar framtid – såklart. Bristen på tillstånd beror åtminstone inte på att de inte har försökt – bolaget har fått avslag sju gånger.

Bolagets imponerande framtidsutsikter har gjort att de har kunnat låna 119 miljoner dollar – man undrar vilken banktjänsteman som har beviljat över 1 miljard kronor i lån till ett flygbolag utan tillstånd att flyga? Överraskande nog hade bolaget ett marknadsvärde på 11 miljoner dollar år 2014.

Det ska också nämnas att bolaget har varit granskade av SEC, bland annat på grund av att VD:n har promoterat bolagets aktier och erhållit provision av bolaget för detta, något han fick en miljon dollar i böter för.

Kolla gärna in denna videon där bolagets gamla flygplan faktiskt flyger! (Utan några passagerare, såklart).

En sammanfattning av Baltia Air Lines fascinerande egenskaper:

  • Man har aldrig flugit en betalande passagerare eller haft en krona i intäkter, trots att bolaget grundades för 27 år sedan
  • Baltia Air Lines har inte, och har aldrig haft flygtillstånd – de har fått avslag sju gånger
  • Bolaget har över en miljard kronor i skulder
  • Företaget har 119 personer i ledande positioner
  • Flygbolagets logga är en tupp, en fågel som inte kan flyga

Obs! Detta är inte en köprekommendation. Värdepappret föredrar att investera i företag av något högre kvalitet.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-27 15:01

Varför inte en Baltia Air VIP Lounge – kräver ej flygtillstånd.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2016-12-29 00:08

Haha, det vore sannerligen något! Loungen för dem med flygrädsla, kanske?

Anonym
Anonym
2016-12-27 18:02

Världsklass!! Jag skrattade så jag gick ont i magen!

http://aktiepappa.blogspot.com/

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2016-12-29 00:07

Tack, roligt att höra!!

Anonym
Anonym
2016-12-29 09:24

Riktigt roligt 😁, min tanke blir nog att det verkar som om bolaget är en fasad för något annat.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2016-12-30 20:01

Ja något säger mig art de där 119 personerna i ledningen har flugit en del på företagets bekostnad…

http://aktiepappa.blogspot.se/

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2016-12-30 20:05

Jag har en känsla av att bolaget existerar för att det är häftigt att sitta i ledningen på ett noterat flygbolag. Man kan t.ex. trycka schyssta visitkort med en tupp på. Men vad vet jag.