Hoppa till huvudinnehållet

När man missar skogen för alla träden och fastnar i bruset

Detta inlägg riktar sig till alla som är intresserade av att göra egna aktieanalyser. Det är en vanlig missuppfattning att den som har mest information är den som gör den bästa analysen, men vi menar att så inte riktigt är fallet. Läs vidare så förklarar vi varför.

Lagom är bäst

Förr i tiden kunde man som aktieanalytiker och investerare göra bättre analyser än marknaden för att man hade mer information. Med tillgång till rätt tidningar eller varför inte med tillgång till den senaste Bloomberg-apparaten kunde man ligga steget före stora delar av aktiemarknaden. Information rörde sig långsamt och det som i bästa fall kom ut i tidningen dagen efter kunde man som snabbfotad och modern investerare få reda på direkt och agera i tid för att tjäna pengar på aktiemarknaden.

Så fungerar det inte längre.

Idag finns ett överutvud av information. Vill man hitta ett bolag som värderas på ett visst sätt och har vissa marginaler eller andra mått på verksamheten finns det verktyg som är lättillgängliga för alla. Börsdata är ett svenskt exempel som är kanonbra! Det svåra är idag inte att hitta information, utan det svåra är att värja sig från information för att istället sålla ut relevant information. Hur kan man göra det?

Steg 1 är att undvika irrelevanta nyheter och systematisera sin nyhetsinhämtning.

Nyheter är (nästan bara) brus

Rolf Dobelli har skrivit en pärla vid namn “Avoid news – towards a healthy news diet” och personligen lever jag till stor del efter denna. Jag undviker aktivt att se på nyheter och jag undviker därmed att suga åt mig av brus. När jag söker information gör jag det aktivt om de ämnen som för tillfället intresserar mig.

Dobelli pekar ut fem problem med nyheter:

  1. Nyheter missleder oss ständigt. Det finns alltid en budbärare av nyheterna som förvränger budskapet.
  2. Nyheter är irrelevanta. Endast en försvinnande liten andel av alla nyheter är egentligen av intresse för just dig.
  3. Nyheter begränsar förståelsen. Läs istället djupare reportage eller böcker.
  4. Nyheter är som en drog. Om man hela tiden konsumerar nyheter kommer kroppen att kräva ständiga blippar om ditt och datt för att må bra.
  5. Nyheter förstärker confirmation bias, dvs. du hör det du vill höra (och budbäraren säger det han vill säga).

Om det händer något verkligt viktigt i världen eller i ditt närområde kommer det med all sannolikhet att sippra ut ändå vid fikabordet eller på annat sätt, men det mesta av en normal nyhetssändning är samma gamla elände. Krig, elände, mord, bränder och katastrofer (och de senaste 1,5 åren har det handlat om USA:s presidentval – här i Sverige!). Inget av detta gör att man mår bättre eller kan ta bättre beslut som människa eller investerare. Man kan påverka mycket lite av det som rapporteras på nyheterna. Mycket av nyheterna handlar om viktiga saker (speciellt för de som är berörda) men för just dig är nyheterna förmodligen mest ett sätt att fylla ut tiden och undvika tristess.

När man har lärt sig att undvika nyheter, eller åtminstone kraftigt begränsa flödet (prova!), har man plötsligt tid över att söka information om det som är viktigt. Om man analyserar aktier är det information om bolaget och marknaden som man kan söka efter, istället för att ta in blipp och brus, och då gäller det att försöka att inte trampa i nyhets- och brusfällan igen.

Analysera lagom djupt, men inte för djupt

Säg att du ska gräva ned en buske i trädgården. Du måste gräva en grop, för annars kommer busken att dö. Gräver du en för djup grov kommer busken inte heller att klara sig trots att den kommer ned jättedjupt i jorden – och jord var ju precis vad busken ville stå i, eller? Hemligheten är att gräva lagom djupt för att busken ska klara sig.

Precis så är det med aktier också.

Jag har tidigare skrivit om detta tema på bloggen Aktiefokus och den legendariske bloggaren Lundaluppen har efter sin återuppståndelse också skrivit om temat.

Vi på Värdepappret skriver lite djupare analyser än den normala affärspressen. Medan en analys i en vanlig tidning är på en eller ett par sidor brukar vi på Värdepappret sammanfatta vår syn på bolaget på 5-15 sidor. Det tror vi är lagom. Med mindre information har man inte grävt tillräckligt djupt medan om man skriver långa böcker på hundratals sidor missar man garanterat skogen för alla träden. Eller så är det helt enkelt för krångligt, om man inte kan förklara varför man ska investera i en aktie på mindre än 5-15 sidor.

Precis som i liknelsen med busken måste man ändå gräva, men ju mer information man hämtar in desto mindre blir marginalnyttan. Och ju mer information man samlar in, desto svårare blir det att sortera och bedöma informationens värde. En grov tumregel, som inte bygger på vetenskap men som enligt min erfarenhet ofta stämmer, är att 80 % av nyttan fås på 20 % av tiden. De sista 80 %:en av tiden bidrar bara med ytterligare 20 % nytta. I fallet med aktier kan det dessutom stjälpa, så det är lika bra att bryta vid en viss punkt.

Om man inte vill gräva finns det fonder och andra bra produkter (det kan man prata med en rådgivare om) men om man har bestämt sig för att man vill gräva själv så är det bra att gräva lagom djupt.

Tips och trix

Om du vill analysera aktier själv är det smart att analysera lagom djupt för att inte trampa i fällan:

  • Mer information leder ofta till att du hittar information som bekräftar det du redan vet, confirmation bias
  • Mer information är svårare att hantera. Vilken information är egentligen viktig?
  • Ett exempel är att på aktiemarknaden värderas ofta den senaste informationen allra högst. Om ett bolag har tillfälliga problem här och nu överdrivs ofta problemen som att de kommer vara för evigt, men genom att betrakta historisk information och dra egna slutsatser kan man ofta fundera ut om problemen är varaktiga eller tillfälliga.
  • Fokusera på sådan information som du kan ha nytta av och där du kan förutsäga utvecklingen! Det tjänar ingenting till att spå bostadsmarknadens utveckling eller Stefan Ingves tänkta räntebana om du inte är expert på just detta.
  • Det är bättre att ha ungefär rätt än exakt fel.

Avslutningsvis är det alltid en mycket god idé att ifrågasätta andras analyser och göra sin egen analys. Om man inte vill göra sin egen analys är diversifiering ett mycket bra verktyg att tillämpa. Att köpa ett fåtal aktier utan egen analys är däremot inget att rekommendera.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. Vill du få tillgång till fler aktieanalyser? Besök oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Nästa nummer kommer på fredag!

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer