Hoppa till huvudinnehållet

När är bästa tiden att handla under året?

För många år sedan arbetade jag tillsammans med en riktig “krängare”. Egentligen måste man ha mött en för att förstå att de ens finns.  Det är personer som enligt alla logiska resonemang borde ha en riktig utmaning att lyckas som säljare men som tvärtom skulle kunna sälja småsten på ett grustag. Han var en skapelse av ren entusiasm för sitt yrke: en mun som gick i ett, som alltid sa direkt vad han han tänkte på och med en sådan energi att lite saliv oftast hamnade på min eller kundens tröja (i bästa fall). Oftast kom han löpande innan ett möte med andan i halsen, en ostruken skjorta och ett skägg som inte sett varken rakhyvel eller skäggtrimmer sedan studenten. Hans ledarstil var av den spontana, ostrukturerade typen och det där med sociala koder var inget för honom, han körde på med samma stil oavsett om han pratade med en VD,  byggarbetare, skolflicka/skolpojke eller en pensionär på 85 år.

Mannen som aldrig åt gurka på sommaren

En sak var han något av en kung på: marginaler. För honom handlade hela livet om marginaler. Som det där med att komma i tid till jobbet (på marginalen), att göra en rapport i tid (alltid på marginalen) men framförallt när det gällde produkterna han sålde. Han ville tjäna så mycket pengar han kunde på varje 100-lapp i omsättning. Punkt.

Därför var det ett skådespel att äta lunchbuffé med honom. “Är du inte klok!” kunde han fräsa när jag stod vid salladsbordet. “Gurka?!” Därefter deklarerade han för mig på sitt yviga vis att “Man äter gurka på vintern, på sommaren tar man bara friterade räkor!” Därefter fick jag en föreläsning om att soppan jag blivit erbjuden och tagit en skål av bara är till för att fylla magen och för att därmed hindra mig från att äta mer av av de rätterna  de har sämre marginaler på.

Även om du du inte vill gå så långt att du försöker få ut så mycket valuta för pengarna att du äter gurka för att det är dyrt och inte för att det är gott så hade min kollega en poäng. Det går att spara mycket pengar på att köpa rätt varor vid rätt tillfälle även om du inte driver en restaurang. Inte nödvändigtvis gurka (5:-/styck på min lokala ICA just nu), men andra varor där det finns mycket pengar att tjäna. Här kommer mina bästa tips månad för månad när konsumentvaror förhoppningsvis är på årslägsta. Har du fler tips? Fyll i listan genom att kommentera nedan! Har du, precis som Günther Mårder berättade i Sparpodden #36 någonsin gjort affärer på att köpa kapitalvaror billigt och sälja dyrt?

Bästa köp-månaderna under året

Januari: elektronikvaror. Ofta billigare än mellandagsrean (som är planerad långt innan jul av skickliga marknadsförare), kanske mest för att det faktiskt är en lagerutförsäljning på riktigt då. Generellt bra månad för handeln i stort som ofta står och tuggar efter julens högtryck. Julskinka är utmärkt att köpa i januari och sedan frysa in för att ha i gratänger och liknande. Generellt är januari slask-månaden för allt som gick illa under julen.

Februari: I februari släpps reguljärflygen till kommande vinter. För den som är snabb går det att göra riktiga klipp och till skillnad från charterresorna brukar det vara billigare ju tidigare man bokar. Runt 9 månader innan tänkt resa är en bra tumregel. 

Mars: Beroende på när påsken infaller kan det vara en idé att köpa skidutrustning då vintermarknaden definitivt är stendöd den här tiden på året.

April: Begagnad träningsutrustning. Visserligen finns det undersökningar som visar att det inte tar mer än några veckor att bryta sitt nyårslöfte, men för att totalt kapitulera inför nederlaget behövs en process där ett dignande påskbord förmodligen är dödsstöten för den nyinköpta crosstrainern.

Maj: Passa på att gå på Gröna lund och andra nöjesparker när de öppnar. Oftast går det att få paketrabatter och billigare inträde nu.

Juni: Gymkortens vara eller icke-vara. Kan också fungera i februari, men många företag har erbjudanden inför sommaren (samtidigt som badmodet tar över butikerna och löparna väljer utomhusspåren istället). Passa på att kombinera gymkortet med lokalt producerade grönsaker som börjar dyka upp nu till vansinniga priser. Bra månad att ha semester på: sista-minuten resor inom Europa går att få under 1000-lappen så länge du bokar hotellet själv.

Juli: Husmarknaden andas ut efter en hektisk vår och förutom December är det här bästa tiden att köpa ny bostad.

Augusti: Frossa i svenska äpplen och rotfrukter. Oftast rea på pooler och andra tillbehör.

September: Varje husägares dröm-månad som borde användas av fler. Här kan man frossa i grillar, utemöbler, gräsklippare -allt som behövs på sommaren och som de flesta butiker också har demonstrationsexemplar av. Skolväskor som blivit kvar reas ofta ut.

 Oktober: Båtar är generellt betydligt billigare på hösten. Det är naturligt att sälja när alla “måsten” blir större än glädjen av att ha den, samtidigt som köparna låter bli -det är mycket troligare att man ser sig själv guppa på havet en solig dag i maj än en blåsig höstdag i sena oktober. Att göra klipp på hösten förutsätter dock att vi har räknat in alla kostnader i den faktiska “höstrabatten”, dvs vad det kostar i blod svett och tårar med ev. upptagning, vinterförvaring och underhållsarbete på våren. Se också till att inte vara försent ute så att båten redan är upptagen och övertäckt för vintern. 

November: Begagnade cyklar är ett bra exempel på varor som ger ett hyfsat andrahandsvärde för en desperat person med för lite julklappspengar. Vänta inte för länge bara, andrahandsmarknaden för julklappar växer varje år.

December: Kanske tänker du att det inte går att göra klipp i December, men det gör det, det handlar bara om dyrare varor. Med andra ord går det att göra klipp bland produkter som man inte ger bort, t.ex. hus, bilar (cabriolet?) eller varor som inte hör högtiden till: varför inte en bröllopsklänning (eller motsvarande)?

Andra tips är att ge bort presentkort som kan nyttjas i lågsäsong, att prata med säljare (som har provisionslön) i slutet av månaden då de gör mycket för att komma över nästa gräns. Är inte månadsvis nog för dig kan du läsa den här artikeln från Times som beskriver vilka veckodagar som ger de bästa dealarna.

Min tradera-utmaning

Jag har ju också lovat att uppdatera er om min Tradera-försäljning: en tuff månad tidsmässigt drog in 730:- till semesterkontot. Är dock mer glad över mer plats i garderoben eftersom jag råkade göra ett excel-ark där jag räknade ut min timlön för arbetet. Nåväl, det blir ju förstås enklare varje gång jag gör det.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-06-17 13:09

o/ 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-19 09:38

Haha Fejjan, vår trognaste läsare 😉