Hoppa till huvudinnehållet

Majoriteten osäkra på om pengarna räcker

Vi har gjort en undersökning tillsammans med E55, en sajt för personer i åldern 55+ som vill engagera sig lite mer, kunna fatta klokare och mer medvetna ekonomiska beslut. Majoriteten av de tillfrågade är i pensionsåldern och det är ungefär lika många kvinnor som män.

Till skillnad från flera andra undersökningar vi gjort tycker de flesta att de har ganska bra koll på sin pension. Det kan säkert handla om att den inte längre är så avlägsen.

Så långt allt gott.

Men, majoriteten önskar att de kunde spara mer än vad de faktiskt gör. Och de allra flesta tycker inte att den ihopsamlade pensionen är tillräcklig. Tyvärr funkar det inte att vara efterklok.

Faktum är att Sveriges pensionärer får det allt sämre. Vårt pensionssystem håller på att urvattnas i takt med att färre individer tvingas försörja fler. För hundra år sedan var medellivslängden i Sverige betydligt lägre än idag – när många av de som föds väntans bli en bit över 100 år. Det är klart att det inte går ihop.

En halv miljon i onödiga avgifter

Som tur är finns det mycket du själv kan göra för att påverka din framtida lön. Det snabbaste och enklaste sättet är att slopa alla onödiga avgifter. Det kan handla om höga fondavgifter eller de kontoavgifter branschen envisas med att ta ut från ovetande sparare. Skillnaden kan bli en halv miljon kronor*. Kolla vad vilka pensionskonton du har och om du kan flytta. Det kostar ingenting att få koll.

Ta saken i egna händer

Samtidigt som det är glasklart att den allmänna pensionen tunnas ut, envisas staten med att försämra möjligheterna för de som tänker framåt och tar ansvar för den egna försörjningen. Avdragsrätten på privat pensionssparande har successivt försämrats för att slopas helt 2016. Och nyligen höjde regeringen skatten på långsiktigt sparande för andra gången på kort tid.

Åtgärderna har ingen dramatisk påverkan på vars och ens plånbok. Men de har ett symbolvärde som tyvärr är det sämsta möjliga.

Jag vill tvärtom uppmuntra till sparande. Att sätta av en slant varje månad är att etablera ett långsiktigt och hållbart förhållningssätt till sin ekonomi. Det är en dålig idé att nå pensionsåldern och inse att det är för sent.

Öppna ett sparande, fritt från kontoavgifter här. Det tar bara 3 minuter.

Du och jag kan kanske inte påverka pensionssystemet. Men vi kan ta maken över den egna ekonomin – idag och imorgon.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

*Med en tjänstepension på 0,5 mkr vid 35 år och 6% i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 mkr om du sparar hos oss, jämfört med ca 2,4 mkr om du sparar hos ett bolag som tar 0,65% i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på cirka 0,5 mkr beror på att du hos det andra bolaget betalar ca 230 000 kr i avgifter.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer