Hoppa till huvudinnehållet

Löneförhandla som du säljer en produkt!

Jag är en sån där person som medger att jag är feminist men ryser så fort jag hör ordet. Jag tycker att man ska få lika lön för lika arbete men att man också ska utföra lika arbete för lika lön. Jag tycker att jämlikhet ska vara att man kan nå dit man vill i livet, oavsett om det innebär att vara förskolelärare eller formel-1 förare, och vägen dit ska inte hindras av män (eller kvinnor) som sätter käppar i hjulet på grund av gamla förlegade synsätt om könen.

Samtidigt ska kvinnor inte få gräddfilen till de tunga jobben för att de är just kvinnor, det är i min värld en förnedring mot vad vi kan åstadkomma. Problemet är bara att många kvinnor (och en del män) en stor del av tiden ska hålla på att förminska sig själva, fundera över hur andra skulle kunna uppfatta en, vika undan för svårigheter och jämföra sig med andra som är bättre. Det suger energi och gör att vi presterar sämre. Att dessutom göra det under ett lönesamtal är en katastrof.

Många fel och brister

Jag har många fel och brister. Jag är otålig, älskar att starta projekt men tröttnar fort, har ett otroligt tydligt kroppsspråk och är en mästare på manipulation (det där sista är också en av mina bästa egenskaper). Jag blir dessutom omotiverad när jag känner att jag inte utvecklas. Jag är osentimental i privata mänskliga relationer men älskar paradoxalt nog att försöka förstå andra människor och har dessutom alla de negativa bitarna av att vara en vinnarskalle: aldrig nöjd, vill inte förlora osv.

Om någon bad mig berätta tre dåliga saker om mig själv skulle jag ha minst 20 att välja på, men jag har faktiskt ingen anledning att nämna dem för min chef. Det finns vissa saker som påverkar min roll som ledare och resultatskapande negativt, och jag har tur, för jag är medveten om många av mina brister och har med åren gjort två saker som minskar eller helt tar bort de negativa bitarna:

1. Jag omger mig med fantastiska människor. Det är en av fördelarna med att rekrytera själv. Mina kollegor är underbara på väldigt många sätt. Dessutom är de experter där jag fallerar. Jamie Oliwer, berättade i egenskap av mästerlig kock, entreprenör, dyslektiker, med bokstavskombination, i tv4 morgon att någon frågat vad alla personerna gjorde på hans kontor. “De gör det jag är dålig på”. Vilket härligt sätt att erkänna sina brister och samtidigt boosta sin förträfflighet i en och samma mening!

2. Jag jobbar på mina negativa sidor. Varje dag. Ibland är jag stressad och då går det sämre än dagen innan, men de flesta dagar så går det utmärkt, det kräver bara lite mer energi av mig än de delar som jag är bra eller väldigt bra på.

Det är också faktiskt det enda som betyder något. Att jag presterar resultat som genererar pengar för företaget.

En bra chef vet vad du är dålig på och kommer att ta upp det om det behövs. Jag visar alltid accept på negativ feedback, börjar inte svamla bort det. Oavsett anledning och oavsett om det är jag personligen som brustit eller någon av mina kollegor så är det mitt ansvar och om någon inte gjort sitt jobb måste jag rannsaka mig själv. Ser jag inte en lösning ber jag om hjälp, jag har inte råd att gå runt i ett halvår och försöka hitta en lösning medan jag sjunker ännu längre ner i dyn. Du ska bara veta hur många det finns som gärna hjälper dig om du bara frågar. Folk tycker nämligen om att känna sig behövda, sedda. Slutligen: negativ feedback är en gåva om den är rätt menad, för det är inte många som vågar säga vad de egentligen tycker om dig (om du är med förstås, annars finns det inga gränser för hur “modiga” människor är på fikarummen när kollegorna inte är med).

På samma sätt som jag är ansvarig för när det går dåligt så är jag också ansvarig för när det går bra. Jag boostar gärna mina anställda uppåt i företaget och tar aldrig åt mig äran för idéer eller lösningar som de kommit på. Det behövs inte, för om de lyckas så har jag lyckats. Jag förklarar aldrig bort ett åstadkommande med “äsch, det där hade ju vem som helst kunnat göra”. Du vet, den där gamla devisen när någon säger att man har en fin tröja och så måste man berätta att den är lite noppig under ärmen (här) och att den blir lite sladdrig när man tvättar den (så här) och att du egentligen inte tycker att du passar i korallfärg. Varför håller man på så? Och vem orkar höra på sånt där? Jag har faktiskt övat på att bara säga tack. Ibland faller jag tillbaka och börjar fladdra med bilringarna för att visa hur osmickrande den där blusen jag köpte är (varför är alla genomskinliga nu för tiden!?), men oftast säger jag: tack! Bara sådär. Tack. Inga men och det känns så bra att inte behöva vänta på att någon ska bekräfta mig. Det har de ju redan gjort.

Men nog om det. Återigen, förminska inte dig själv. Några veckor innan ett lönesamtal är det bra att skriva ner allt som du är bra på i ditt nuvvarande arbete. Saker som gett resultat, saker som går att mäta eller  ta på, skriv gärna ner dem under året när de händer, det är lätt att glömma. Är man duktig på mjuka värden kan det vara lite svårt, men oftast går de också att mäta på ett mer indirekt sätt. Mina största styrkor ligger i att motivera människor, skapa team, skapa resultat genom att ägandeskap men allt det där ger effekt på försäljningen, på servicen och på produktiviteten. Berätta vad du har gjort för förbättringar, stolpa ner dem precist. Att löneförhandla är nämligen lite som:

Att löneförhandla är att sälja en produkt

Har du jobbat med sälj så vet du vad jag menar: Enda skillnaden är att du är alla produktfördelar och nu ska du försöka få någon att betala dig det du är värd, utan att pruta och utan rabattkuponger. Du är nämligen en helt unik produkt som inte kan jämföras med andra och som tur är får inte din chef heller göra det. Så du berättar allt du har gjort och resultaten det gett, gärna i siffror. Därefter, precis som ett riktigt säljsamtal är det dags att få accept från “kunden” som ska ge dig sina pengar. “Håller du med om att jag lyckades bra i den här situationen?”. Vem kan svara nej på något sådant om du inte tagit det ur luften? Jag behöver nog inte nämna att du aldrig berättar om varför en produkt är dålig under en produktpresentation? Var alltid precis där det går och backa upp med siffror.

Jag tycker att man ska vara skamlös men inte dåraktig när man förslår en ökning. Du har nämligen ingen aning om vad din chef tycker du är värd och är du ute och cyklar kommer han eller hon förhandla ner den precis som att en kund kommer att berätta om det du rekommenderar är för dyrt. Då ska man inte bara godta det utan hantera invändningen precis som duktiga säljare använder ett bra argument. “Du sa ju själv att…” vilket förhoppningsvis gör att ni möts någonstans i det övre spannet? Många män är experter på detta och som tur är börjar många kvinnor också bli det. När du byter arbete är dessutom ett ypperligt tillfälle att ta i från tårna.

Varför skriver jag då om att höja sin lön? För att det är nu när löneförhöjningarna ramlar in som det är lättast att börja investera sina pengar för en rikare och tryggare framtid. Det är nämligen pengar du inte har vant dig vid än och klarar dig utan. Idag är vi kvinnor kraftigt underrepresenterade på nätbankerna, jag tycker att det är hög tid att det förändras. Inte för jämlikhetens skull utan för vår egen. Visste du förresten att kvinnor är bättre investerare än män? Det påstår i alla fall The Economist här.

Har du samma eller bättre lön som dina manliga kollegor? Diskutera med mig i kommentarsfältet eller följ mig på twitter.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-12-12 13:32

First of all, allow my family recognize a person’s command during this matter. Even though this is certainly brand new , nevertheless soon after registering your site, this intellect has exploded extensively. Allow all of us to take hold of one’s rss to help keep in touch with at all probable messages Sincere understand but will pass it on to help admirers and my individual are living members jessica mcclintock wedding dresses outlet http://www.instructables.com/member/lierfinger04/