I ett tidigare inlägg (som du kan läsa här) nämnde jag i förbifarten hur jag med man och ett barn lyckats resa kostnadseffektivt i Thailand under fem veckor tidigare i år. Jag fick då en fråga från Richard om jag inte var villig att skriva mer om hur man reser billigt utomlands vilket jag självklart vill göra! Jag tycker för övrigt att det är strålande när ni läsare efterfrågar inlägg, så fortsätt att göra som Richard gjorde och fråga på!
Till att börja med tror jag inte att det går att resa “billigt”. Idag går det inte ens att komma in till Stockholms innerstad för mindre än 50 kr ToR vilket för en snåljåp som mig är likställt med minst en lunch i förorten. Om man däremot har resandet som passion så finns det sätt att resa bra, kostnadseffektivt och upplevelserikt på en tredjedel av vad en normal resa skulle göra. I dagsläget har jag, en mogen kvinna på 32 år, lämnat backpacker-livet bakom mig. Jag vill bo bra och äta bra, utan att betala skjortan för det. Däremot kan jag tänka mig att lägga mycket pengar på att resa längre eller mer upplevelserikt. Nedan finner du de punkter som jag och min man brukar ta ställning till när vi reser.
Så reser du billigare på semestern
1. Tidpunkt för bokningen. Reguljärflyg är generellt billigare nästan ett år innan den planerade resan. I dagsläget går det att få en resa till t.ex. Thailand för 4500 per person under vintern 2015. Under sommaren ökar sedan priserna successivt för att göra en liten dipp precis innan avresa. Bäst är alltså (generellt) att boka reguljärflyg i god tid innan. Prisbilden på charter ser annorlunda ut och där kan det faktiskt vara billigast att vänta till sista sekund. Använd prisjämförelsesajterna och bolla med datumen, ibland kan det skilja 1000-lappar om man flyttar resan en eller två dagar. Flygresor.se har t.ex. en sajt som heter prisjägaren. Utmärkt om du kan åka lite när som helst.
2. Tidpunkt för resan. Vid det här laget vet alla att sportlovet är researrangörernas mecka, och ibland har man tyvärr inget val, men för den som kan tänka sig en monsunskur under 30 minuter per dag finns det stora möjligheter att slippa den värsta turismen (ett mellanting är att åka precis i slutet av högsäsongen då vädret fortfarande är fint men turisterna börjar droppa av)
3. Vart ska vi resa? Det är visserligen billigare att flyga till Paris än till Vietnam, men ur ett kostnadsperspektiv kan det vara bättre att resa långt bort än nära, speciellt om du tänker äta på restaurang eller resa runt i landet. På senare år har Big Mac-indexet blivit rumsrent och något av ett mätverktyg för att hitta prisvärda resmål (länken ovan visar priserna i Dollar, där valutaeffekten självklart spelar in.). Indien har den billigaste Big Mac’en (men då får man å andra sidan inte nötkött mellan bröden utan kyckling) medan Norge kan stoltsera med den absolut dyraste. Om du inte vill åka till Ukraina på semester kanske Malaysia kan vara något, trots att du får betala några kronor mer? Även matkulturen i länder är värd att ta i beaktande. I Frankrike finns en restaurang -och cafékultur medan i Asien kan du äta dig mätt för några kronor vid ett gatustånd.
4. Hotell. Idag går det som sagt att få en flygbiljett till asien för ca. 5000:-. Därför är oftast boendet också den största kostnaden. Även här spelar det förstås roll vart vi reser i första hand. Om du vill bo på hotell är det bra att titta på hotell-vistelser sajter som t.ex. hotels.com. Men vi slutar inte där utan kontaktar det hotell vi vill bo på direkt. Hotellen får nämligen inte lägga sig lägre i pris på sina hemsidor än vad hotell-sajterna erbjuder, men med en vänlig (och diskret) ton brukar man kunna boka hotellrum betydligt billigare direkt med hotellet eller åtminstone få ett mervärde i uppgraderingar, vouchers eller liknande.
5. Alternativt boende. Att bo på hotell kan vara både lyxigt och skönt om man väljer ett av den finare sorten, men om du vill spara extra mycket finns det andra alternativ till boende som är minst lika bra (eller bättre). Ett bra alternativ är att hyra ett hus om du ska vara borta flera veckor. Det är ofta billigare än man tror och det går att laga mat själv när man tröttnat på det lokala utbudet. Fördelen med att hyra hus är också att man oftast betalar för huset, oavsett hur många som bor i det. Är man flera familjer som åker kan det därför bli väldigt kostnadseffektivt att hyra en stor villa med privat pool och andra förnämligheter. I t.ex. Thailand går det att hyra lyxvillor med allt man kan tänka sig och sex bäddar för 7000kr/vecka. Låter kanske mycket, men det rör sig om strax över 160:- per person och natt. Det är billigare än de flesta backpackers gör av med på sunkiga hostels. För dig som kan tänka sig en allmän pool sjunker priset betydligt. Det gör att man kan få ett boende för strax över 80 kronor per person som slår ett 3-stjärnigt hotell med råge. Reser man längre går det dessutom oftast att förhandla sig till ett paketpris. Se till att du vet vad du betalar för bara så att du inte råkar ut för en massa extrakostnader.
6. Att betala för läget. Här menar jag inte bara boende utan allting som ligger nära till hands. Att köpa frukost utanför hotellet kostar generellt betydligt mer än att gå 200 meter längre ner på gatan. Samma sak med taxi. Och utflykter. De bästa restaurangerna är inte nödvändigtvis de som ligger på fina gatan eller hotellet som har strandläge (speciellt om du inte nyttjar havet). Precis som hemma kostar tillgängligheten oftast mer än det smakar. Location, location…
7. Restauranger förresten, där brukar vi försöka äta lokal mat. Inte i första hand på grund av priset utan för att det smakar bättre. Självklart finns det undantag, men i Turkiet bör man äta kebab, i Italien pasta och i Thailand Phad Thai, det är en del av kulturen och en del i att uppleva landet anser jag. En positiv sidoeffekt är förstås att det ofta är billigare.
8. Paketlösningar kostar. Det ska de göra. Att någon har sytt ihop en resa till dig med hotell, transfer, utflykter, saker att se osv. kommer kosta pengar precis som andra tjänster. Ibland är dock inte prisökningen förenlig med vad du får och dessutom är det roligt att göra resan till sin egen. Chansen är stor att du hittar något som ingen annan har sett förr om du söker på alternativa ställen efter roliga upplevelser. Några av mina bästa reseminnen kommer från äventyr som aldrig kommer finnas i en utflyktskatalog. Öva på att vara spontan och använd gratis-sajter som tripadvisor.se för att hitta pärlor.
9. Transport. Buss är billigare än taxi, att gå är billigare än buss. Se över alternativa färdsätt men underskatta inte flyg om du reser inom landet du åker till. Även lokalt är det stor konkurrens mellan flygbolagen. Tänk på att utanför Europa kan det krävas ett internationellt körkort för att köra bil. Du beställer det på t.ex. motormännen och det brukar gå på ett ut att bli medlem hos dem också.
10. Värdera inköpen på samma sätt som hemma. Man behöver inte gå bananas med utgifterna bara för att man är på semester och “får” unna sig. Skippa souvenirerna, presenterna hem (men ge en chokladask till kattvakten) och alla de fina dukarna som ser strålande ut på den lilla restaurangen i Spanien men som du aldrig kommer använda hemma. Alternativt billiga kopior. Inte bara för att det är olagligt utan för att det ofta inte ger valuta för pengarna. Istället för kvantitet, satsa på kvalité. Mina souvenirer från vår senaste resa bestod av en klocka som jag länge velat ha samt underkläder från ett stort Amerikanskt underklädesföretag. Att pruta är förstås ett gammalt knep där vi skandinaver ofta ligger i underläge redan från början, men i många länder arbetar man också betydligt mer frekvent med reor, rabattkuponger osv. än vad vi gör i Sverige. Det skadar inte att fråga.
Min utmaning
Till nästa år har jag, min man och min dotter hittat en resa till Thailand i fyra veckor för strax under 16000 med direktflyg till Bangkok. För att jag ska kunna hålla min investeringsplan att bli miljonär på 10 år (6 år kvar) så finns det inte något större utrymme för att spara ihop några fickpengar. Med kostnadseffektivt leverne har vi räknat ut att 14000 kronor är en rimlig summa för semestern och jag har bestämt mig för att spara ihop det med hjälp av tradera och blocket, vilket är både spännande och nytt för mig. Att leva sparsamt handlar ju inte bara om att inte köpa mindre utan också om att göra sig av med saker man inte behöver. Framöver kommer jag vid varje månadsskifte berätta hur det går för mig att sälja mig till fickpengar till semestern.
Finns det något du hett önskar och vill ha pengar till? Häng på i utmaningen! Har du fler tips för att resa kostnadseffektivt? Kommentera nedan eller tag kontakt med mig på Twitter!
Aktuellt ämne och bra tips! Ett insidertips är att innan man bokar hotell/resa att rensa sina cookies och webbhistorik, eftersom många sajter höjer priserna ju fler ggr man surfar in.
Oh, det där har jag också hört Johanna, men jag vågade inte skriva det eftersom jag inte provat själv. Har även hört att olika datorer och web-läsare skulle ge olika priser. Skulle vara intressant att se statistik på det.
Roligt att läsa din blogg. Du skrev i ett tidigare inlägg om inspiriationsböcker. Har du några tips på bra böcker?
Vad roligt att höra Helene! På inspirationssidan har jag massor av tips! Jag är förstås ett stort fan av Tony Robbins vars böcker jag faktiskt läser om då och då. En annan bok som kanske räknas som en ekonomibok men som har gjort mest för mig personligen är Bodo Schäfers “första miljonen om 7 år” Det var som att den boken talade till mig (halleluja…) och det var också den som fick mig att vilja bli coach. Jag brukar försöka varva med en bok om ekonomi och en om personlig utveckling, för mig handlar ekonomi om de mjuka värdena i… Läs mer »
Vad spännande att spara till semestern via tradera/blocket!
Min egen erfarenhet är att det är himla motiverande med ett mål att nå upp till. I alla fall när det gäller de små summorna, många bäckar små liksom. Ibland kan det känna motigt att sälja något för 19 kr, när det går massa tid åt att fota prylen, lägga in annons och packa paket. Men lättare när jag räknar ihop allt och ser att det ju blir en hel del tillsammans. 🙂
Ja, jag kommer alla tips jag kan få Jenny! Kul också att skapa pengar ur “ingenting”. Det är ju egentligen de små summorna det handlar om långsiktigt.
Frankrike: bilsemester för två i 11 dagar, all mat och vin, logi, flygresan t o r , bilhyra, div inträden och diesel för 9200 kr totalt. Kan varmt rekommendera att jämföra priset på biluthyrning hos http://www.locationdevoiture.fr/ . En av mina billigaste semestrar hittills.
Otroligt billigt! Och säkert en upplevelse för livet. Man har ju en helt annan frihet med bil. Tack för tipset Ulf!
Intressant lista! Och jag gillar speciellt det där med att skippa souvenirerna samt presenterna till de där hemma. Mer saker är ju inte direkt vad vi behöver… Och kul med din Tradera/Blocket-strategi för fickpengarna! Jag utmanade nyligen min sambo med att säga att “undrar hur snabbt vi kan få ihop 10 000kr via försäljning på Blocket/Tradera/loppis” och han nappade. På en månad har vi sålt för 9350kr och idag tänkte jag lägga ut lite mer på Tradera och tror att vi om ytterligare två veckor är uppe i summan. Och då har min sambo inte ens sålt av sina golfgrejer… Läs mer »
Kul att du kommenterar Erika och tack för berömmet! Nästan 10.000 på en månad, känns som att jag skulle behöva en blocket-skola från dig! Vad använder ni pengarna till?