Leder högre risk till högre avkastning?

Alla investeringar i aktier är förknippade med risk. Det är intuitivt att en rationell investerare vill ha högre avkastning för att ta mer risk. Den förväntade avkastningen måste vara högre vid en investering i aktier än om pengarna placeras på bankkontot. Men är det så enkelt: leder högre risk till högre avkastning?

Paradoxen att hög avkastning kräver högt risktagande

Det finns en välkänd teori eller hypotes som kallas för den effektiva marknadshypotesen. Hypotesen går ut på att aktiemarknaden är så välanalyserad av stora mängder proffs att det inte går att slå marknaden om man inte tar mer risk än marknaden. All känd information är redan inprisad i aktiekurserna, så man kan inte genom analys göra bättre investeringar än att sätta ihop en mer eller mindre slumpmässig, diversifierad portfölj av aktier. Det är ur denna teori som indexfonder har vuxit fram och nått oerhörda framgångar.

Inom matematiken finns, till skillnad mot i finansvärlden, absoluta rätt och fel. Det finns inga om och men, utan antingen är det rätt eller fel. Ett vanligt sätt att bevisa saker inom matematiken är genom att bevisa motsatsen. Ofta är det enklare att bevisa motsatsen än att bevisa det man egentligen vill bevisa. Till exempel kan man visa att ett visst tal måste vara udda genom att visa att det inte kan vara jämnt.

Om vi plockar över motsägelsebevis till finansteorins värld blir det intressant. Sättet att få högre avkastning enligt effektiva marknadshypotesen är att ta högre risk. Men om man får högre avkastning genom att ta högre risk, varför tar då inte alla högre risk? Om det vore så lätt att man skulle få högre avkastning genom att ta högre risk skulle det vara en tämligen enkel sak att uppnå mycket hög avkastning helt enkelt genom att ta stora risker!

Så är dock naturligtvis inte fallet och därmed skulle den effektiva marknadshypotesen vara motbevisad om man följde samma logik som i matematikens värld.

Hög avkastning kan nås genom låg risk

Det finns en mängd studier som visar att man kan uppnå högre avkastning genom att ta lägre risk på aktiemarknaden, om man definierar risk som beta (volatilitet i aktiekursen) precis som man gör i effektiva marknadshypotesen. Även dessa studier visar, precis som det logiska motsägelsebeviset, att något inte står rätt till med effektiva marknadshypotesen.

I en perfekt värld där alla aktörer agerar rationellt skulle den effektiva marknadshypotesen troligen vara korrekt. I verkligheten agerar inte alla aktörer rationellt, utan styrs av rädsla och girighet vilket leder till överreaktioner både uppåt och nedåt. Oro för framtiden överdrivs, precis som eufori kan nå oanade höjder när kurser stiger mot himlen baserat på drömmar om guld vid regnbågens slut.

I Värdepappret anser vi att volatilitet är till för att utnyttjas. När aktiemarknaden överreagerar uppstår köplägen som det gäller att utnyttja. Det viktigaste är inte vilket betavärde en aktie har, utan vilket pris en aktie har i förhållande till dess värde. Om priset är lägre än värdet är det köpläge och för att hitta dessa köplägen krävs självständig analys av bolaget. Sådana analyser kan man läsa i Värdepappret, där det kommer att ske lite förändringar nu till hösten.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla Värdepapprets aktieinnehav publiceras i tidningen för prenumeranterna, men vi har även en nordisk modellportfölj tillgänglig för alla att följa på Shareville.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-08-08 08:43

Litet väl slarvigt skrivet. Ni menar förstås inte att “Ett vanligt sätt att bevisa saker inom matematiken är genom att bevisa motsatsen.” utan att “Ett vanligt sätt att bevisa saker inom matematiken är genom att bevisa negationen av motsatsen.”