Hoppa till huvudinnehållet

Börshandlade produkter (ETP)

Vad är ETP?

ETP står för Exchange-Traded Product vilket på svenska betyder börshandlad produkt. ETP är ett samlingsnamn för alla de derivatprodukter som går att handla över börsen idag. Exempel på olika ETP:er är Mini-Future, Warrant, ETF, Certifikat med flera.

Vad är derivat?

ETP:er tillhör vad man kallar för derivatmarknaden. Ordet derivat återfinns i ordboken och betyder något som härleder till. Det finns ett underliggande instrument som derivatet härleder till så som aktier, råvaror, index, valutor med mera.

Om det underliggande instrumentet rör sig så kommer derivatet som speglar detta instrument att röra sig också. Ambitionen med att ett derivat speglar något annat är att skapa ytterligare investeringsmöjligheter med det underliggande instrumentet.

Exempel

En ETP som följer aktien H&M. Denna ETP kan innehålla lånade pengar, vilket ger en hävstång för att öka exponeringen för dig som investerare.

En annan ETP kan följa H&M fast med ett negativt utslag. Då ökar ETP:n i värde ifall H&M faller i värde, vilket kallas för att ha en kort position.

Vad innebär det att vara Lång/Kort?

Derivat möjliggör att du kan tjäna pengar i alla möjliga marknadsrörelser. När man tror att underliggande instrument skall öka i värde så kallas detta för att ha en lång position, alltså en positiv framtidsutsikt.

När man tror att underliggande instrument skall falla i värde så kallas detta för att ha en kort position, alltså en negativ framtidsutsikt.

Kan jag förlora mer pengar än jag satsat?

När du handlar med ETP:er så kan du inte förlora mer pengar än du har valt att investera. Håll koll på hävstången då denna kan göra att dina förluster kommer fortare.

Läs gärna mer om alla instrument så du känner dig bekväm med vad du investerar i.

Vad är en Market Maker?

ETP instrument ges ut av både svenska- och utländskabanker men handlas på marknadsplatser i Sverige. För att handeln skall fungerar så tillsätts en market maker vars uppgift är att tillhandahålla likviditet i dessa instrument. Att tillhandahålla likviditet innebär att de står som motpart när du köper eller säljer din ETP, detta ger fördelen att du kan köpa och sälja din investering utan att det finns en annan sparare som motpart likt hur aktiehandel fungerar.

När det blir extrema prisrörelser på marknaden så kan det ibland innebära att en market maker inte tillhandahåller likviditet, detta är dock under väldigt få tillfällen.

Vid aktiehandel är det vanligt att man kollar på omsättningen av en aktie, alltså hur ofta denna aktie handlas för att bedöma om det är bra likviditet. Låg omsättning blir inget problem i ETP:er då du har fördelen av att det finns en market maker som motpart.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm