Hoppa till huvudinnehållet

Mini Futures

Vad är Mini Futures?

Mini Futures är en typ av börshandlad produkt som är kopplad till en underliggande tillgång så som en aktie, en råvara, ett index eller en valuta.

Mini Futures, Turbowarranter och Unlimited Turbos är alla börshandlade produkter som har en inbyggd stop-loss. Det ger en sorts skyddsnivå som innebär att du inte kan förlora mer än hela ditt investerade belopp.

Mini Futures värde rör sig lika mycket i kronor och ören som den underliggande tillgång den är kopplad till. Men då det krävs en klart mindre summa pengar för att få samma exponering i en Mini Future jämfört med om du köper den underliggande tillgången direkt, kommer den procentuella förändringen i en Mini Future normalt att vara betydligt högre än den procentuella förändringen i den underliggande tillgången.

Eftersom Mini Futures inte har någon urholkningseffekt lämpar sig en Mini Future bättre att äga över tid jämfört med exempelvis ett Bull eller Bear-certifikat. Mini Futures kan således med fördel användas vid både kort- och långsiktig handel.

Hur fungerar en Mini Future?

En Mini LONG stiger i värde när den underliggande tillgången ökar, medan en Mini SHORT sjunker i värde. Tvärtom gäller att en Mini LONG sjunker i värde när den underliggande tillgången sjunker, medan en Mini SHORT ökar.

För vem lämpar sig Mini Futures?

Mini Futures kan lämpa sig för erfarna och aktiva investerare som är villiga att ta hög risk.

Hur fungerar hävstången?

Hävstången i din Mini Future är kontinuerlig, vilket innebär att den förändras utefter hur underliggande tillgång rör sig. När Mini Futuren stiger i värde så ökar din insats i instrumentet och därmed minskar hävstången.

Finansieringsnivån

Anger hur mycket som är lånade pengar i din investering. Ju högre desto mer hävstång ger det. Finansieringskostnaden (räntan) för detta lån tas ut varje dag genom att finansieringsnivån justeras uppåt.

NNA: Mini-future Bild 1

Tänk på detta när du handlar med Mini Futures

  • Lösendag
    En Mini Future har ingen bestämd lösen- eller slutdag. Du kan alltså äga den tills dess att den skulle nå inbyggda stop-loss nivå.

  • Riskbedömning
    Mini Futures utfärdas av en så kallad emittent. Håll koll på kreditvärdigheten hos den emittenten. Vid händelse av konkurs kan din investering bli värdelös.

  • Köpa & Sälja
    Det kan uppstå begränsning att köpa och sälja vid kraftiga kursrörelser eller om emittenten upplever tekniska problem. Ambitionen är givetvis att handeln skall fungera så ofta som möjligt.


Vad är stop loss-nivå och restvärde?

Stop loss-nivå är en angiven nivå och skulle den underliggande tillgången nå denna prisnivå kommer produkten att avslutas automatiskt (även kallat knock-out, eller att produkten knockas).

När en Mini Future knockas kan ett eventuellt restvärde betalas ut. Beloppets storlek kan variera och är beroende av vilken kurs emittenten lyckats realisera den underliggande tillgången till. I bästa fall blir restvärdets storlek skillnaden mellan produktens stop loss-nivå och finansieringsnivå. I värsta fall kan restvärdet helt utebli.

Här hittar du mer fördjupande kunskap om Mini Futures.

Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att dessa produkter inte är lämpade för alla. De är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerat.

Läs mer om riskerna


Upptäck vårt breda utbudÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm