Hoppa till huvudinnehållet

Alla kan investera!

För några veckor sedan höll aktiespararna för första gången i Stockholm en aktiekväll av kvinnor, för kvinnor. Man har tidigare haft samma upplägg på andra orter i Sverige, och precis som då blev det en lyckad uppslutning med nästan 150 kvinnor i bänkraderna. Moderator och den stora talaren för kvällen var Karin Sjöblom, en eftertraktad föreläsare på aktiespararnas träffar, som med hjälp av aktiespararnas gyllene regler, en portion humor och ett språk vem som helst förstår, tog publiken med sig från lilla Växjö till aktier i Google och tanken bakom varför det är bra att ha drömmar och en egen butler. Men jag ville förstås veta mer om denna fantastiska kvinna, så jag passade på att hålla en kort intervju med henne som du kan läsa nedan.

Vem är du Karin?

Jag är en helt vanlig kvinna som intresserat mig för aktier, jag har alltid värnat om utbildning. Har i 43 år heltid varit lärare inom textilslöjd och matematik.Numera kallar jag mig utbildare och har efter pensioneringen ägnat mig åt utbildning i aktiekunskap.Dels har jag haft ett stort antal kurser både kvällstid och på lördagarna. Numera med Medborgarskolan som arrangör. Jag har även varit ute på många aktiespararkvällar och pratat om aktier.Jag har många olika föredrag som “Alla kan spara i aktier”, “Är kvinnor bättre aktiesparare än män?”, “Smart, ekonomisk och lat”(om investmentbolag) och “lär av dem som lyckats”.

Hur kommer det sig att du började investera på börsen och hur har ditt sparande sett ut genom åren? 

Jag insåg tidigt att om man ska få ihop ett bra kapital till pensionen samt till många härliga resor för mig själv och mina barn och barnbarn, finns det bara ett riktigt bra sätt och det är att spara i aktier. Mitt sparande har varierat efter tid och börsutseende. Under 80-talet arbetade jag så intensivt med jobb och politik att jag hann inte ägna mig åt annat än månadssparande som jag knappt ägnade en tanke. Under 90-talets senare hälft hade jag mer tid och börsen var rolig. Då köpte jag mer aktivt.I dag sparar jag helt enligt aktiespararnas gyllene regler. Regelbundet, med en bred portfölj och mycket sunt förnuft.

Hur ofta köper och säljer du? 

Jag köper varje månad mest till mina barnbarn eftersom jag bygger upp portföljer till dem. Men jag sparar även i tre olika klubbportföljer. Jag säljer när jag behöver pengarna till t.ex.resor.

Nu har vi ju sett en rejäl uppgång de senaste månaderna, hur handlar du då?

Jag handlar fortfarande enligt de gyllene reglerna. Kanske är jag lite observant på de bolagen som gått mycket bra och som har höga p/e tal. Men så länge det är uppgång köper jag .

Om du ska ge ett råd till någon som aldrig investerat sina pengar innan, men som skulle vilja komma igång, vad skulle det vara? 

Se till att du öppnar ett ISK-konto. Börja månadsspara med autogiro och satsa på ett par tre investmentbolag.

Du håller ju också i en aktieskola via medborgarskolan, berätta lite om hur en sådan kurs ser ut?

Kvällskurserna är på 6 gånger à 3 timmar var kväll. Jag lär ut hur börsen fungerat och ägnar stor tid till Aktiespararnas Gyllene regler. Eftersom vi sitter i en datasal får eleverna många arbetsuppgifter där de får arbeta med olika uppgifter defår av mig. Som t.ex. att bygga upp en portfölj med 10 olika aktier från olika branscher.Jag går även igenom olika ord och uttryck samt ett stort pass om fonder.

Tittar du på några speciella nyckeltal när du väljer vilka aktier som du ska köpa?

Ja. Jag har Aktiespararnas program “Hitta kursvinnare”. Jag kollar alltid där hur företaget och aktien ligger just nu. Men det viktigaste för mig är att lära sig företaget och analysera hur det är och vilken framtid den har. Vilken VD och ägare som finns i företaget. Om styrelseledamöterna har egna aktier o.s.v. Karin nämner också i sina föredrag att kvinnor ofta tittar på etiken i företagen de köper. Det är något som hon själv också lever efter.

Vilka spartips har du för den som tycker att hon/han inte har råd att stoppa undan några pengar?

Alla har råd att spara något . Börja med ett månadssparande på 200 om du anser att du inte har råd. Öka beloppet efterhand som du tjänar mer. Får du löneökning använd det till aktiesparande.

Vet du någon “vanlig” person som gjort något ovanligt med sin ekonomi och borde synas på nordnetbloggen? Kontakta mig nedan så hör jag av mig!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer