Hoppa till huvudinnehållet

Då är kapitalförsäkring ett solklart val för Unga Aktiesparares VD

Jag har ju fokat lite på extra på kapitalförsäkring de senaste veckorna. Därför passade jag på att ställa några frågor till Philip Scholtzé när jag träffade honom på Nordnet Live förra veckan. Philip sparar ju både på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring. Och han har argument för bådadera.

Hej Philip! Kul att ses igen. Jag är nyfiken på dina investeringar. Vad har du för målsättning med ditt sparande?

Mitt mål är att – på sikt – skapa ekonomisk frihet. Och med det menar jag att mitt aktiesparande ska generera utdelning som täcker mina löpande utgifter. Målet är inte att sluta jobba, utan att ha möjlighet att göra vad jag vill och inte behöva jobba för att tjäna pengar.

Jag vet att du sparar på flera olika sorters konton. Vilka?

Jag sparar mina svenska aktier på investeringssparkonto och mina utländska innehav i kapitalförsäkring. Dessutom har jag en vanlig aktie- och fonddepå för min buffert. Där sparar jag i en kort räntefond, som jag hoppas ska ge mig några kronor mer i avkastning än ett vanligt sparkonto erbjuder.

Hur kommer det sig att du valde kapitalförsäkring?

Jag ville ha ett separat konto för mina utländska innehav, för att enklare kunna jämföra hur jag presterar mot index. Kapitalförsäkring passar mig bäst eftersom jag har ett par utländska innehav som delar ut pengar. Som kund hos Nordnet får jag tillbaka hela den utländska kupongskatten automatiskt.  Idag är mina utdelningar inte så stora att det spelar någon roll jämfört med investeringssparkonto, men i framtiden tror jag att det kommer att visa sig vara det bästa alternativet.

Det argumentet delar du med många andra sparare. Har du identifierat några fler fördelar?

Jag använder också min kapitalförsäkring när jag tecknar mig för börsintroduktioner, eftersom många inte är tillgängliga inom investeringssparkonto.

Nu har jag ju inga egna barn, men om jag i framtiden kommer att starta ett barnsparande sker det inom kapitalförsäkring. Där kan jag välja hur pengarna ska ärvas genom ett så kallat förmånstagarförordnande. Enklare än det låter.

Jag vet att du också använder ISK. Vilka fördelar har den sparformen tycker du?

Som ung aktiesparare tycker jag att det är barnsligt kul att gå på årsstämmor och då behöver man vara registrerad aktieägare. Det blir du om du har aktierna på ett investeringssparkonto.

Oavsett sparform. Vilket är ditt bästa spartips?

Jag har flera! Mitt bästa tips är att lära dig leva på max 90 procent av din lön och att spara resten enligt Unga Aktiesparares fem gyllene regler:

  1. Förstå vad du köper
  2. Håll dig informerad
  3. Spara långsiktigt
  4. Spara regelbundet
  5. Sprid risken

Och sist men inte minst; hitta en aktiekompis som du kan utforska investeringar tillsammans med, det blir mycket roligare då. På Nordnets sociala nätverk Shareville har Unga Aktiespararen en egen grupp med andra som också gillar sparande. Börja där.

Tack Philip för att du ville dela dina erfarenheter och tips med mig och läsarna. Vi ses!

Tack själv, Eva!

 

 

Tidigare publicerat i den här artikelserien:

Del I – Upp till kamp! Kapitalförsäkring vs. ISK

Del II – Jag sparar i kapitalförsäkring. Gör du?

Del III – Kapitalförsäkring – den självklara sparformen för företag

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer