Hoppa till huvudinnehållet

Kan vem som helst bli rik?

Med den tanken i huvudet har vi kommit fram till ett  spännande upplägg för er läsare här på Nordnetbloggen under hösten. Med andra ord, kan en person med helt vanlig ekonomi, utan någon utbildning inom finans eller liknande med rätt stöd skapa sig både kunskap, driv och inledande kapital för att påbörja första steget mot miljonerna?

Mitt svar är naturligtvis ja med eftertryck. Faktum är att det är något av min mission här i livet, att vem som helst kan lära sig hantera pengar på ett sådant sätt att de så småning växer av sig själva. Målet var med andra ord väldigt tydligt för mig, men vägen dit var inte bara att slänga på en nybörjare några böcker om investeringar och sedan hoppas på det bästa. Istället var mitt mål att ge hela paketet som krävs för att ändra vanor, för att göra ett mål attraktivt, förändra begränsade övertygelser från omgivning och andra hinder som brukar dyka upp längs vägen (en känsla av tvivel bland annat). Att göra ekonomiskt mål så attraktivt att frestelser längs vägen verkar banala. Hur gör man då för att göra en persons drömmar lagom utmanande, inspirerande och så attraktiva att det är värt eventuella motgångar för att nå dit?

Till att börja med ingenting. Du känner säkert igen det själv. Hur attraktivt är det att kämpa för mål som någon annan satt upp? Jag hävdar att just det är det största energitappet i alla företag idag, att medarbetarna inte själva får sätta målen de arbetar mot. En del företag har insett det, andra har en lång väg kvar (hittar du ett företag som låter medarbetarna sätta målen och dessutom lever företagets vision är det dags att köpa en stor post i det bolaget). Det är precis samma sak privat men där är det mycket lättare att bli förledd av sina egna värderingar, av omvärlden, tvivel och åsikter från de man älskar (eller hatar). Min roll skulle snarare vara att väcka frågor, att utmana och stödja, men personen skulle själv göra jobbet. Därtill kom det rent praktiska, att lära ut hur du investerar på ett begripligt och tydligt sätt. Man skulle kunna kalla det en hel förpackning med personlig utveckling, kunskap, stöd och utmaningar.

Just nu är vi i startgroparna till just det. Sara Öhman kommer att blogga parallellt med oss här på nordnetbloggen under hösten och berätta sina tankar under resans gång, som består av personliga möten med framförallt mig men även med Günther Mårder. Sara är en makalös kvinna som dock saknar kunskap om investeringar. Hon får självklart presentera sig själv och sina mål som till en början säkert kommer röra helt andra mål än ekonomiska men där ekonomi är en självklar ingrediens för framgång. Förhoppningsvis kan hon inspirera fler att nå sina mål istället för att drömma om dem. Läs även Günters inlägg om hur man blir rik.

Mina inlägg kommer att ha en mer utzoomad, generell roll under Saras resa. Handfasta och utmanade inlägg som ifrågasätter. Du kommer också att kunna ta del av Saras hemuppgifter om du vill kopiera dem.

Vill du diskutera direkt med mig, vill du hänga med på resan eller har du en egen historia som du vill berätta om? Dela gärna i kommentarfältet eller tag kontakt på twitter.

Konsten att bli rik är möjligtvis utmanande och kräver stort fokus men det är långt ifrån omöjligt. Det kommer vi att visa under hösten.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-09-06 00:19

Jag har själv tänkt påbörja en liknande resa i höst så ska bli spännande att se hur det går för Sara. Själv kan jag ingenting om investeringar och aktier men började känna att om jag nu strävar mot att tjäna mycket pengar så ska jag också se till att göra någonting vettigt av dem, inte spendera dem på dyra märkeskläder eller låta dem ligga och skramla på ett sparkonto med i princip obefintlig ränta. Så har nu registrerat mig hos er på Nordnet och har börjat kika runt för att lära mig hur allt fungerar 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-06 13:22

Kul Josefin! Kan inte du maila mig och berätta mer om vilka mål du har och hur du vill gå tillväga?
angelica@villnia.se

Anonym
Anonym
2013-09-07 16:04

För att lära mig om investeringar och värdepapper läste jag följande böcker, i ordning: 1. Economics: The Basics, av Tony Cleaver 2. Finance: The Basics, av Erik Banks 3. The Ten-Day MBA, av Steve Silbiger 4. A Random Walk Down Wall Street, av Burton Malkiel 5. All about Asset Allocation, av Richard Ferri 6. Unconventional Success, av David Swensen 7. Common Sense on Mutual Funds: Fully Updated 10th Anniversary Edition, av John Bogle Kan man ta till sig det materialet (eller motsvarande) handlar resten till stor del om det egna beteendet över tid. Men det är svårare att läsa sig… Läs mer »