Hoppa till huvudinnehållet

Jag sparar i kapitalförsäkring. Gör du?

Jag sparar i kapitalförsäkring. Gör du?

Sannolikt inte, för jag märker att allt fler väljer investeringssparkonto framför kapitalförsäkring. Det är naturligtvis inget fel i det men jag tycker ändå att kapitalförsäkringen förtjänar mer uppmärksamhet än den får.

Inom de närmaste dagarna kommer jag blogga lite extra om sparande kapitalförsäkring. Idag berättar jag vad det egentligen är för sparform – och lite senare får du också reda på vilka unika fördelar kapitalförsäkringen har och hur du som sparare kan tänka för att optimera dina investeringar.

Häng med!

  1. Vad är kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkring en sparform där ditt sparande placeras i en försäkring hos ett försäkringsbolag. Du kan ha både aktier och fonder i din kapitalförsäkring.

Till skillnad från ett sparande på ett fondkonto eller i en aktie- och fonddepå betalar du ingen reavinstskatt vid försäljning – istället dras en schablonskatt från ditt sparande fyra gånger per år. I år är skatten rekordlåg, bara 0,375 procent. Här kan du läsa mer om hur kapitalförsäkringen beskattas.

  1. Hur sparar man?

Du kan spara regelbundet eller göra engångsinsättningar. På samma sätt kan du ta ut ditt sparande månatligen, om du föredrar det. Valet är ditt.

  1. Varför är det en försäkring?

I kapitalförsäkringen ingår ett återbetalningsskydd vilket betyder att 101 procent av värdet kommer att utbetalas till din förmånstagare, om du dör. För detta skydd betalar du en så kallad riskkostnad. Allt detta har inte så stor betydelse i praktiken – men är orsaken till att kapitalförsäkringen faktiskt är en försäkring.

  1. Hur mycket kostar det?

Kapitalförsäkringen har fått stå ut med mycket kritik under årens lopp. Delvis med rätta. Många försäkringsbolag tar nämligen ut avgifter på sparande i försäkring – något vi på Nordnet naturligtvis vänder oss emot.

Som en av få aktörer på marknaden erbjuder vi därför kapitalförsäkring helt utan onödiga avgifter. Ingen fast årsavgift, ingen kapitalavgift. Det här betyder inget annat än att du kan dra nytta av kapitalförsäkringens unika egenskaper – utan nedsida.

  1. Vem passar kapitalförsäkring?

Det korta svaret är alla. Det lite längre är att det framförallt finns några grupper som kapitalförsäkringen passar extra bra för: Den som sparar till pensionen, den som sätter av pengar till barn och barnbarn samt den som placerar överlikviditet inom företaget.

Dessutom är kapitalförsäkringens som klippt och skuren för den kapitalstarka individen som vill börja planera för ett så kallat generationsskifte – vilket i dagligt tal betyder att man fördelar sitt kapital till barn och barnbarn genom ett förmånstagarförordnande.

Se där. Nu har du lite koll på vad kapitalförsäkring är och hur den funkar. I nästa inlägg ska jag berätta mer om kapitalförsäkringens fördelar, jämfört med andra sparformer. Jag vill gärna ha din input och dina frågor. Återkoppla i kommentarfältet nedan.

//Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

 

Nästa del i min artikelserie om kapitalförsäkring:

Del 2 i artikelserien – “Upp till kamp! Kapitalförsäkring vs. ISK”

Del 3 i artikelserien – “Kapitalförsäkring – den självklara sparformen för företag”

 

Läs mer om:

Sparande i kapitalförsäkring

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
19 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-01-25 17:21

Hej Eva! Kan jag överlåta min kapitalförsäkring till ett barn i förtid utan att behöva sälja av alla aktier/fonder? Dvs inte som förmånstagare utan hela försäkringen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-01-26 12:45

Hej Peter!

Tack för din fråga. Det är fullt möjligt att överlåta en kapitalförsäkring till ett barn utan att man behöver sälja av innehavet i samband med överlåtelsen.

Du är välkommen att kontakta oss på 08-506 330 00 om du har ytterligare funderingar kring detta och/eller vill ha hjälp med en sådan överlåtelse.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-01-25 21:19

Hej, tänkte starta ett sparande till mitt barn och då göra det i en KF, något speciellt man bör tänka på da jag startar sparandet?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-01-25 22:52

Hej Markus, kul att du vill starta igång ett sparande till ditt barn – han/hon kommer tacka dig en dag!
En fråga som jag tycker är viktig är i vilket namn du startar sparandet. Jag brukar förorda att starta det i eget namn och ha barn som förmånstagare. Juridiskt sett äger då du pengarna och sedan väljer du när barnet ska få pengarna. Vi fördjupade oss i det i avsnitt 22 Feminvest om du vill få mer input: https://soundcloud.com/feminvest/ep-22-barnspara-smart-och-med-kontroll. Jag kan också rekommendera RikaTIllsammans blogginlägg i ämnet:https://rikatillsammans.se/2017/01/22/barnsparar-du-i-barnens-namn-har-du-anmalt-det-till-kommunen/

Anonym
Anonym
2017-01-26 13:49

Hej, Är skatten samma på KF och Isk?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-01-27 12:26

Hej, kan man överlåta en kapitalförsäkring till ett barn istället för återbetalningsskyddet, så att de efterlevande själv kan välja om de vill ha den kvar eller att innehavet sälj av? ( vid dödsfall )

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-01-27 14:17

Hej Christina!

Vid dödsfall är detta möjligt, förutsatt att det endast rör sig om en förmånstagare. Detta måste då skrivas in i försäkringens förmånstagarförordnande.

I övrigt (dvs. i andra fall än dödsfall) är det fullt möjligt att överlåta försäkringen när som helst. Genom att göra det överför du rätten att förfoga över kapitalförsäkringen till den valda mottagaren, vilket blir att betrakta som en fullbordad gåva.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-01-27 14:20

Hej Viktor!

Skatten är 0,375 procent för både kapitalförsäkring och investeringssparkonto. Däremot beräknas den lite olika. På den här sidan, under rubriken “Här kan du läsa mer om skatt och placeringar i kapitalförsäkring”, finns mer information om hur skatten beräknas.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-01-28 09:41

Hej Eva!

Kan KF passa om man är flera intresserade sparare som vill spara tillsammans? Kan flertal skrivas in som förmånstagare el finns det begränsning? Kan det vara utländska medborgare förmånstagare?

Mvh
Donald

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-01-30 08:50

Hej Donald!

Tack för dina frågor. En kapitalförsäkring har en ägare (försäkringstagare). Det är dock fullt möjligt att sätta in fler personer som förmånstagare och på så sätt styra kapital till fler än en person vid dödsfall. Det är även möjligt att ange utländska medborgare som förmånstagare.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-01-30 13:36

En fördel till med KF är att man får tillbaka skatten på utländska utdelningar.

Anonym
Anonym
2017-01-30 22:38

Varför ska jag spara i en kapitalförsäkring istället för ett investeringssparkonto om jag vill att frugan ska ärva mig ??

Anonym
Anonym
2017-01-30 22:48

Hej!
Jag har ansökt om aktie- och fonddepå för placering av företagets “överlikviditet”. Har inte fått depån ännu. Om jag vill ha en kapitalförsäkring måste ansökan göras om??

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-01-31 14:16

Hej Kjell!

Tack för din fråga. Klokt val med kapitalförsäkring.

Du behöver fylla i en ny ansökan och skicka in den till oss. Ring gärna mina kollegor på kundservice om du vill ha hjälp. De nås på 08-506 330 00.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-02-01 00:05

Kapitalförsäkring har sina fördelar.

Läste i ett gammalt blogginlägg från Eva 23/1 2015, där kapitalförsäkringen också behandlas. I kommentarsfältet ser det ut som Eva fört fram tvivelaktiga argument. Men det kanske bara är
vid kvittning över 100000 som isk är bättre!?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-01 10:30

Hej Rebecca!

Tack för din fråga. Det stämmer att det finns fall där kvittningsrätten kan leda till att det är fördelaktigare att ha ett investeringssparkonto. Normalt gäller dock att löntagare som deklarerat arbetsinkomster mot vilka ränteutgifter kan kvittas, har ett neutralt läge upp till ränteutgifter om 100 000 kronor. I fall där ränteutgifterna överstiger 100 000 kronor, eller om skattepliktig arbetsinkomst helt saknas eller understiger ränteutgifterna, får man dock en positiv effekt av kvittningsrätten som följer av sparande i ISK.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-02-06 11:16

Vad menas med att man får tillbaka all kupongskatt på utländska aktier i en Kapitalförsäkring? Innebär det att om kupongskatten är 30% eller 35% eller 15% som normalt innehålls av den utländska skattemyndigheten, återbetalas/återförs i sin helhet till Kapitalförsäkringen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-07 08:29

Hej och tack för dina frågor!

Vi avräknar all utländsk källskatt, dvs om det dras 15 % på en US-utdelning så avräknar och återför vi 15 %. Du behöver inte själv ansöka om denna återbetalning, det sköts helt av oss.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-07-29 19:10

Om man har en kapitalförsäkr barn i förälderns namn, kan man överlåta ägandeskapet till barnet när de är 18 eller kanske när de fyller t.ex. 22 (när barnet tagit högskoleexamen tex) Om man inte vill att allt ska betalas ut, även om föräldern skulle avlida om efter 30 år…? /PI60