Ja till Konkurrensverkets granskning av flyttavgifter!

Eva Trouin Nordnet

Individens frihet – och rättighet att själv bestämma över sin ekonomi – en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Och individens frihet blir större i så många avseenden – men när det gäller pensionssparandet råder tydligen undantagstillstånd. För även om det är lagstadgad flytträtt på pensionsförsäkringar tecknade efter 2007, begränsar höga flyttavgifter möjligheten i praktiken.

Därför är jag mycket positiv till att Konkurrensverket har startat ett projekt som syftar till att granska livbolagens flyttavgifter för pensionsförsäkringar. Projektet, eller granskningen, är en del av Konkurrensverkets konkurrensfrämjande arbete och målsättningen är att se vilka inlåsningseffekter och konkurrensbegränsningar höga flyttavgifter bidrar till.

Prislappen? 50 500 kronor

Antalet aktörer på marknaden som helt skippar flyttavgifter är lätt räknade. Det är vi och ett par till. Här är ett exempel som visar hur mycket det faktiskt kan kosta att flytta en tjänstepensionsförsäkring på 1 miljon kronor.

Tjänstepensionskapital: 1 miljon kronor

Rörlig flyttavgift: 5 %

Fast flyttavgift: 500 kr

Kostnad att flytta: 50 500 kronor

Har du flera försäkringar, blir det såklart dyrare. Det här är inte rimligt, tycker jag. Vad tycker du?

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet som du kan följa på Twitter här

 

Vill få en kostnadsfri sammanställning över dina pensionsförsäkringar, få veta om du kan flytta och hur mycket det kostar? Fyll bara i och skicka in en informationsfullmakt.

Läs mer om flytt av pension

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Eva Trouin
Eva Trouin
Fd. Sverigechef Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer