Hoppa till huvudinnehållet

Investeringar är ett maratonlopp

Värdepappret har en riktig aktieportfölj som våra prenumeranter kan följa. Portföljen startade den sista mars 2015 när tidningen hade varit igång i tre månader. Vi köper bara bolag som vi först har analyserat och skrivit om, så att vi och våra läsare har samma möjligheter att köpa aktierna.

Portföljen har nu presterat bättre än index efter en ganska svängig resa. Per den 7 oktober 2016 innehåller portföljen ca 20 bolag med vikter mellan 1-10 % och utvecklingen har sett ut på följande vis:

Första året låg portföljen stadigt före index men sedan mars 2016 har vi istället legat efter index. Nu har vi spurtat om på slutet.

Vad kan man dra för slutsatser av detta? Tja, egentligen inte så mycket men vi ska försöka…

Investeringar är ett maratonlopp

På kort sikt spelar slump och tajming stor roll. Värdepapprets investeringsstrategi fokuserar varken särskilt mycket på tajming eller slump vilket innebär att dessa faktorer på kort sikt kan göra att avkastningen kraftigt avviker mot index. Första året gick portföljen bra trots att vissa innehav gick halvknackigt. Det senaste året har några innehavs dåliga avkastning slagit igenom, främst norska bolag där vi har haft både valuta och olja emot oss. På slutet har istället några innehavs positiva avkastning visat upp sig. Nedan kommer några höjdpunkter från portföljen:

  • Picanol: +79 % sedan inköp. Ett belgiskt bolag som tillverkar vävmaskiner ledda av trollkarlen Luc Tack som dessutom nyligen har breddat verksamheten genom ett förvärv av kemiföretaget Tessenderlo. Belgiska bolag kan verka både tråkiga och jobbiga att handla (telefonorder krävs) men bra bolag är bra bolag även om de kommer från Belgien. Värderingen är fortfarande låg på prognosen för 2016 års vinst.
  • Traction: +40 % sedan inköpSveriges bästa och enda värdeinvestmentbolag ledda av familjen Stillström. Har varit ute i investerarnas ögon ett tag, men i maj fick investerarkollektivet upp ögonen för bolaget när DI skrev en artikel om bolaget. Nu är värderingen inget uppenbart fynd längre, men den historiska avkastningen har varit god (vilket som det brukar sägas inte är någon garanti för att det blir så i framtiden men något har åtminstone gjorts rätt bakåt i tiden). Bolaget sitter på en stor kassa och väntar på att möjligheter ska visa sig.
  • Nilörngruppen+53 % sedan inköp. Ett i grunden tråkigt och stabilt bolag som tillverkar etiketter till kläder. Det är den här typen av bolag som man gillar att bara köpa och behålla. Detta bolag har uppmärksammats av en del Twitterprofiler på slutet vilket kan ha bidragit till att fler har fått upp ögonen för bolaget, men alla Värdepapprets prenumeranter kikade förhoppningsvis på bolaget i maj när vi släppte vår analys av bolaget.

Det var tre framträdande bolag som har bidragit till en god avkastning på slutet. Bland bolagen som har bidragit negativt kan man nämna vår relativt stora position i norska seismikbolag (bolag som söker av havsbotten och jordskorpan efter oljefyndigheter och säljer kartor till prospekteringsbolag). Vi har investerat i en korg av TGS, Spectrum och MCG där vi även fortsatt är övertygade om att de kommer att prestera väl på lång sikt, men vi kan konstatera att vår tajming var rejält dålig då vi investerade samtidigt som seismikbranschen var i utförsbacke. Tajming är svårt, men till viss del kan man naturligtvis se om man är i början eller i slutet av en cykel. Det kikade vi på i uranbranschen i det senaste numret av Värdepappret och enligt vår bedömning pekar allt där på att branschen är i utförsbacke ett tag till och att det inte är någon brådska att köpa uranbolag. Däremot är det en intressant bransch på lång sikt då efterfrågan ser ut att öka.

Summering

På kort sikt spelar slump och tajming stor roll. Vår portfölj har drabbats negativt av oljepriser och norsk valuta, men på senare tid har mycket istället gått rätt när norska kronan har stärkts och några av våra större innehav har haft rally. Om man investerar i en ganska koncentrerad portfölj kommer utvecklingen att vara slagig och volatil, men så länge man håller fokus på målet som ligger 42 km bort istället för att spurta och ta ut sig långt innan mållinjen kommer slutresultatet att bli bra.

Utöver vår riktiga portfölj har vi också en nordisk modellportfölj på Shareville som nu har tre stjärnor. Följ vår nordiska modellportfölj på Shareville här.

Vi är för övrigt också med i Investerar-SM där vi just nu ligger näst sist bland “Twitterprofilerna”. Eftersom tävlingen pågår i tre veckor borde tävlingen egentligen heta “Trading-SM” eller något liknande eftersom det går ut på att under tre veckor handla med hävstångsinstrument vilket är ganska långt från vår normala syn på investeringar, men vi är med efter bästa förmåga och trejdar loss. Normalt försöker vi att minimera förluster, men i Investerar-SM satsar vi på att vinna eller försvinna. När den tävlingen är slut ska man inte bli förvånad om vi ligger på antingen plus eller minus 100 %. 🙂

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie.

Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-10-12 09:28

Hur tänkte ni där? “Investerar SM”, det enda det lär ut är ett helt felaktigt agerande. Det där handlar inte om investeringar, utan slump och för hög risktagning.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-10-12 20:49

Instämmer. Vi ser det mest som en kul grej och om någon upptäcker oss via investerar-SM och hittar en sundare investeringsstrategi som följd av det är det en god sak!