Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Investera etiskt, går det?

För att svara på om det går att investera både för framtida generationer och för de som finns idag måste vi förstås först definiera vad vi menar med just etiskt. Anledningen till att jag skriver om det  nu är för att jag för några veckor sedan fick följande fråga av en bekant: “Jag vill investera etiskt , men jag hittar inga bra alternativ!?”

Vad är etiskt?

Innan jag fick den här frågan hade jag en ganska klar bild över vad som var bra företag respektive dåliga företag att investera i. I teorin åtminstone. Jag vill inte äga bolag som inte kan hålla skäliga arbetsförhållanden för sina anställda. Jag vill inte äga aktier i företag som gör åverkan på vår natur och som förstör stora naturtillgångar. Jag vill såklart även handla i bolag som har någon typ av jämlikhetspolicy och (nu börjar vi vara ute på riktigt hal is) dessutom ett företag som ser alla människors värde i organisationen. Fin tanke, eller hur? Min bekant (som är vansinnigt och nästan irriterande påläst) utmanade mig med ett höjt ögonbryn: “Nämn ett.”

Låt mig börja med att berätta: jag är en person som nästan alltid har svar på tal. Det betyder inte att jag har rätt oftare än någon annan (tvärtom tyvärr), men jag tycker om diskussioner och jag älskar vänliga argumentationer. Nu stod jag bara och gapade. Jag hade ingen aning vad jag skulle svara. Jag försökte mig faktiskt inte ens på att använda argumentet att många företag har en code of conduct som de strävar efter, för jag visste att det inte skulle hålla, iallafall inte ur hennes perspektiv. Ordet “skäligt” har ju tyvärr inte samma innebörd i övriga världen som vi har här. Dessutom är det en sak att ha en “vision” och att faktiskt uppnå det man strävar efter. Det är ju t.ex. lätt att säga att alla som arbetar i fabrikerna ska vara i rätt ålder och ha en skälig lön, men vi har ju också gång på gång sett att det inte efterföljs när media gjort granskningar. Även om uppgiften kändes tuff så  lovade jag att jag skulle försöka hitta något alternativ till henne, mest för att jag själv blev nyfiken.

Miljö -och etisk märkning från Pensionsmyndigheten

På pensionsmyndigheten finns det en funktion som filtrerar bort alla fonder som inte har en miljö/etisk märkning. 121 stycken klarade kvalifikationerna, bl.a. AP7 Aktiefond. På andra plats av 10 störst innehav i denna soff-liggare återfinner vi Exxon, ” the world’s largest publicly traded international oil and gas company” enligt deras hemsida. Jag var återigen mållös.

Nästa fond jag slumpade fram (Danske Invest SRI global) hade som andra största innehav… Exxon. Jag vet, jag börjar bli tjatig. I andra fonder som fått etisk stämpel återfinns Coca Cola, Citigroup, bolag som säljer bilar eller bildelar, byggnadsbolag etc. Missförstå mig inte, jag vet att många av de här bolagen har ett etiskt tänk och jag skulle själv kunna tänka mig att investera i flera av dem, men att kalla dem etiska/miljö-placeringar känns lite magstarkt även för mig och absolut ingenting jag ens skulle våga föreslå för min vän. Nästan alla global-fonder med etisk märkning hade samma typ av innehav genomgående.

Svindyr fond-i-fond

En fond-i-fond hittade jag dock: CB Save Earth Fund Rc. Där ser innehaven bättre ut, men avgifterna strider å andra sidan mot andra etiska aspekter, nämligen hur mycket man borde få ta betalt  både i dolda och synliga avgifter av stackars privatsparare.

Något annat att titta på är förstås sjukfrånvaron, som kan ses i en del rapporter men knappast till fullo: är det etiskt att investera i ett bolag vars medarbetare mår så dåligt att de måste vara hemma?

Etik som ord betyder ju att skilja på vad som är rätt och fel, och kanske är det därför det också blir så komplext. En del har en låg tröskel för vad de tycker är orättvisor, medan andra är mer toleranta och förstående för pågående processer, och där det kanske räcker med att vara på väg i rätt riktning för att vara etiskt trovärdig.

Fondbolag som satsar på hållbarhet

SPP är ett spar -och pensionsbolag som profilerar sig starkt inom etiska investeringar, bl.a. genom Kjell och Klortanten, en podcast om hållbarhet, men även genom sina fonder där alla fonder uppfyller de  uppsatta normerna för hållbarhet (samma som pensionsmyndigheten har vad jag kan se). Bl.a. en USA-fond som fått fem stjärnor på Morningstar, men då återfinns också många av bolagen som jag nämnt ovan i portföljen.

När jag tittat verkar det tyvärr som att de riktigt rumsrena bolagen och de som gör vinst på att faktiskt göra skillnad är få, svåra att hitta och ännu svårare att få lönsamhet i. I Sverige har vi dock en tradition av att bry oss om och engagera oss i hållbarhet, vilket gör att de flesta Svenska bolag idag jobbar aktivt med CSR och allt som hör till.

Så här gör jag

Själv handlar jag inte etiskt om min bekanta skulle få kika in i min portfölj, men jag håller mig borta från de riktigt fula fiskarna. För att göra skillnad skänker jag därför pengar till WWF varje månad. Där lät jag faktiskt min dotter vara med och bestämma vart våra hjälppengar skulle gå och valet föll på en fluffig panda med ledsna ögon. Samma råd gav jag också min bekant: se till att handla så skäligt du kan och med så hög avkastning som möjligt, använd sedan en del av avkastningen för att göra gott.

Vill du läsa vad Günther har att säga om etiskt sparande? Läs om Hållbara placeringar och etiska fonder eller Tjuvknepen för att investera etiskt -utan extrakostnad

Tycker du att jag gjorde rätt? Har du något tips på en hållbar investering? Vad är en “etisk” investering enligt dig? Tänker du på vad företaget sysslar med när du handlar? Diskutera direkt nedan eller kontakta mig på Twitter!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-05-05 15:50

Vad som är etiskt rätt är en så pass individuell fråga att det inte finns några enkla bra svar. Det finns alltid två sidor av samma mynt. H&M skapar jobb i Bangladesh men det sker till minimilöner, men de lönerna stiger men det kanske sker för långsamt, osv.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-05 21:31

Mmm. Visst är det svårt. H&M är ju ett klassiskt exempel på ett företag som hamnar i blåsväder men som har gjort mycket för att förbättra sig. Frågan är om det räcker för den som vill investera etiskt.

Anonym
Anonym
2014-05-05 15:51

Intressant fråga som jag själv har haft i bakhuvudet innan många av mina tänkta investeringar. Att så många bolag och fonder klassas som etiska känns som en “inne” grej som allt fler vill haka på eftersom fler och fler sparare tittar på denna parameter. På tre år har utbudet av antalet etiska fonder fördubblats hos de flesta banker/nätmäklare och samtidigt har det totala sparandet i etiska fonder ökat med flera hundra procent under samma tidsperiod. Det är klart att många fonder och bolag vill vara med på det tåget och genomför det som krävs för att få stämpeln “Etisk”. I… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-05 21:29

Håller med dig Fru Minimalist, efter vad jag kunnat läsa handlar det oftast om tobak vapen och liknande. Många har krav på “skäliga” arbetsförhållanden. Helt klart komplext och svårt att ta ställning till.

Anonym
Anonym
2014-05-14 23:47

Kan TiksPac klara dina krav som ett etiskt bolag? De ger bort stationer med hundbajspåsar till kommuner mot att de får sälja reklamplats på stationerna. Reklamplatserna säljs med tydliga CSR-motiv dessutom. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-18 18:27

Jag tycker såna här typer av uppstickare är otroligt spännande att titta på Marcus, att just ta fördel av hållbarhet OCH skapa lönsamhet (för man vill ju ha båda) är sant entreprenörskap. Ska bli intressant att se hur det går.

Anonym
Anonym
2017-06-19 19:47

Hej! Lösningen att kompensera ett sparande som inte är fullt ut etiskt med att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer skulle kunna bli betydligt bättre med ett researcharbete bakom vilken organisation som pengarna ska skickas till. När man väljer mellan två sätt att förbättra världen på, så kan man välja det sätt som förbättrar den mest! Är en gullig panda ett kvalitetsmått på hur effektiv en organisation är? Nej! Organisationen måste kunna visa på resultat och att dess metoder är beprövade, välfungerande och effektiva. Om detta handlar den filosofiska tanke som kallas “effektiv altruism” (googla!). Givewell.org rankar välgörenhetsorganisationer utifrån deras effektivitet, dvs… Läs mer »