Hoppa till huvudinnehållet

Investera eller spekulera?

Ett nytt diskussionsämne har tagit över min vardag de senaste månaderna. Tidigare har mina aktieintresserade vänner och jag mest pratat om vilka aktier som är köpvärda och vad vi grundar det på, vilka marknader som kan vara på uppgående och vilka man ska hålla sig ifrån. Det är alltid spännande att höra, mest för att vi har olika sätt att värdera bolag men ändå brukar vara förvånansvärt överens i slutändan.

Men det som tidigare har varit samtal om analys har istället blivit samtal om spekulation. Det vill säga, när vi tittar på stora bolag som handlas närmare 25-30 gånger årsvinsten just nu är det ingen av oss som egentligen tror att det är möjligt för ett företag att växa så mycket under nästkommande år vilket enligt logiska resonemang gör kursen vansinnigt dyr. Så långt är vi överens, men därefter är våra åsikter uppdelade i fyra läger.

 

Spekulanten

Några av mina vänner pratar potential. De har minskat sin tidshorisont, övergett gamla krav och spekulerar i att börsen kommer gå bra (men skakigt) åtminstone till nästa år och förmodligen ett år längre. De tänker att de ska hoppa ur när de ser en björn utanför köksfönstret, men fram till dess älskar de stora svängningar, likt en surfare på en våg.

Snittspararen

Andra fortsätter att köpa sina favoritbolag utan att ta hänsyn till nyckeltal. De tänker att de har tiden med sig och att snittkursen över tid kommer vara till deras fördel. De älskar utdelningsaktier (precis som jag) och har en ganska avslappnad inställning till vilken riktning aktiemarknaden går:  drar den ner får de bättre snittkurs, går den upp tjänar de mer pengar. När de inte köper utdelningsaktier köper de indexfonder. De analyserar ofta med logik: “Är det här ett bolag som förmodligen går bra om 20 år?” Är svaret ja går de in.

Våghalsen

De av mina bekanta som hela tiden letar efter nästa stora sak brukar jag ha längst diskussioner med. Jag brukar sällan vara speciellt framgångsrik. Det här är en mix av kompetenta, relativt erfarna aktiesparare och fika-investerare (de som hör om snabba pengar på fikarasten och som satsar små och stora pengar i något företag ingen har hört om). De erfarna har börjat titta efter prisvärda bolag på alternativa börser eftersom de tycker att Stockholmsbörsen är för dyr. Genom att öka risken väsentligt hoppas de kunna ta del av morgondagens Sandvik, Astra Zeneca eller H&M.

Snåljåpen

Sen är det jag själv. Jag tycker att det är dyrt. Riktigt dyrt. Mina oxfiléer och humrar på börsen har helt plötsligt flyttats till en signaturrestaurang någonstans i Paris utan att något speciellt har tillförts. Jag har i ett rent spekulativt syfte gått in med min ISK i några Rysslandsfonder som jag månadssparar i, men resten av mina likvida medel (ca. 60%) ligger mest och skräpar. Jag menar, de gör inte ens lite nytta just nu på grund av räntesänkningen. Det betyder att för varje månad av uppgång missar jag stora pengar i avkastning. Å andra sidan tror jag inte att jag är så pass begåvad att jag kan sälja på toppen.  För mig är det svårt nog att pricka rätt tid att gå in och jag vill ha pengar att köpa för när P/E ligger mellan 10-15 istället.

Det kan bli ganska vilda diskussioner om rätt eller fel, men tyvärr är det nog så att ingen, varken vi privatsparare eller experterna, vet vart vi är om ett år eller två år. Jag tror på att hålla fast vid sin strategi men samtidigt ta lärdom av sina misstag. Aktiemarknaden har varit väldigt vänlig mot mig på den punkten: jag lär mig massor hela tiden. Om mig själv, om mina beslut och mina strategier. Jag misstänker att de närmast kommande åren kommer vara ovanligt generösa med lärdomar för de allra flesta människor. Oavsett strategi.

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-27 13:20

Nu är det iofs många år sedan jag handlade aktivt med aktier, men kan hålla med om att på lång sikt så är det egentligen ingen som vet vart det bär av. När jag handlade så gick jag uteslutande efter teknisk analys och handlade på ganska kort sikt. Många förkastar TA och säger att det bara är ett slumpmässigt mönster som bildas och att diagrammen saknar värde som beslutsunderlag. Mitt sätt att se är att diagrammen speglar vad marknaden tycker i nuläget i förhållande till historiken. Eftersom marknaden alltid har rätt oavsett vad man själv tycker, så anser i alla… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-27 14:26

Jag håller med, nästan. Jag påstår att marknaden ibland har fel.

Anonym
Anonym
2015-02-27 14:31

Tycka vad man vill. Men belåna er över öronen och ställ all in på börsen. Livet är för kort för att spela safe. Allt på rött så kommer hälften iaf att sluta på rejält med plus.

Anonym
Anonym
2015-02-27 15:20

Ska man nödvändigtvis köpa dessa dagar så bör man hålla ögonen på trend och några TA-indikatorer. Girighet är alltid en fara.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-11 14:35

Jag har svårt med trender både utanför och i börsen Per 😉

Anonym
Anonym
2015-02-27 18:54

Du har rätt Angelica. Börsen är svindyr. Det är dock inte fundamenta som styr kurserna längre. Centralbanker göder marknaden med nytrycka pengar som gör att tillgångspriser rusar i höjden. Alternativen till spekulation på börsen är få om man vill få avkasnting på sina pengar.

Man ser helt klart tecken till början till aktiehybris, men än är inte den sista dåren född. Jag tror att vi likväl kan få se ett rejält rally till innan detta bär av söderut. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-11 14:35

haha, jag har ju sagt att det kommer dippa våren/sommaren 2016, vi får se om jag har rätt 😀

Anonym
Anonym
2015-02-27 19:41

“Börsen” i bemärkelsen indexbolagen är dyr sett till P/E (men inte om sett till alternativen iom nollränta). Men förutom att det kan ta lång tid innan räntan går upp igen så finns det alltid felvärderade bolag. Kolla t.ex. på small cap, first north, NGM och aktietorget där det finns en del bra bolag som inte värderas till P/E 15-25. Min personliga favorit är NGS Group på NGM som inte ens värderas till P/E 10 på innevarande år trots konjunkturokänslig verksamhet, bra balansräkning, utdelning och fin tillväxt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-11 14:34

Ja, jag håller med dig, det blir så att man får gå till andra ställen än man brukar om man vill investera, men jag tror att det i takt med att värderingarna stiger så blir det ett smalt fönster för att lyckas. Störst risk blir det självklart för de som inte är säkra i sin investeringsfilosofi.

Anonym
Anonym
2015-02-28 09:05

Bra inlägg! Jag tror långsiktighet på börsen ibland kan vara dåligt. Som naturen tror jag investeraren ska ha en balans. Efter en kris bör man vara långsiktig då en normal konjunkturuppgång är ca 5 år. När vi sett rally efter en lång börsuppgång, vanligtvis benämnd som avslutningsrally bör man istället vara mer kortsiktig. Att redan nu tänka ut en strategi för exit tror jag är en bra idé. Ex på bra strategi är att titta på månadstängning under ma12. Pengar kommer vi att förlora, men hellre förlorar jag 20% och kliver ut alt inv i bear än tappa 40%. Då… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-11 14:32

Simon, håller med dig i sak, problemet för mig är bara att jag är jättebra på att se dippar -i efterhand. Som uppgången nu, många proffs trodde inte att vi skulle se den här enorma uppgången. Svårt med timing.