Hoppa till huvudinnehållet

Intervju med Shareville-profilen bakom Aktiefokus.se

Martin Birkeldh driver den populära bloggen Aktiefokus.se som han startade tillsammans med bloggkollegan Kenny Granath (som även driver tidningen Värdepappret) i slutet av 2009. I en intervju berättar Martin här mer om deras strategi och den gemensamma portföljen på Shareville.

[advanced_iframe securitykey=”216966d088a2ea891eb751760b48414150e92e3b” src=”https://www.shareville.se/widget/portfolio/86362/yield?period=180″ height=”310 px” frameborder=”0″ allowtransparency=”true” scrolling=”no”></iframe]

Martin, kan du börja med att berätta mer om din bakgrund?

-Jag är född i mitten av 80-talet och ägnade mina ungdomsår åt att vara datornörd. Med åren kom ett intresse för ekonomi och finans. Med en ofantlig tur hoppade jag av universitetsstudierna (Industriell ekonomi i Linköping) och började ett ekonomi- och administrationsjobb på Spotify, när det drog igång. Tio år senare är jag Revenue Controller och har senaste två åren ansvarat för att se till att partnerintäkterna (t.ex. samarbetet med Telia) är korrekta.

-Aktieintresset byggdes upp i slutet av gymnasiet via en enklare konsultfirma där jag fick förståelse för företagande och därefter kom ett intresse i att investera i aktier. Aktiebloggen har därefter tagit det till en helt annan nivå än vad som hade varit möjligt för mig utan den.

Aktiefokus.se har blivit en väldigt populär blogg, kan du berätta lite mer om den?

-Bloggen startades för att utveckla oss inom aktieanalys och det är en övertygelse hos mig att absolut bästa sättet att lära sig något är att jobba kontinuerligt samt offentligt. Alla underskattar vad man kan göra på lång sikt och därför är kontinuitet viktigt. Offentlighet är viktigt för att man tvingar sig själv att bli bättre och för att läsare ger feedback när man kanske har tänkt fel. Att driva blogg med någon annan gör  också att man redan måste tänkt igenom sin analys och försvarat den innan publikation.

-Idag är bloggens syfte mer vagt och vi skriver när vi känner för det och publicerar artiklar som vi tror intresserar andra. Vi vill hellre publicera bra saker än att dra så kallade “clicks”.

Hur ser din investeringstrategi ut?

-Portföljen som är på Shareville är en exempelportfölj som följer en blandning av Kennys och min personliga strategi. Generellt är det olika scenarion som vi tror kommer att ske med varje bolag och därför blandas tillväxtbolag med rena värdebolag. Det blir lite “Peter Lynch-förklaringar”, att kunna sälja in bolaget till varandra på 30 sekunder.

-Till exempel gillar jag Odd Molly, eftersom jag tror de åter har hittat ett vinnande koncept och även under krisår har de inte visat en allt för stor förlust och med den rådande värderingen tycker jag det ser billigt ut. Kenny däremot gillar DNB eftersom bankens balansräkning är stark, värderingen låg p.g.a. marknaden tror oljemarknadens kräftgång kommer drabba banken hårt. Fullständigt olika typer av bolag och synsätt.

 

[advanced_iframe securitykey=”216966d088a2ea891eb751760b48414150e92e3b” src=”https://www.shareville.se/widget/portfolio/86362/positions” height=”310 px” frameborder=”0″ allowtransparency=”true” scrolling=”no”></iframe]

Du har mycket bank och försäkring I din portfölj? Hur går dina tankar om dessa branscher samt varför föll valen just på Protector, DNB och Danske Andelskassers Bank?

-Det här är helt Kennys fel och jag tar inget ansvar. Skämt åsido, Protector har en fantastisk tillväxt, bra ledning och de är bevisligen riktigt duktiga. Värderingen är dessutom lägre än större försäkringsbolag. DNB har jag redan förklarat. Danske Andelskassers Bank är ett turn-around-case och där Kenny tycker att värderingen är låg och nedsidan begränsad och uppsidan därmed riktigt bra. Sedan gillar Kenny bank och försäkring som sektorer och jag litar på att han har god koll på dem. Personligen har jag svårt för räkenskaperna och känner inte samma tillit. Det är här det är en fördel att vara två.

-Vi har varit inne och vänt i mjölkbolaget Dalsspira Mejeri under sommaren och hösten och i det fallet litade Kenny på mitt omdöme. Själv litade han inte alls på dem, inte minst på grund av  deras bristande historik.

Ditt senaste köp var Starbreeze, hur går dina tankar här?

Starbreeze är ett företag som varit med i Aktiefokus sedan start. Det händer ofantligt mycket i det bolaget och de har en storägare/VD som verkligen vill bolagets bästa. Han försätter sig i lägen där uppsidan kan bli enorm och han inspirerar att det ska ske. Det kom några negativa analyser om Starbreeze, vilket sänkte kursen. Jag vill inte på något sätt säga att det är billigt i dagsläget, för det är det inte, men en liten position där uppsidan kan bli god kändes värd att ta.

Kommande året kommer dessutom ha väldigt många triggers med nya spel (ett av dem ett riktigt storspel dessutom) och en fortsatt hype kring VR. Kassan är löjligt stor och man kan verkligen satsa framåt och driva tillväxt. Köp på de här nivåerna, om några år framåt, kommer nog ha ansetts vara billigt tror jag.

Vad är dina bästa tips till nybörjare som vill komma igång med sitt sparande?

-Ta 10 % av bruttolönen och sätt över i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Du måste bara börja och göra det. Därefter är det frågan hur mycket motivation som du har för investeringar.

-Jag har faktiskt rekommenderat det er tidigare sparekonom Günther Mårder sagt, att månadsspara i indexfonder. Superfonderna i Danmark, Norge och Sverige är en utmärkt start. Därefter, om man känner att man har ett intresse, sätt 30 % av de 10 % du månadssparar som “lekpengar” i aktier. Därefter kan du lära dig av misstagen som du oundvikligen kommer att göra, men ha majoriteten av pengar kvar. Efter att ha upplevt total panik för att det faller fritt och hanterat det med lugn, då är du nästan färdiglärd. Lycka till!

Stort tack för att du tog dig tid Martin! Om du vill följa Aktiefokus portfölj kan du göra det här.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se. Åsikter om olika aktier som nämns i intervjun är bloggarens egna.

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-07 09:31

Kul att få lära känna Martin lite mer! Jag läser Aktiefokus.se och följer dem på Twitter!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-12-07 22:19

Framtidsfeministen: Tack för att du läser!