Hoppa till huvudinnehållet

Intervju med Per Penning

Att föra en blogg som talar till alla sorters människor är svårt om inte omöjligt. Inom ekonomi handlar det ofta om att balansera på en knivsegg när det gäller att vara personlig men inte privat, informativ men inte arrogant, “vanlig” men ändå unik, filosofisk men inte flummig. Dessutom ligger det ett krav på en långsiktighet och disciplin som kan var knepig att göra intressant.  Precis allt det där tycker jag att Per Penning lyckas med i sin blogg. Det är både högt och lågt och personliga idéer och ibland spöken blandas med briljanta excel-ark och skarpa iakttagelser av vardagslivet. Det var det jag föll för, Per Pennings skildring av vardagen hos en person som bryr sig om sin ekonomi. Jag fascineras av människor som gör storverk någonstans i det fördolda. Inte för någon annan, inte för status utan för sig och sin familj.  Bloggen passar alla som lever i en vardag av jobb, skulder, sparande och som tycker om de mjuka frågorna lika mycket som knapriga budgetark.  Min intervju hittar du nedan, vill du läsa mer om Per Penning har jag bifogat en länk längst ner.

 

Vem är Per Penning och varför började du blogga?

Jag är en vanlig enkel tjänsteman som alltid lidit av en haltande ekonomi. Det fanns inget tråkigare än att ständigt behöva vända på slantarna och jag letade lite ‘genvägar’ på nätet då jag snavade över den numera hädangångna bloggen ‘Frisk ekonomi’ där en kvinna som nyligen diagnostiserats med MS och utöver chocken kring sjukdomen såg en besvärlig privatekonomisk situation framför sig. ‘Frisk ekonomi’ inspirerade mig att starta en bloggsida som inte hade någon riktning alls inledningsvis. Det blev mer av en bekännelse eller bikt inför mitt slarv kring pengar.

 

Vilka mål har du med ditt sparande?

Tveklöst är det skuldfrihet. Att vara skuldfri är för mig den största lättnaden i privatekonomin som innebär att inkomsten inte ständigt tecknas in. Utan lån är man fri!

Du har ju barn, hur lär du dem att ta hand om sina pengar?

Våra barn har egna pengar som de får betala det mesta med. Ibland knorras det över att ‘andra’ får så mycket mer utan motprestation och detta ser jag som positivt – det är inget fel i att ligga under ‘snittet’ och lära sig hushålla med pengarna. Att stötta sina barn är en sak men att överräcka stora belopp vid artonårsdagen är inget för oss. Att lära sig en hundralapps värde skulle många behöva.

Hur stor andel av din lön sparar/investerar du idag?

Hittills i år ligger sparandet på 17 % av nettoinkomsten.

Vad är roligast med att vara medveten om sin ekonomi?

Numera är det insikten kring hur illa det var tidigare och att det nu – månad för månad – blir allt stabilare och tryggare i privatekonomin. Det är också intressant hur statusprylar och andras syn på vad som är viktigt alltmer bleknar. Ekonomisk frihet glänser mer än lacken på en ny bil numera.

 

Vilken har varit din bästa investering? 

Försäkringsbolaget Sampo avkastade 91% på 2,5 år så denna aktie har varit mycket trevlig.

Om du får ge ett enda råd till en person som aldrig investerat förr, vilket skulle det vara?

Att börja – om det så är bara en hundralapp per månad. Ta sedan sikte på att nå 10% av din inkomst, det är tillräckligt mycket för att på sikt göra stor skillnad och tillräckligt lite för att kunna hanteras utan större knot för de flesta.

Hur länge har du varit intresserad av ekonomi och vad/vem var det som fick dig att börja?

Jag har alltid varit intresserad av pengar men då som konsumtionsmedel. Numera är pengar ett verktyg för att nå mer egentid och större frihet. Frisk ekonomi och Finanskvinnan var de två bloggare som triggade igång investeraren i mig. En annan stor inspiration har Tobbe Rosén varit när det gäller teknisk analys och i värdeinvestering Lundaluppen och 40 procent 20 år.

 

Nämn gärna en bok/film/person som har inspirerat dig på ett eller annat sätt och varför?

Den mest inspirerande bok jag läst kring privatekonomi är ‘Den rikaste mannen i Babylon’. Den kan läsas om och om igen.

Fem snabba frågor till Per Penning:

Amortera eller investera? 

Måste jag välja så blir det amortera!

Aktier eller fonder?

Aktier

Högavkastare eller kursraket?

Högavkastare

Trading eller långsiktighet?

Långsiktighet

Teknisk analys eller fundamental?

Fundamental analys med en skvätt teknisk som smaksättare

 

Vill du läsa mer om Per Penning? Här kommer du till hans blogg.

Din historia

Känner du en person som har en historia inom ekonomi att berätta? Kanske har du en egen berättelse om din ekonomiska resa? Det kan vara högt eller lågt, antingen en person som redan bloggar, men också vanliga människor som i vanliga fall varken syns eller hörs. Hör av dig till mig, antingen nedan eller på twitter! Historier är bara historier om de berättas.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer