Idag är det internationella kvinnodagen, en dag som ursprungligen uppkom för att driva frågan om kvinnors rösträtt. Massor har givetvis hänt under det dryga sekel som passerat sedan den första kvinnodagen uppmärksammades. Men, även om kvinnlig rösträtt idag är en självklarhet, är sparande en fråga där vi fortfarande är långt ifrån jämställda.
Tittar vi exempelvis på våra kunder är 66 procent män och 34 procent kvinnor. Männen är också mer aktiva i sitt sparande – 81 procent har köpt fonder eller aktier det senaste året, jämfört med 66 procent av kvinnorna. Dessutom har männen i genomsnitt 400 000 kronor i sparande hos oss, en siffra som motsvaras av 200 000 kronor för kvinnorna. Siffror som indikerar att vi kvinnor ännu har en bit att gå innan vi uppnår jämställdhet i sparandet.
Inspirerande nätverk – av och för kvinnor
Samtidigt är jag glad över allt positivt som hänt och händer. Andelen kvinnor i vår kundbas ökar långsamt, och när jag blickar utåt ser jag mängder och spännande och innovativa initiativ som alla syftar till att främja kvinnligt sparande och ekonomisk jämlikhet. Jag tänker på Feminvest. Det kvinnliga investeringsnätverket som arbetar för att öka kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden. Jag tänker på alla inspirerande grupper och nätverk på sociala medier som fokuserar på kvinnligt sparande. Jag tänker på andra kvinnor, vänner och familj, som ofta och gärna diskuterar ekonomiska frågor och utmaningar. Det finns en enorm törst efter kunskap och inspiration.
Hur ska vi då göra för att fortsätta på denna trend? Vi försöker från vårt håll vara synliga i frågor som rör kvinnligt sparande och vill sprida så mycket kunskap som möjligt. I våra egna kanaler och i media vill vi engagera och skapa intresse.
Idag debatterar jag sparande i riksdagen. Då kommer jag att ta upp ämnen som ökad skatt på sparande och slopad avdragsrätt för privat pensionssparande. Åtgärder som riskerar att minska intresset och drivkraften för sparande i en tid där vi förväntas ta allt större eget ansvar för ekonomin i allmänhet och pensionen i synnerhet. Högst på min önskelista står långsiktighet och visioner – inte nedmontering och försämring.
/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet
Exempel på grupper/sajter för kvinnligt sparande:
Economista – kvinnor som gillar aktier och privatekonomi