Hoppa till huvudinnehållet

Håll dig uppdaterad, vad händer i Mars?

Räntehöjningar, en inflation som tycks hänga sig kvar – en osäker makroekonomisk framtid helt enkelt. Svenska börsen klamrar sig fast, dock är det kanske inte helt konstigt då det är mycket bank på OMXS30 som trivs bra när räntorna traskar uppåt. Mars månad kan bli en spännande börsmånad helt klart, men låt oss först kika på hur börsen gick under februari månad.

Februari månad började starkt, men till slut blev det en månad med sidledes rörelser för framförallt OMXSPI och DAX. Nasdaq gick svagare under februari månad och slutade ner drygt 3%. En bidragande faktor till att Nasdaq utvecklades så svagt är räntans uppgång under månaden, låt oss titta på hur räntorna gått.

Räntor i fokus

Räntorna lär fortsatt vara i fokus för börsen framöver, vi har räntebesked från både FED och ECB under mars månad. ECB väntas komma med räntebesked den 16 mars och FED den 22 mars. Under måndagen så sade en av ECBs ledamöter, Robert Holzmann, till tyska affärstidningen Handelsblatt att han vill se dubbelhöjningar från ECB de kommande fyra mötena. Räntehöjningscykeln känns långt ifrån färdig, iallafall för ECB.

Efter mer ihållande inflation än väntat så har både räntorna och förväntingarna på räntehöjningar stigit i USA. 10-årsräntorna steg med nästan 50 baspunkter under februari månad, en uppgång om drygt 16%.

Hur ser det ut på hemmaplan? Inflationen håller sig fortfarande på höga nivåer, framförallt den underliggande inflationen som kommer in högre än väntat. Ett rejält huvudbry för den nya riksbankschefen Erik Thedéen. Matpriserna har under februari månad fortsatt stiga, priserna steg i helhet med 2,5% under månaden enligt Matpriskollens statistik. Bland produkterna som steg mest återfinns bland annat paprika vars priser steg med 26.5% och tomater som steg med 14.4%.

Med inflationen som vi har nu, lär vi se ett antal räntehöjningar till från Riksbanken, de lär höja minst 50 bps vid nästa möte i april om inte inflationen tar en skarp vändning nedåt innan mötet. Dock brukar inte centralbanker agera på enskilda mätningar, utan de vill se en längre trend i inflationsutvecklingen, så jag tror att vi kan vänta oss 50 bps. Exempelvis var Handelsbanken ute under måndagen och skruvade upp ränteprognosen rejält, banken spår en trippelhöjning i april och en räntetopp på 4.25%.

Tittar vi på ränteterminerna så prissätter marknaden höjningar om minst 100 bps totalt innan Riksbanken är klara, en dubbelhöjning i april följt av ytterligare en höjning i november. Som du kan se nedan har räntorna redan tagit rejäla kliv uppåt under februari månad. Även Svenska 2-årsräntan tog kliv uppåt under februari, räntan var i slutet på månaden 3,25%.

Intressanta makrohållpunkter under mars

Då rapportsäsongen klingat av för denna gång lär fokus återigen hamna fullt ut på det makroekonomiska läget.

NärVadEstimat
6 marsEurozonen: Detaljhandelsförsäljning Y/Y: -1.8%
7 marsTyskland: IndustriorderM/M: -1.0%
8 marsEurozonen: BNPY/Y: 1.8%
8 marsKanada: Räntebesked4.5%
9 marsSverige: BNPM/M: -0.6%
Sverige: Hushållens konsumptionY/Y: -2.3%
Sverige: IndustriproduktionY/Y: -2.0%
10 marsTyskland: CPIY/Y: 8.7%
Tyskland: HICPY/Y: 9.3%
Storbritannien: BNPY/Y: -0.1%
Norge: KPIY/Y: 6.7%
Norge: Kärn-KPIY/Y: 6.4%
USA: Non-farm Payrolls+200 000
USA: Average earningsM/M: 0.3% Y/Y: 4.7%
13 marsSverige: SEB Husprisindex
14 marsUSA: KPIM/M: 0.4%
USA: Kärn-KPIM/M: 0.4%
15 marsSverige: KPI
Eurozonen: Industriproduktion
USA: Detaljhandelsförsäljning
USA: PPI
16 marsSverige: Penningmarknadens inflationsförväntningar
ECB: Räntebesked
17 marsEurozonen: HICP
USA: Industriproduktion
20 marsTyskland: PPI
21 marsTyskland: ZEW Ekonomiskt sentiment
22 marsStorbritannien: KPI
Storbritannien: PPI
USA: Räntebesked
23 marsNorge: Räntebesked
Eurozonen: Konsumentkonfidens
Storbritannien: Räntebesked
24 marsTyskland: PMI
Eurozonen: PMI
USA: PMI
27 marsTyskland: IFO-statistik
28 marsUSA: Konsumentkonfidens
29 marsSverige: Sentimentsindikatorer
Sverige: Detaljhandelsförsäljning
30 marsUSA: BNP
Tyskland: KPI preliminär
31 marsTyskland: Detaljhandelsförsäljning
Tyskland: Importpriser
Danmark: BNP
Storbritannien: BNP
Eurozonen: KPI
USA: PCE/Core PCE
Kom ihåg att estimat kan förändras och att estimaten som är med i blogginlägget är från dagens datum.
Estimat från Infront & Refinitiv Eikon.

Förutom här på bloggen, så hittar du mig på Twitter (www.twitter.com/nordnetaxel) där jag löpande lägger ut liknande relevanta grejer under veckorna.

Vad skulle du vilja se för innehåll i dena månatliga uppdatering? Kommentera gärna nedan!

Lycka till med din handel i mars!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm