Hoppa till huvudinnehållet

Hur svårt kan det va att få ordning på pensionen?

Mycket får den stå ut med, pensionen. Svår, tråkig och komplicerad. Men du – det behöver inte vara så svårt.

Pensionen kommer från tre håll (i bästa fall); från staten (allmän pension), från jobbet (tjänstepension) och från dig själv genom ditt egna långsiktiga sparande.

Lägg en timme på din framtida lön. Det behöver inte ta mer tid än så.

  1. Välj smart förvaltning till lågt pris i din allmänna pension

Varför inte den superbilliga och smarta soffligarfonden AP7Såfa? Den tänker dessutom på att växla ner aktieandelen, så att risken blir lägre ju närmare pensionen du kommer. Mycket service till en liten kostnad, med andra ord.

  1. Kräv tjänstepension – eller så gör vi det åt dig

En bra arbetsgivare erbjuder en bra tjänstepension utan onödiga avgifter – så att du kan få mer pengar över. Tipsa oss om din arbetsgivare om du inte är nöjd med din nuvarandra lösning, så sköter vi snacket åt dig. Har du redan en bra tjänstepension? Grattis! Då behöver du bara se till att välja rätt placering. Vi har prisvärda fond-i-fonder som inte kräver något engagemang alls av dig. Enklare blir det inte.

  1. Starta ett enkelt långsiktigt sparande

Att avdragsrätten upphört betyder inte att du ska sluta tänka framåt. Att spara långsiktigt är precis lika viktigt nu som då. Sätt av 10 procent av din lön i en billig indexfond eller välj någon av våra fond-i-fonder om du vill anpassa risktagandet lite mer.

Tre ganska små insatser som kan göra rätt så stor skillnad. Let´s do it.

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-04-06 12:35

Finns det verkligen fond-i-fond-lösningar som är prisvärda? Dessa innebär ju en hel del i onödiga skalavgifter (som kommer äta upp potentiell avkastning) även hos er på Nordnet. Onödigt dyrt, dock inte värst i klassen, skulle jag kalla dem.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-04-06 14:13

Hej!

Tack för din fråga.

Det stämmer att det finns billigare alternativ – exempelvis erbjuder vi ju den helt kostnadsfria indexfonden Superfonden Sverige.

Men, faktum är att den inte passar alla. Vissa vill ha låg risk, andra mellanrisk. Ett sparande som omfördelas automatiskt över tiden.

Våra fond-i-fonder kostar 0,49 procent, vilket är lite jämfört med andra alternativ på marknaden. Men du har rätt! Se upp! Det finns många fond-i-fonder som kostar orimligt mycket.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-04-22 12:34

Fond-fond blir alltid dyrare. Utöver t ex era 0,49 så betalar ju fond-fonden förvaltningsavgifter till de fonder som köps. För t ex Allra placerades ju i fonder hos “närstående’ med mycket höga avgifter som fondbolagets ägare fick betalt för att köpa.

Anonym
Anonym
2017-04-22 03:10

Jag tror inte man kan börja spara i AP7Såfa eller byta till den fonden. I den fonden hamnade alla ppm-pengar för de som inte gjorde något eget val. Sen kan man inte placera den Allmänna pensionen, utan bara premiepensionen. Nu när pensionssparande inte är avdragsgillt längre är det ingen vits med att skilja på pensionssparande och annat sparande. T ex amortering på bolånet kan ses som ett sorts pensionssparande och är att föredra istället för att spara i räntefonder som ger lägre avkastning än räntan på ditt bolån.