Hoppa till huvudinnehållet

Hur jämställd är din pension?

I syfte att jämna ut inkomstskillnader inom familjen är det, som du kanske känner till, möjligt att överföra premiepension till sin partner. Det kan till exempel handla om att den ena partnern har varit hemma mer med barnen och därmed hamnat på efterkälken när det gäller inkomst i allmänhet och pension i synnerhet.

“Billigare” överföra pensionsrätt i år

Men hör upp! Det ”kostar” att överföra pensionsrätt. Bakgrunden till det är att den som tar emot överförd pensionsrätt (oftast en kvinna) förväntas leva längre än den som ger.

I år har procentsatsen som dras från pensionskapitalet minskats från tidigare 8 procent till 6 procent. Detta hänger ihop med att gapet i livslängd mellan könen förväntas minska…

Få nyttjar möjligheten

Men trots att många känner till möjligheten att överföra pensionsrätt till sin partner, är det få som nyttjar den. Jag tror det hänger ihop med det stora ointresse de flesta pensionsfrågor alltjämt dras med.

Ta makten över din framtida lön – nu

Jag vill slå ett slag för den oberoende sajten minpension.se (ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen). Du loggar in med ditt vanliga BankID och med en enkel knapptryckning får du en samlad bild över ditt pensionssparande. Både den allmänna pensionen, din tjänstepension och eventuella privata pensionsförsäkringar.

Först när du vet vad du har, kan du fatta egna kloka pensionsbeslut. Det kan handla om att flytta en tjänstepension och på så sätt kapa fasta avgifter, att starta ett privat pensionssparande i kapitalförsäkring eller att  överföra pensionsrätt till din partner.

Det finns inga ursäkter längre. Ta makten över din framtida lön och börja här!

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm