Hur djupt ska man gräva?

Vi i Värdepappret brukar säga att vi gräver lite djupare än vissa andra mediers ensidorsanalyser. Men hur djupt ska man egentligen gräva när man analyserar ett bolag och en aktie? Det är en balansgång mellan att gräva tillräckligt djupt utan att riskera att missa skogen för alla träden.

Gräv lagom

Istället för att uppfinna hjulet igen kan värdeinvesteraren luta sig tillbaks och betrakta vad värdeinvesteringens fader Benjamin Graham skrev.I The Intelligent Investor, kapitel 14, ger Graham två alternativ för hur man ska välja aktier:

In setting up this diversified list he has a choice of two approaches, the DJIA-type of portfolio and the quantitatively-tested portfolio.

Det första alternativet (“DJIA-type of portfolio”) kan idag sägas motsvara att köpa en indexfond. Man litar på att marknaden är relativt effektiv och genom jämna inköp prickar man både toppar och bottnar. Denna metod kräver ingen analys alls, men det kräver disciplin och långsiktig exekvering av strategin.

Det andra angreppssättet är att göra viss egen analys för att söka aktier där priset är lägre än värdet:

His second choice would be to apply a set of standards to each purchase, to make sure that he obtains (1) a minimum of quality in the past performance and current financial position of the company, and also (2) a minimum of quantity in terms of earnings and assets per dollar of price.

Utöver rätt värdering kräver Graham här en bevisad kvalitet genom att bolaget ska uppvisa en historisk intjäning och stark finansiell ställning. Dessa kvaliteter mätte Graham genom fem enkla kvantitativa kriterier som går att mäta. Därmed minskar kravet på den enskilda investeraren att göra bedömningar och att sätta sig in i djupa detaljer i bolagets verksamheter och affärsmodeller.

Analysperspektiv

En av de största värdebloggarna, Lundaluppen, har skrivit lite på temat om analysperpektiv i ett inlägg. I princip kan man analysera från tre olika perspektiv:

  • Black box. Har mycket lite att göra med bolagets verksamhet utan fokuserar istället på exempelvis teknisk analys av börskurser.
  • Grey box. En lagom djup analys med fokus på väl valda egenskaper hos bolagen. Grahams synsätt passar in väl här.
  • White box. Detta är de riktigt djupa analyserna. Rapporter på mindre än 200 sidor duger icke, för då kan detaljer ha missats.

Vilket perspektiv föredrar Värdepappret? Helt klart är att vi inte sysslar med black box-perspektivet. Snarare ligger vi någonstans mellan grey box och white box. Vi tänker ungefär så här: om man inte är särskilt väl insatt i en bransch eller i ett bolag men ändå vill investera där bör man ta det försiktigt och endast investera om väl valda kriterier är uppfyllda. Om man är relativt väl eller mycket väl insatt i en bransch och i ett bolag kan man investera ändå, men ändå göra en relativt enkel analys. Om man kan en bransch vet man vad man ska titta efter i ett bolag och ofta är det 2-4 nyckelparametrar som avgör hela caset. Att gå igenom alla detaljer i alla noter tillför sällan särskilt mycket (men beror som sagt på bolag, bransch och vilken kännedom analytikern har).

Till syvende och sist handlar det om att analytikern i fråga ska ha en god självkännedom, en god självinsikt och kan idka självkritik när något går fel så att lärdomar dras inför framtiden.

Det finns också goda skäl att luta sig så mycket mot grey box som möjligt. Orsaken till det är att det är den försiktiga vägen. Det är mindre risk att göra stora felbedömningar om man lutar sig mot en bevisad kvalitet och “tråkiga bolag” istället för att försöka spå framtiden. Ytterligare skäl för de allra flesta av oss är att man inte har oändligt med tid, utan bör hitta ett perspektiv som stämmer överens med den tid som finns till förfogande.

Avslutningsvis är det viktigt att påpeka att fel är omöjliga att undvika oavsett hur mycket man gräver. Det viktiga är inte att gräva det djupaste hålet, utan att gräva ett lagom djupt hål på rätt ställe.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer