Hoppa till huvudinnehållet

I helgen kommer pensionspengarna

En ny undersökning som vi låtit göra visar att majoriteten av de tillfrågade vill gå i pension tidigt – samtidigt som de oroar sig över sin pension. Kommer pengarna att räcka till?

Som du känner till omfattas alla som arbetar och betalar skatt i Sverige av allmän pension. Lite förenklat innebär det att 18,5 procent av din årsinkomst sätts av till pension. Inkomstpensionen på 16 procent försörjer de som är pensionärer idag, medan premiepensionen på 2,5 procent är de pengar du själv väljer fonder för.

Dessa 2,5 procent betalas ut till dig och landets alla andra pensionssparare nu på lördag. Totalt 39 miljarder kronor kommer att ge den genomsnittliga individen 7 000 kronor. Som mest kan du få 11 000 kronor.

Vad betyder det här och hur ska du agera?

Du behöver inte göra något. Pengarna kommer att fördelas mellan de fonder du har valt sedan tidigare. Om du inte har gjort något val sätts de in på det statliga ickevalsalternativt – AP7Sofa. Det behöver inte vara dåligt.

Med vår undersökning i färskt minne förespråkar jag dock att du tar den makt över din framtida pension som du faktiskt har. För mig betyder det att:

  • Jag i samband med utbetalningen loggar in på Pensionsmyndigheten.se och kontrollerar mitt fondval. Pensionssparandet är långsiktigt så du ska inte fatta snabba beslut baserat på senaste årets avkastning. Men du ska ha koll på vad du har valt och varför.
  • Jag väljer bort dåligt presterande fonder om de dessutom är dyra. Inom premiepensionen är fondavgifterna rabatterade, så dyra fonder kan vara billigare här. Sortera efter pris.
  • Jag säkerställer att fördelningen mellan aktier och räntor är rätt i förhållande till min ålder. För mig som är runt 40 betyder det att jag vill ha nästan uteslutande aktier i mitt sparande. Är du yngre kan du ofta ha 100 procent aktier och är du äldre kan du överväga att börja nedtrappningen mot räntor.
  • Jag har koll på vad jag har och varför. Jag kan lägga premiepensionen åt sidan ett tag – kanske ända tills nästa utbetalning då jag går igenom min pension och mina fondval på nytt.

Tänk på att!

Du kan inte göra ett fondval samtidigt som pengarna betalas in till din premiepension. Om du vill byta fonder innan ska du göra det bytet senast idag, fredag. Själv väljer att jag att avvakta den nya inbetalningen och ser över mina fonder först på måndag nästa vecka.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer