Hela börsen är en swing trade just nu

 

Börsen är förutsägbart svängig den här hösten. Det är ett intressant klimat både för den som vill hitta långsiktga köplägen och för oss mer spekulativt lagda.

Groundhog day

I filmen ”Måndag hela veckan” (IMDB) vaknar Bill Murray om och om igen upp till samma dag. När FED pratar räntehöjning och IMF varnar för världskonjunkturen igen, känns det ungefär så. Bill Murray lär sig till slut leva den perfekta dagen. Går det att göra något liknande på börsen?

 

Delar av USA har högsta växeln i

jobbsiffra us uppdelad 151106
Källa: Wall Street Journal

I fredags var det dags igen. USA överraskade med oväntat starka jobbdata. Den viktigaste nyheten var att lönerna till slut börjat stiga. Det är dock en ojämn utveckling. Där det inom konsumtion och IT redan råder en närmast glödhet efterfrågan på arbetskraft. Ett mått på det är när andelen fast anställda på Walmart stiger. Det här kommenterade jag på min egen blogg i ”Jobbsiffran som ändrar börstrenden… igen” (Molekylär Ekonomi).

 

 

USAs ekonomi
Källa: Wall Street Journal

Samtidigt har det inte synts någon ljusning inom energisektorn och investeringar tar inte fart. Noterade också den här artikeln – “What U.S. Growth Looks Like Without the Government Spending Slowdown” (Wsj). Faktum är att justerat för statens minskade konsumtion och den svaga industrisektorn kan resterande delar av ekonomin vara på väg in i en konjunkturtopp. Snabbare än man tror dessutom, eftersom det är sektorer för vilka den nuvarande räntan är alldeles för låg. Förhoppningsvis är det dock en bit kvar, som den här artikeln antyder “Forecast: U.S. car sales to peak at record 18.2M in ’17”(Detroit News).

Så ok, om det här var världen vad kunde man då förvänta sig. Exempelvis följande:

  • Högre amerikanska långräntor (redan före FED-beslutet)
  • Dyrare dollar
  • Lägre börs mätt i dollar men högre mätt i kronor
  • En rotation bort från importbolag som HM, säkra utdelare som Axfood och tillväxtraketer med stora delar av sina intäkter långt fram framtiden som många bolag inom biotech.
  • Vinnare borde, än en gång, bli IT och konsumtionsbolag i och bolag som exporterar till USA.

En viktig poäng är att allt det här händer med en gång – inte först när FED agerar. Ett bra exempel är den här artikeln “Dash for debt ahead of US rate rise” (FT). Med andra ord precis så som börsen var i januari i år. Tyvärr har myntet en annan sida.

 

Varningar, problem och lägre BNP

Några andra rubriker ur veckan var till exempel den här, som jag hittade via Finwire, ”Copper Sinks to Six-Year Low as Chinese Demand Slumps” (Nasdaq). Eller den här “Chinas Inflation Slows in October” (Wsj), där det framgår att det inte bara är rårvarupriserna som bromsar inflationen utan även en svagare inhemsk efterfrågan.

När de här nyheterna tar över driver det upp oron på börsen – då är det bästa alternativet kontanter, som var fallet både delar av våren men framför allt under den turbulenta sommaren.

Hur länge ska det här pågå då? Kanske ett bra tag till, när det gäller oljepriset är det här en gissning – “Oil Glut to Swamp demand until 2020” (FT).

lowflation
Källa: IMF

 

Vad spelar det här för roll då? Det förklaras i “Deflation Risks May Warrant Radical New Central-Bank Thinking, the IMF’s Chief Economist Says” (WSJ). Det krävs, enligt IMF, ökad skuldsättning i de länder som har råd med det för att hela världen inte ska bromsa in för hårt när problemen i tillväxtländerna biter sig fast. Problemen syns bland annat i den envist låga inflationen. Den kan påverka förväntningarna framåt, oavsett vad den beror på.

Slutsatsen den här kraften leder till är att mer pengar måste in i ekonomin. Med andra ord motsatsen till den väg USA är på väg in i. Resten av världen däremot, som ECB, står redo att pumpa in mer kapital i ekonomin eller som i Frankrike genom en expansiv finanspolitik.

När det här nyheterna dominerar vänds logiken upp och ned. Börsens värderingar stiger och vinnare är allt som kan ge avkastning nu eller tillväxt på sikt.

Det finns dock ytterligare en motkraft. Den här bilden från Japans försök att få bort deflationen med mer kapital imponerar inte riktigt. De tankar som bilder som den här väcker för tillbaka spelet till ruta ett – allt fler blir nervösa för problemen som följer om FED inte gör något

japans skuld 151107
Källa: Economist

 

En swing trade för hela börsen

Det här leder fram till en udda variant på swing trade eller kanske till börsaxiomet “buy the rumor, sell the fact”.  Säkert kommer amerikansk ränta och dollar driva lite för högt innan motkrafterna sätter in. Möjligen följs det sedan av ännu en inbromsning, särskilt till dess ECB bekräftar att mer kapital är på väg.

En möjlighet, jag jobbat med i vår portfölj, är att försöka följa med hela den här rörelsen. Det är dock svårt, eftersom det handlar om tajming i nyhetsflödet. En enklare variant är att fundera på vad som är billigt för ögonblicket. Så länge den här gungan gungar lär det nämligen vända tillbaka upp. Med andra ord högsäsong för swing trades.

All good things must end

Kanske blir det David Camerons hittills tröstlös försök att få någon utanför Storbritannien att bry sig om deras EU-omröstning somt till slut vrider klockan framåt. En annan kandidat vore en verklig stabilisering i Kina men den verkar vara långt borta. Något blir det dock, för eller senare.

För en sak kan vara bra att ha bakhuvudet – efter många försök vaknar till slut Bill Murray till en ny dag. Vem vet, kanske blir 2016 året världen till slut tar sig ur finanskrisen. Vad som då väntar ger inget av ovanstående någon vägledning om. För så fungerar nämligen swing trades – det är bara bra så länge aktien eller i det här fallet världen är någorlunda konstant gungande fram och tillbaka.

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s. jag har ett tag lagt rätt mycket tid på aluminium och inte minst på Norsk Hydro – det skulle kunna vara ett sätt att exponera sig mot en ökad efterfrågan i ekonomin men undvika olja. Som vanligt hittade bra stöd på Shareville. Den här gången från flera norrmän, bland annat PerSer, som framgår i den här tråden.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer