Godbitar från Buffetts “Letter To Shareholders”

Warren Buffett levererade i helgen sitt “Letter To Shareholders”, 52 år efter att han och Charlie Munger startade sin resa med att förvandla en döende textilverksamhet till världens största investmentbolag. Värdepappret sammanfattar några av godbitarna!

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaways bokvärde ökade med 27,5 miljarder dollar eller 10,7 % under 2016, en enorm summa. Genomsnittet är 19 % om året sedan start 1965, sedan dess har aktien avkastat 20,8 % om året. Skillnaden, som beror på en multipeluppvärdering jämfört med bokvärdet, dvs. att en krona i bokvärde idag värderas högre av marknaden än den gjorde 1965, kan tyckas liten. I absoluta pengar betyder den desto mer; den totala ökningen i bokvärdet har varit 884 319 % medans aktiekursen har ökat med totalt 1 972 595 %.

Om USA

Som vanligt, numera, innehöll brevet en hyllning till det ekonomiska systemet i USA och hur det lyfter fram mänsklig potential för att skapa välstånd. 1776 bestod kontinenten av ödemark och primitiva byggnader, idag har USA 260 miljoner fordon, 75 miljoner egenägda hem och 90 biljoner dollar i förmögenhet.

Om sina misstag

Buffett nämner flera av sina misstag, där kanske det värsta är förvärvet av bolaget Dexter Shoes som inte är värt en krona längre. Det största misstaget var dock inte att köpa Dexter Shoes, men att betala förvärvet i aktier – ett beslut som förstorade misstaget till en katastrof. Buffett har betalat fler förvärv med egna aktier, bland framgångarna kan nämnas tågoperatören Burlington Northern Santa Fe (BNSF) – men säger att han idag hellre skulle genomföra en koloskopi än att göra en aktieemission. Detta trots Buffetts hyllningar av Henry Singleton – skillnaden beror antagligen på att Berkshire Hathaways aktie har en tendens att handlas väldigt nära sitt sanna värde.

Om hur de ska fortsätta växa

Buffett lovar inte guld och gröna skogar utan påpekar att Berkshires storlek kommer att förhindra en fantastisk avkastning – men att han tror på fortsatta goda resultat. Buffett & Munger är mentalt förberedda när möjligheten bjuder sig, och är då redo att slå till på stort.

“Every decade or so, dark clouds will fill the economic skies, and they will briefly rain gold. When downpours of that sort occur, it’s imperative that we rush outdoors carrying washtubs, not teaspoons. And that we will do.”

Om aktieåterköp

Buffett upprepar sitt klarsynta mantra om aktieåterköp eftersom det är ett ständigt hett tema. För aktieägare som vill sälja, är aktieåterköp alltid bra. För aktieägare som vill fortsätta vara delägare, är aktieåterköp bra om de görs till ett pris som understiger värdet. Buffett påpekar därmed det absurda i att de flesta återköpsprogrammen beslutas utan någon högsta köpkurs.

Han föreslår en övning till alla styrelse- och ledningsgrupper: innan man ens diskuterar aktieåterköp, bör gruppen ställa sig i en cirkel, ta varandra i handen och upprepa: “det som är smart vid ett pris, är dumt vid ett annat”.

Om företagsledningar

Buffett levererar en känga till alla företagsledningar som försöker vifta bort verkliga kostnader genom att presentera justerade siffror. Att presentera justerade siffror i sig är inte nödvändigtvis fel, det gör Berkshire själva, men ofta trollas faktiska kostnader bort. Buffett exemplifierar med Berkshire; hur de magiskt skulle kunna öka sina presenterade vinster genom att presentera dem exklusive restrukturerings- och vissa lönekostnader.

“Charlie and I cringe when we hear analysts talk admiringly about managements who always “make the numbers.” In truth, business is too unpredictable for the numbers always to be met. Inevitably, surprises occur. When they do, a CEO whose focus is centered on Wall Street will be tempted to make up the numbers.”

Om investeringar, rådgivare & avgifter

Nu när Buffett mer eller mindre verkar ha vunnit sin berömda vadslagning om 1 miljon dollar, passar han på att ge en extra känga till dyr aktiv förvaltning. Det är något av en självmotsägelse att Warren Buffett säger att indexfonder är det bästa valet för de allra flesta och att aktiv förvaltning inte lönar sig, men i genomsnitt är det sant.

Om bolagets försäkringsverksamhet

Den delen av Berkshire som fascinerar mig mest är deras olika försäkringsverksamheter. De tar marknadsandelar år efter år på ett disciplinerat sätt som säkerställer långsiktig lönsamhet. Förutom Berkshires ledare och kultur, är den mer “materiella” konkurrensfördelen främst låga kostnader. Detta gäller inte minst GEICO, som likt Värdepapprets favorit Protector har en strukturell kostnadsfördel mot sina konkurrenter, något som resulterat i att bolagen äter marknadsandelar: i GEICOs fall har marknadsandelen av den enorma marknaden för bilförsäkringar i USA ökat från 2,5 % 1995 till ungefär 12 % år 2016. År 1970 var Berkshires float (investeringsportföljen som är ett resultat av försäkringsverksamheten – mycket billigt skuldkapital) 39 miljoner dollar. Sedan dess har siffran växt mer än 16 % om året för att nu utgöra mer än 100 000 miljoner dollar (över 100 miljarder).

För den som vill läsa brevet i sin helhet finns det tillgängligt här på Berkshires hemsida. Det är obligatorisk läsning för den som är intresserad av amerikansk ekonomi, värdeinvestering, finans eller företagande!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-02-27 10:54

Intetsägande artikel. Vad var nytt?